KKO:2016:10 Handelsbanken ja oikeus koronnostoon Janni Lapinkangas 9.3.2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Raha ja pankit.
Advertisements

Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille Tili on kaksipuolinen laskelma, toiselle puolelle kirjataan lisäykset, toiselle vähennykset Tilin.
Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2015 tilinpäätösarviot sekä talousarviot ja taloussuunnitelmat vuosille Toimitusjohtaja Jari Koskinen Tiedotustilaisuus.
jh/hp Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd. € Tilinpäätösten mukaan (ennakkotieto) Alv ja muut verot 2,7 1,6 Vero ansiotuloista 18,5.
Lakitieto VELKA JA VAKUUDET.
PERINTÄ Marika Mäkelä Maksumuistutus  Maksamatta jääneestä laskusta lähetetään ajoissa muistutus: 1. maksullinen maksumuistutus  kaksi viikkoa.
Toimintaympäristö Muuttoliike Leena Salminen.
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Yliopiston sopeuttamis- ja kehittämistoimet (Soke) Koponeuvosto Joni & Jyri.
Kuka voi saada opintolainan
Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2015 Jari Kannisto Kehityspäällikkö
Yhteistoimintalaki Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 2007/334 Aalto-yliopisto Juhani Kauhanen
AVOIMEN DATAN KÄYTTÖ JA HYÖDYNTÄMINEN KOULUTUSTILASTOINNISSA
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
/hp Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v Lähde: Tilastokeskus Muut menot 0,81 mrd. € Investoinnit 4,70 mrd. € Muut toimintakulut.
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd
Aulis Kuusela Maaseutuvirasto
Kuntavaalit 2017 Paluu tulevaisuuteen
Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
Koulutusyhteistyön sopimusasiat –seminaari Kari Pitkänen
Kuntien, kuntayhtymien sekä kuntakonsernien vuoden 2016 tilinpäätökset, ennakkotieto Lähde: Tilastokeskus ja Kuntaliiton laskelmat.
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista saksan kielen ja kulttuurin/
15 Laki suojelee kuluttajaa s Tuntidiat Tehtävien vastaukset.
Johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen
Raha s:
LAINA JA KORKO.
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
Yhteiskunnallinen kyselytutkimus
15 Laki suojelee kuluttajaa s
ASREK-hanke Asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuuden, luotettavuuden ja kattavuuden parantaminen ja edellytysten luominen.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Jokaisella organisaatiolla oli oma toimintakulttuuri.
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
KOROT.
Raha, korko ja pankkilaina
KOROT.
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Rahoitusoikeus, luento 3
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
SISÄINEN Hanke- optimointi
ELÄMÄ EDESSÄ – TALOUS KUNNOSSA
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Keski-Suomen Liikennefoorumi 2017
Kuntien sote-toimitilat maakuntauudistuksessa
RAI-välineiden arviointi Rovaniemen omaisten työryhmässä
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto
Olemme lähellä ja läsnä
Rahoitusoikeus, luento 3
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Tarkastuslautakunnan vpj. Maija Anttila
RAHA, RAHOITUSMARKKINAT JA RAHAPOLITIIKKA
Hasan toimialueen budjetti vuodelle 2018
Maksuton varhaiskasvatuskokeilu
Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen
Indikaattorit – mitä ne kertovat vaikuttavuudesta?
Korot.
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
Taloudellisia sopeutustoimia tuottajaliitossa
KKO:2016:10 Jarmo Heikkilä
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Investoinnit ja KYSin talous Kari Janhonen, talousjohtaja
KOROT.
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Lähde: Kuntaliitto /Sanna Lehtonen
Jarmo Paloniemi kuntayhtymän johtaja
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

KKO:2016:10 Handelsbanken ja oikeus koronnostoon Janni Lapinkangas

Koron korottaminen Korkotaso sopeutetaan markkinoilla tapahtuviin muutoksiin sitomalla luoton korko vaihtuvakorkoiseen korkokantaan Yksipuoliseen koronkorotukseen suhtauduttu torjuvasti Poikkeustilanteita: Asiasta on luottosopimusta täydentävä lainsäännös Olosuhteiden muutos, esim. henkilökuntalaina, kun työsuhde päättyy Muutosehtojen kohtuullisuutta arvioitava Osapuolten asema Luoton käyttötarkoitus Muutosoikeuden laajuus Perusteet muutosehdon käyttämiselle

Kuntayhtymä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Kunnat Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö Jyväskylän maalaiskunnan veteraanien asuntosäätiö Education Facilities Oy As. Oy Jyväskylän maalaiskunnan Norolankuja 1 Kiinteistö Oy Tikkakosken terveysasema Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö Vilusen Rinne Oy Tampereen Vuokratalosäätiö Rovaniemen kaupunki Pankki Svenska Handelsbanken AB (julk), Suomen sivukonttoritoiminta

1998 Vuosina 1998—2006 kunnat nostivat yhteensä 30 lainaa Noin 46,5 meur Korko 0,019-0,15 % Vuosina 2002—2005 kuntayhtymä nosti lainoja 65 meur Korko 0,04 % Vuonna 2007 kuntayhtymä nosti 10 meur Korko 0,018 % Pankki ilmoittaa nostavansa kuntien luottomarginaaleja 0,45-0,581 %-yksiköllä → uusi marginaali 0,60 % kuntayhtymän luottomarginaaleja 0,60 %-yksiköllä → uusi marginaali 0,64 ja 0,618 % 2009 Kansainvälinen finanssikriisi kärjistyy 2012 Helsingin käräjäoikeus hylkää kanteet Helsingin hovioikeus ei muuta käräjäoikeuden tuomion lopputulosta 2016 Korkeimman oikeuden ratkaisu Pankkioikeus-kirjan 2. painos ilmestyy Kunnat ja kuntayhtymä erimielisiä

”Pankilla on oikeus korottaa velasta perittävää marginaalia, jos se on perusteltua pankin lisääntyneiden varainhankinnan kustannusten tai muiden lisääntyneiden kustannusten takia, joita pankki ei kohtuudella voinut ennakoida velkakirjaa allekirjoitettaessa, kuitenkin enintään viisi (5) prosenttiyksikköä laina- aikana.” 1.Kustannukset ovat lisääntyneet 2.…minkä johdosta marginaalin korottaminen on perusteltua 3.Pankki ei ole voinut kohtuudella ennakoida kustannusten nousua (ei enää riidanalainen)

Viitekorko on pankille neutraali läpikulkuerä. Sen muutokset eivät vaikuta kustannuksiin. Kaikki kustannukset, mitä pankki maksaa omassa varainhankinnassaan marginaali 6 kk euribor Sopimusehto on pankin laatima ja sen etuja yksipuolisesti turvaava. Pankki on asiantuntemuksensa vuoksi ollut paremmassa asemassa arvioimaan sopimustekstin sisältöä → Erityinen paino luotonsaajan käsitykselle sopimusehdosta Pankin varainhankinnan kustannukset Kuntien ja kuntayhtymän näkemysPankin näkemys Velallinen kantaa riskin vaihtuvan koron muuttumisesta Pankki kantaa riskin omasta liiketoimin- nastaan (varainhankinta, sen kustannukset ja siihen liittyvä korkoriskien hallinta)

Handelsbanken: Finanssikriisi nostanut kustannuksia kun siirrytty lyhytaikaisesta pidempiaikaiseen rahoitukseen Pankin viitekorkoon suhteutettu kustannus alkoi nousta 2008 ja nousi jyrkästi 2009 Kunnat & kuntayhtymä: Viitekorkojen laskulla ollut vaikutus pankin varainhankintakustannuksiin Handelsbankenin rahoituskate (korkotulojen ja korkomenojen välinen erotus) oli parantunut vuoden 2007 tuloslaskelmalla 12 %, 2008: 30 %, 2009: 10 % Kustannusten lisääntyminen

Varainhankinnan kustannukset: kaikki pankin antolainaustoiminnan varainhankinnan kustannuksiin vaikuttavat erät Marginaalin korotuksen oltava perusteltua näiden kustannusten nousun johdosta Handelsbanken esittänyt näyttöä pankin vaihtuvakorkoisen antolainaustoiminnan viitekorkoon suhteutetuista kustannuksista. Selvitys antaa vain osittaisen kuvan pankin antolainaustoiminnan varainhankinnan kokonaiskustannusten kehityksestä. Pankki ei ole esittänyt riittävää selvitystä siitä, että sopimusehdossa tarkoitetut varainhankinnan kustannukset olisivat kokonaisuudessaan lisääntyneet ehdon tarkoittamalla tavalla. Koska korotuksiin ei ole ollut perustetta, on kuntayhtymällä ja kunnilla oikeus saada korotusten perusteella maksamansa määrät palautettua. Korkein oikeus

”Päällimmäinen reaktio on tietysti pettymys. Muuten emme tule ratkaisua kommentoimaan” -Handelsbankenin lakimies Stefan Sveholm Tuomiolla voi olla vaikutusta KKO:ssa vireillä olevaan usean kunnan kanteeseen Nordeaa vastaan. Siinä on kyse samantyyppisestä asiasta. Sopimusehtojen tarkennus tarpeen – millä perusteella marginaalia saa nostaa? ”Korkein oikeus katsoo, että pankki olisi voinut joko luottoehdoissaan tai muutoin luottoja myönnettäessä ilmaista, että varainhankinnan kustannusten lisääntymistä arvioitaessa huomioon otettaisiin vain vaihtuvakorkoisen antolainauksen kustannukset viitekoron osuutta huomioon ottamatta.” No mitäs nyt?

Tack så mycket!