Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Terveelliset elämäntavat
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Syöpäpotilaan ravitsemus
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen laaja kalvosarja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ihmisen ravinto.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
© Copyright Benecol Benecol®-tuotevalikoima Suomessa (syyskuu 2014) Margariinit ja levitteet: 30 grammassa (n. 6 tl) 2 grammaa kasvistanolia Tehojuomat:
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Sydänystävällinen ravinto
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
100 VUOTTA SUOMALAISTA RUOKAKULTTUURIA
KOTITALOUS VALINNAINEN / LISÄKURSSI
Benecol®-tuotevalikoima Suomessa (marraskuussa 2016)
Ruokalista vko 47 Maanantai €
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ruokaoppia.
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa

Täysjyvävilja Runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita Leipä –6-9 viipaletta/vrk (jos ei muita viljatuotteita) kuitua > 6 g/vrk Puurot –täysjyvähiutaleet ja –jauhot Riisi, pasta

Rasvan laatu kuntoon 1 Pehmeää (rypsiöljypohjaista) margariinia leivälle – rasvapitoisuus % – 1 tl/viipale Öljypohjainen salaatinkastike – ½-1 rkl/annos Ruoanvalmistukseen kasviöljy, juokseva margariini, rasiamargariini Kalaa 3 x viikossa – rasvaista kalaa suosien – jos ei voi syödä kalaa, 1 g kalaöljyä/vrk

Rasvan laatu kuntoon 2 Rasvaton maito, piimä, viili, jogurtti –5-6 dl/vrk Vähärasvainen juusto < 17 % rasvaa –n. 30 g/vrk (2-3 viipaletta) –kasvirasvajuusto Rasvaisia valmisteita käyttämällä suuri määrä kovaa rasvaa –epäedullinen vaikutus elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan

Rasvan laatu kuntoon 3 Vähärasvainen liha (esim. paisti, file, vähärasvainen jauheliha) Leikkeleeksi vähärasvainen kinkku, kalkkuna, broileri, paisti yms. Makkarat –vähärasvaiset vaihtoehdot, rasvaa <10 % –etenkin lapsiperheissä korkeintaan kerran viikossa Kananmunia max 3 kpl/vko

Rasvan laatu kuntoon 4 Rasvainen kala suositeltavaa: sis. paljon pehmeää rasvaa –esim. lohi, kirjolohi, nieriä, makrilli, silakka, lahna, muikku, siika –2-3 kala-ateriaa viikossa –huomio ruoanvalmistustapoihin Broileri, kalkkuna, kana –nahattomana

7 Proteiini Päivittäin proteiinipitoinen pääateria 2-3 kala-ateriaa viikossa rasvaista kalaa suosien Nahaton broileri, kalkkuna Vähärasvainen possu, nauta, riista Vähärasvaiset ja vähäsuolaiset leikkeleet

Suolan tarve Suositus: suolaa enintään 5 g/vrk Fysiologinen tarve on noin 1.3 g/vrk –luonnostaan maidossa, lihassa ja kalassa → lisättyä suolaa ei tarvita lainkaan

9 Suolaa vähemmäksi Normaali- suolainen, suolaa (g) Vähä- suolainen, suolaa (g) Suolan vähennys vuodessa (g) 6 viip. leipää2,51, viip. juustoa0,40, viip. kinkkua0,60, lautasell. ruokaa3,01, Yhteensä6,53,

Suolan vähentäminen Vähäsuolaiset elintarvikkeet –leivät (suolaa < 0,7 %) –leikkeleet –valmisruoat Suolattuja elintarvikkeita harvoin –suolakala, -kurkku, -sienet, -pähkinät, yms. Vähäsuolaiset ateriat –tarvitseeko suolaa puuroon, perunasoseeseen, riisiin… Maustaminen ruoanvalmistuksessa –ei suolalisiä ruokiin –pippurit, yrtit, maustekasvikset, sitruuna, viinietikka –vähäsuolaiset liemikuutiot, suolattomat mausteseokset, mineraalisuola Vähäisempään suolan määrään tottuu 2-3 viikossa.

Alkoholia harvoin ja harkitusti Alkoholi lisää nestekuormitusta saattaa aiheuttaa eteisvärinää nostaa sykettä, kuormittaa sydäntä suurentaa verenpainetta sisältää runsaasti energiaa → painonhallinta vaikeutuu Suositus –miehet enintään 2 ja naiset enintään 1 ravintola-annos/päivä –ei joka päivä –ei alkoholia lainkaan, jos alkoholi sairauden taustalla

runsaasti päivittäin, n. 500 g huomio ruoanval- mistusmenetelmiin täysjyvävalmisteet päivittäin, vähärasvaiset leivonnaiset kalaa 2-3*vko rasvaista kalaa suosien, siipikarjaa, vähärasvaista lihaa; huomio ruoanvalmistusmenetelmiin rasvattomat ja vähärasvaiset valmisteet, huomio käyttömäärään pehmeät vaihtoehdot