Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Nuoren painijan ravitsemus
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
Elimistön tasapaino.
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Suomen Suunnistusliitto
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Aikaisemmin kysyttyä Mitä tarjoukset kertovat kauppojen elintarvikemainonnasta ja -markkinoinnista? Miten arvioit ravitsemussuositusten toteutumista jos.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Kehon energiantuotto.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Lääkekorvausoikeudet
Eläimen aineenvaihdunta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Pharmanex® Bone Formula
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Proteiinit.
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
Vanhan Porvoon mansikkasorbetti 5,5 L
Esityksen transkriptio:

Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin  Jodin lisääminen ruokasuolaan (struuma) – Nykyajan ravitsemusongelmat:  Energian liikasaanti, 2-tyypin diabetes yhä nuoremmilla  Sydän- ja verisuonisairaudet 

Kotitalous: ravitsemus  ENERGIARAVINTOAINEIDEN SAANTI SUOMESSA 2007

Kotitalous: ravitsemus  ENERGIARAVINTOAINEIDEN SUOSITELTAVA SAANTI

Kotitalous: ravitsemus  ENERGIATARVE  Ihmisen päivittäinen energiantarve on riippuvainen perusaineenvaihdunnasta  Siihen kuuluvat kaikki tahdosta riippumattomat elintoiminnot  Määrä riippuu henkilön koosta ja kudosten aktiivisuudesta (sairaudet, vammat)  Naisten perusaineenvaihdunta on pienempi kuin miehillä  Ikääntyminen hidastaa perusaineenvaihduntaa

Kotitalous: ravitsemus  ENERGIATARVE: – Energiatarpeeseen vaikuttavat myös lihastyö ja liikunta.  Aikuisen energiatarve voidaan arvioida seuraavasti Energiatarve = peruskerroin x fyysinen aktiivisuus Peruskerroin = pituus cm – 105 = kerroin

Kotitalous: ravitsemus FYYSINEN AKTIIVISUUSNAINENMIES kJkcalkJkcal hyvin kevyt kevyt keskitasoinen  Esimerkki:Nainen, 160 cm. Kevyt työ (opiskelu)  Kerroin = = 55  Energiatarve= 55 x 30 kcal = 1650 kcal tai 55 x 125 kJ = 6875 kJ = 6,9 MJ

Kotitalous: ravitsemus  RAVINTOAINEIDEN RYHMITTELY ENERGIARAVINTOAI- NEET hiilihydraatit rasvat proteiini alkoholi SUOJARAVINTOAINEET vitamiinit kivennäisaineet proteiinit välttämättömät rasvahapot

Kotitalous: ravitsemus  Hiilihydraatteja: vähintään 100 g/vrk – (suositus 200 – 400 g)  Rasvaa: n. 60 g/vrk  Proteiineja: 0,8-1 g/painokilo/vrk  Esim. kevyttä työtä tekevälle g vuorokaudessa

Kotitalous: ravitsemus ENERGIARAVINTOAINEET: HIILIHYDRAATIT  Sokerit (mono- ja disakkaridit)  Tärkkelys ja selluloosa (polysakkaridit)  Hiilihydraatit ovat normaalille aineenvaihdunnalle välttämättömiä  Kannattaa valita ruoka-aineita, jotka sisältävät hiilihydraattien lisäksi vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua (täysjyvävilja)  Energiatarpeen ylittävä hiilihydraattimäärä varastoituu rasvana  Sokerin käyttöä on hyvä rajoittaa, koska se tuottaa pelkkää energiaa

Kotitalous: ravitsemus ENERGIARAVINTOAINEET: RASVAT  Kiinteä (kova) rasva muodostuu tyydyttyneistä rasvahapoista  Kovat rasvat ovat pääsääntöisesti eläinperäisiä (poikkeuksena kookos- ja kaakaorasva)  Oljymäinen rasva muodostuu monityydyttymättömistä rasvahapoista, joista tärkeimpiä ovat linoli- ja linoleenihapot, joita on saatava ravinnosta  Kasvispäräisiä (rypsiöljy, oliiviöljy, kasvismargariinit)

Kotitalous: ravitsemus  Kalan rasva on pehmeää, koska siinä on runsaasti monityydyttymättömiä n-3-rasvahappoja, erityisesti eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA), ja vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja.  N-3- rasvahapot ovat erityisen tärkeitä mm. aivojen, keskushermoston ja näkökyvyn kehitykselle. Kalan rasvoilla arvellaan olevan myös mielialaa parantava vaikutus.

Kotitalous: ravitsemus  KOLESTEROLI: – Rasvojen sukuinen aine – Saadaan eläinkunnan ruoka-aineista – Elimistö valmistaa kolesterolia välttämättömiin tarpeisiin (sappihappojen ja D-vitamiinin valmistus) RASVOJEN TEHTÄVÄT: -Tärkeä energianlähde; poistaa näläntunnetta -Eristää kylmältä -Rasvat suojelevat arkoja sisäelimiä – Rasvojen mukana saadaan rasvaliukoisia vitamiineja (A, D ja E-vitamiinit) – Rasvojen mukana saadaan välttämättömät rasvahapot

Kotitalous: ravitsemus ENERGIARAVINTOAINEET: PROTEIINIT – Koostuvat aminohapoista (n. 20 erilaista) – Tarvitaan kudosten rakentamiseen ja uusiutumiseen – Välttämättömiä aminohappoja (10) saatava ravinnosta – Eläinkunnan tuotteissa on sopivassa suhteessa kaikkia välttämättömiä aminohappoja – Proteiinit luokitellaan ensisijaisesti suojaravintoaineisiin ja toissijaisesti energiaravintoaineisiin – Proteiinit säätelevät elimistön vesitasapainoa, pH- arvoa sekä osmoottista painetta soluissa – Jatkuva liiallinen proteiinien saanti rasittaa aineenvaihduntaa

Kotitalous: ravitsemus RAVINTOAINEET: VESI  Välttämättömin ravintoaine  Solujen rakenneosa  Osallistuu ravintoaineiden kuljetukseen ja imeytymiseen  Osallistuu kuona-aineiden kuljetukseen ja erittymiseen  Osallistuu elimistön lämmönsäätelyyn  Toimii voiteluaineena nivelissä  Aikuisilla suositeltava ruoasta ja juomista saatava nestemäärä/vrk on 2-3 litraa