Elämänkatsomustiedon valinnaiskurssi Ad) 7.3. Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos, käyttäytymistieteellinen tiedekunta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elämänkatsomustiedon valinnaiskurssi Ad) 7.3.
Advertisements

Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
MAT PÅ SVENSKA. TAVOITTEET oppilas yritetään saada innostumaan ruotsin kielestä arkipäivän tilanteiden ja kielenkäytön avulla oppilas oppii hahmottamaan.
UMF 2. Suoritus 1.Kurssiin osallistuminen Kotivälikoe 1: klo 10:15 – klo 14:15 Kotivälikoe 2: klo 12:15 – klo 14:15 (Loppu)välikoe:
Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus
Aloitusluento TIES341 Funktio-ohjelmointi 2 Kevät 2006.
TERVETULOA!.  Opettajat: - Marjo Miettinen, 1.luokka ja vararehtori - Erika Heikkilä, 2.luokka - Elisa Konttila, 3.luokka - Eemeli Räihä, 4.luokka -
Matemaattisten aineitten ryhmä Nurmon yläasteella.
Tutkinto alkaa ja päättyy Alkaa ensimmäisestä osallistumiskerrasta ◦Jos aloittaa syksyllä 2016 jollain aineella,… …pitää pakolliset kirjoittaa viimeistään.
Yritystapaus osa I – tervetuloa! KTT Christa Uusi-Rauva puh Kurssin vastuuopettaja.
Elämänkatsomustiedon didaktiikan peruskurssi, viimeinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Miksi aikuislukioon? Lukio on yleissivistävä oppilaitos Voit opiskella kieliä, luonnontieteitä, humanistisia aineita… Olet viisaimmillasi lukiossa Sivistys.
Arviointi osana oppimisprosessia
Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta!
Ompeluseurat kouluissa
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Johdatus elämänkatsomustietoon/ Katsomusaineiden didaktiikan kurssin elämänkatsomustiedon oma osa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Johdatus elämänkatsomustietoon/ Katsomusaineiden didaktiikan kurssin elämänkatsomustiedon oma osa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Opiskelu eLukiossa
Johdatus elämänkatsomustietoon Kouluvierailut
Painotetun opetuksen kuvaaminen koulun opetussuunnitelmassa
OPS-koordinaattori Tuija Vänni
Arviointi Hyökkälän koulussa lv
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Infoa tutoropettajille
Pedagogiset aineopinnot lv
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Norssin kerhot
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
Vanhempainilta -15 Keuruun lukio internetissä
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Liikesaksan perusteet I
Digitaalisuus opistojen strategiaan, pedagogiikkaan ja käytäntöön
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kanit-ja jyrsijät opintojakso
Jatkumo TIES465 – TVT:n pedagogisen tuen kurssi ->
Elämänkatsomustiedosta, oppiaineen oikeutuksesta ja traditioista
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Vanhempainilta c.
4B-lk vanhempainilta Tervetuloa!
Oppilaitoksen nimi Päivämäärä
Kieli- ja musiikkiluokkainfo
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Kevään 2018 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Kielitietoisuuskoulutus perusopetuksen opettajille
Elämänkatsomustiedosta, oppiaineen oikeutuksesta ja traditioista
VALINNAISET LIIKUNTAKURSSIT
Muutokset matematiikan opetuksessa
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Kevät 2018 Dosentti, FT, yliopistonlehtori Eira Suhonen
Syksyn 2016 vanhempainiltoihin
Tiirismaan vesopäivät
Korkealämpötilakemia
Metallurgian seminaari
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö Pasila
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Hallintomenettely- ja hallintoprosessioikeus
8. Periytyminen.
VALINNAISET LIIKUNTAKURSSIT
Sunan koulun vanhempainilta TERVETULOA!
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Tervetuloa lukion 1. vuosikurssin vanhempainiltaan
Luokat A Minna Mäkelä 19B Satu Mäkinen 19C Juha Käkilehto.
opintoja Oulun kaupungin lukiolaisille etänä & verkossa
To2 Tutkiva työskentely teknologialla Sananvapaus ja maailmankatsomus
Esityksen transkriptio:

Elämänkatsomustiedon valinnaiskurssi Ad) 7.3. Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos, käyttäytymistieteellinen tiedekunta

Kurssin tavoitteet (tutkintovaatimukset) Opiskelija ymmärtää: elämänkatsomustiedon aseman ja luonteen taustaltaan monitieteisenä koulun oppiaineena kotien ja oppilaiden katsomuksellisista lähtökohdista lähtevän uskonnottoman moraali- ja katsomusopetuksen didaktiset erityisvaatimukset pääpiirteet elämänkatsomustiedon eri sisältöalueista

Kurssin tavoitteet (jatkoa) Opiskelijalla on valmiuksia: monipuolisesti ja johdonmukaisesti suunnitella ja toteuttaa elämänkatsomustiedon opetusta ottaa vastuuta elämänkatsomustiedon koulukohtaisen opetussuunnitelman laadinnasta löytää käytännön ratkaisuja koulun toiminnassa esiin tuleviin uskonnonvapautta ja katsomusopetusta koskeviin ongelmiin ja kysymyksiin löytää didaktisia ratkaisuja elämänkatsomustiedon käytännön opetuksessa esiin tuleviin ongelmiin, kuten yhdysryhmäopetukseen ja monikulttuuristen ryhmien opetukseen kehittää ja syventää omaa asiantuntijuuttaan suvaitsevaisuuteen ja ihmisoikeuksiin sitoutuvana opettajana

ET didaktiikan kurssit ET didaktiikan kurssien luonne on hieman erilainen kuin muissa monialaisissa aineissa. Tähän on kaksi syytä, jotka liittyvät yhteen: 1. Opiskelijoista vähemmän kuin 1/10 on osallistunut ET- opetukseen koulussa, joten perusosa joutuu toimimaan oppiaineen yleisesittelynä. 2. HY:ssä kaikki ET-arvosanakurssit ovat kursseja, jotka laitokset muutenkin järjestäisivät. Oppiaineen kokonaisluonteen hahmottamiseksi tarvitaan kurssi ja OKL:n panos on, että LO ET perusosa on tällainen. → keskittyminen varsinaiseen LO-didaktiikkaan (1.–6. opetukseen) on siksi perusosassa muita perusosia vähäisempää.

Tavoitteet käytännössä Vasta valinnaisosassa päästään edes tutustumaan käytännön opetukseen. Koko kurssi (kirjallisuutta lukuunottamatta) keskittyy melko käytännöllisiin opetuksen kysymyksiin (seurataan tunteja, tehdään tuntisuunnitelmia, puhutaan yhdysryhmäopetuksesta ja arvioinnista). (Didaktinen näkökulma) Kirjallisuudessa (ja 1. kerralla) kerrataan teoreettisempia asioita perusosasta.

Kurssin sisältö ja toteutus (tutkintovaatimukset) Opintojaksossa syvennetään elämänkatsomustiedon didaktiikan perusosassa käsiteltyjä aihepiirejä käytännön opetuksen näkökulmasta. Lisäksi käsitellään elämänkatsomustiedon käytännön opetuksen kannalta olennaisia kysymyksiä, kuten yhdysryhmäopetuksen suunnittelua ja oppilasarviointia. Painopiste on opiskelijoiden ohjaamisessa soveltamaan oppimaansa käytäntöön.

Käytännön toteutus Kurssi koostuu ryhmäopetuksesta (weboodin maininta luennoista on outo virhe), kouluvierailuista (tuntiseurannasta), verkkomateriaaliin tutustumisesta ja kirjallisista tehtävistä. Kirjallisuuteen liittyy laajempi essee-tehtävä ja ryhmäopetukseen kolme pienempää.

Suoritus 1. Aktiivinen läsnäolo (>85 %) (korvausmahdollisuuksia) ja seurattujen tuntien ja tuntisuunnitelman suullinen esittely 2. Kouluvierailut/opetuksen seuraaminen (lähtökohtaisesti väh. 2*45 min, 1*75 min riittää) 3. Webbiraportti (voi korvata ylimääräisellä seurannalla?) 4. Kirjalliset suoritukset

Oppituntien seuraaminen Kouluvierailuihin kuuluu oppitunnin seuraamisen lisäksi tunnin esittely ryhmässä ja pienen (alle 100 sanaa) raportin kirjoittaminen oppitunnista. Raportissa tulisi olla 1. joitain yleisiä huomioita (esim. oppilasryhmästä ja -aineksesta), 2. kommentti tunnin tavoitteista ja sen kytkeytymisestä OPS perusteisiin, 3. ET:lle ominaisista opetussisällöistä ja –menetelmistä, joita tunnilla käytettiin.

Verkkomateriaalin perehtyminen ja raportti Internetistä löytyvästä aineistosta Perehdy johonkin ET-opetuksen kannalta hyödylliseen kokonaisuuteen verkossa ja tee siitä, n. 100 sanan raportti ja esitä se suullisesti ryhmälle. Esim. Ylen opettaja-TV:ssä, Allianssin jne. sivuilla on paljon et-materiaalia. Kuvaa jotenkin, miten sivuston aineistoa voi hyödntää et- tunnin pitämisessä. Aikataulusta ks. ohjelma

Poissaolojen korvaaminen Jos on ollut pois enemmän kuin kaksi tuntia, poissaolo pitää korvata ylimääräisellä tuntien seuraamisella, verkkoaineistoraportilla tai tuntisuunnitelmalla. Tuntiseurantojen ja verkkoraporttien korvaamisesta sovitaan erikseen.

Suorituksen kirjallinen osa koostuu neljästä osasta (tenttiä ei ole) 1. Kirjallisuuden pohjalta laadittu essee Palautus 7.3. mennessä (ks. tarkemmin alla) 2. Yhden tunnin huolellinen tuntisuunnitelma (sisältäen jotenkin yhdysryhmäelementin), esitellään ryhmässä loppupään tapaamiskerroilla ja palaute-taan kirjallisena (mieluiten samalla, viim. 7.3.). 3. Raportti seuratusta tunnista, josta raportti (yläkoulun tunneissa pitää sanoa, miten muunneltavissa luokille 1.–6.) Huom: päivätkää, milloin tunti on seurattu. Esitellään aluksi heti tuntia seuraavalla ryhmäkerralla (lyhyesti, kirjallinen osa mieluiten saman tien). Kurssin lopulla käsitellään (ehkä) ryhmissä -> yksittäisiä raportteja ei käsitellä. 4. Raportti Internetistä löytyvästä aineistosta ja jonkinlainen ehdotus sen pohjalta pidettäväksi tunniksi suullinen esitys ja kirjallinen osa (mieluiten samalla, viim mennessä).

Kirjallisuusessee Teos: Elo, P., Hulkki, E. & Kaila, E. (toim.) Kaikki virtaa: Elämänkatsomustiedon perusta ja tulevaisuus. Helsinki: Opetushallituksen katsomusaineiden kehittämishanke, FETO ry, Suomen Humanistiliitto. Suoritus = suppeahko essee (2–4 s.): Otsikko: ET:n tietotausta teoksen Kaikki virtaa valossa ja sen merkitys käytännön opetukselle luokka-asteilla 1–6. Huom: sekä useampien artikkeleiden hyödyntäminen että käytännön näkökulma. Esseessä on hyväksi kirjan artikkeleiden lisäksi hyödyntää muuta ET:n didaktiikan perus- ja valinnaisosassa opittua.

Kouluvierailumahdollisuudet Viikin normaalikoulu (Kevätkatu 2, Viikki) Latokartanon peruskoulu (Agronominkatu 22, Viikki) Yhtenäiskoulu, Louhentie 3 Käpylän peruskoulu, Mäkelänkatu 93 Itse hankitut paikat mahdollisia (ja suositeltavia)! Huom: 1. tunneilla pitää olla ajoissa! 2. tunteja pitävälle opettajalle täytyy ilmoittaa tuleeko -> ilmoittautuminen sitova (tai peruttava ajoissa) 3. Huom. Vko 8 talviloma

Viikin normaalikoulu (Kevätkatu 2, Viikki): Pekka Ranta luokat 1 – Ti , 2. lk, Pekka Ranta/harjoittelija, h (alakoulun pääty, 3 krs) Ti 13.15–14.00, 4. lk, Pekka Ranta/harjoittelija, h Ke 8.00–8.45, 3.. lk, Pekka Ranta/harjoittelija, h To 8.00–9.50, 5 lk, Pekka Ranta, h Pe 8.00–8.45, 1. lk, Pekka Ranta, h (max 5, mutta siitä tulee jo aika ahdasta, huom. voi olla muita kuuntelijoita, harjoittelu on käynnissä!)

Viikin normaalikoulu (Kevätkatu 2, Viikki): To 8.00–9.50, 6 lk, Riia Palmqvist, ja 3.3. (sijainen) Alakoulun pääty, 1 krs. (?) (max 5, mutta siitä tulee jo aika ahdasta, huom. voi olla muita kuuntelijoita, harjoittelu on käynnissä!)

Viikin normaalikoulu (Kevätkatu 2, Viikki): Vesa Åhs 9. lk ET tunnit ma lähtien (4. jakso). Oppitunteja (75 min) on: ma ja pe klo ke klo

Latokartanon peruskoulu Agronominkatu 22, Viikki Opettaja: Antti Tukonen haasteellinen 25 oppilaan ryhmä, jossa n. puolet vironkielisiä ja n. 1/3 erityisoppilaita tiistaisin klo (Max 2), poimulehti luokka, piha-aula

Yhtenäiskoulu, Louhentie 3 Pia Sirkiä ET tunnit ” tässä jaksossa (?.?.saakka) 1-2 lk (ma eli 45 min) 5-6 (to , 90 min.) Ehkä max 5 opiskelijaa kerralla, ja olisi kiva jos opiskelijat ilmoittavat etukäteen tulostaan.”

Käpylän peruskoulu, Mäkelänkatu 93 Jari Tirkkonen Tunnit ovat Hykkylän koulurakennuksessa luokassa H313 osoitteessa Mäkelänkatu 93. Maanantaisin klo luokan et Tiistaisin klo luokan et ”saa tulla seuraamaan et-tunteja 2-3 opiskelijaa kerrallaan, kunhan saan siitä tiedon etukäteen”