PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Advertisements

Avoin keskustelutilaisuus syömishäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta
Terveystieto 7.
Mielenterveyden häiriöt
Skitsofrenian epidemiologia
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Skitsofrenia.
Paniikkihäiriö.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Kansalaisten käsityksiä mielenterveydestä ja mielenterveyspalveluista Ulla Aspvik Ylihoitaja, TtT Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri II Kansallinen depressiofoorumi.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
Kansantaudit Tartuntataudit
Väittämiä PÄIHDEHUOLTO/SANNA KUUSSAARI On jokaisen oma asia käyttääkö päihteitä vai ei  Perheen hyvinvointi  Alkoholin liikakäyttö on työikäisten.
UNIHÄIRIÖT. Yleistä Kun uneen liittyvät vaikeudet kestävät viikkoja tai kuukausia, voidaan puhua unihäiriöistä Syynä voi olla esim. huolet, ahdistus ja.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
PSYKOOSIT • Skitsofrenia • Psykoositasoiset mielialahäiriö
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Osteoporoosi (luukato)
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Masennus masentunut mieliala depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä
Riippuvuudet.
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Päihdyttäviä paineita
Mielenterveyden häiriöt
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Psyykkinen terveys.
Lapsuus ja nuoruus.
63. Mielenterveyden häiriöt
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus

TAUDINKUVA Mielenterveyden häiriö joka saattaa laueta traumaattisen tapahtuman tai elimellisen syyn seurauksena. Mielenterveyden häiriö joka saattaa laueta traumaattisen tapahtuman tai elimellisen syyn seurauksena. Lääkeaineiden tai päihteiden käyttö voi laukaista psykoosin Lääkeaineiden tai päihteiden käyttö voi laukaista psykoosin Psykoottisia oireita ilmenee monissa mielenterveydellisissä sairauksissa esim. skitsofreniassa. Psykoottisia oireita ilmenee monissa mielenterveydellisissä sairauksissa esim. skitsofreniassa. Psykoottiset oireet ovat usein lyhytkestoisempia ja usein ohimeneviä. Psykoottiset oireet ovat usein lyhytkestoisempia ja usein ohimeneviä. Lapsuuden psykoosin oireet sekoitetaan yleensä autismin ja Apergerin oireisiin. Lapsuuden psykoosin oireet sekoitetaan yleensä autismin ja Apergerin oireisiin. Jotkut psykooseista puhkeavat äkillisesti, kun taas toisien ennakoivat oireet voivat kestää pitkiäkin aikoja. Jotkut psykooseista puhkeavat äkillisesti, kun taas toisien ennakoivat oireet voivat kestää pitkiäkin aikoja.

OIREET Harhaluulot eli deluusiot ja aistiharhat eli hallusinaatiot ovat psykoosin yleisimpiä oireita, ja johtavat yleensä totuudentajun menettämiseen. Harhaluulot eli deluusiot ja aistiharhat eli hallusinaatiot ovat psykoosin yleisimpiä oireita, ja johtavat yleensä totuudentajun menettämiseen. Oudot ja pelottavat kokemukset voivat johtaa siihen, että potilaan kyky ilmaista tunteita heikkenee ja usein ihmissuhteet kärsivät. Oudot ja pelottavat kokemukset voivat johtaa siihen, että potilaan kyky ilmaista tunteita heikkenee ja usein ihmissuhteet kärsivät. Psykoosin oireita ovat myös eriskummallinen käytös ja puhe, jota kuulijan on usein vaikea tai jopa mahdoton ymmärtää. Psykoosin oireita ovat myös eriskummallinen käytös ja puhe, jota kuulijan on usein vaikea tai jopa mahdoton ymmärtää. Psykoottinen henkilö voi usein keksiä omia sanoja. Psykoottinen henkilö voi usein keksiä omia sanoja. Psykooseihin liittyy ennakoivat oireet, jotka ilmenevät ennen varsinaisia psykoosin oireita. Psykooseihin liittyy ennakoivat oireet, jotka ilmenevät ennen varsinaisia psykoosin oireita. Oireita ovat esim. ahdistus, unettomuus, masennus ja eristäytyminen Oireita ovat esim. ahdistus, unettomuus, masennus ja eristäytyminen Ennakko-oireet kertovat myös mahdollisesta psykoosin uusiutumisesta. Ennakko-oireet kertovat myös mahdollisesta psykoosin uusiutumisesta.

ESIINTYVYYS Psykoosin kaikkia muotoja esiintyy Suomessa noin 3,5% väestöstä. Psykoosin kaikkia muotoja esiintyy Suomessa noin 3,5% väestöstä. Psykoosin oireita esiintyy eniten skitsofreniassa, ja sitä esiintyy Suomessa noin 1 % väestöstä. Psykoosin oireita esiintyy eniten skitsofreniassa, ja sitä esiintyy Suomessa noin 1 % väestöstä. Eniten psykoosia esiintyy Pohjois- ja Itä-Suomessa. Eniten psykoosia esiintyy Pohjois- ja Itä-Suomessa. On kuitenkin todettu, että syntymäpaikka vaikuttaa riskiin enemmän kuin asuinpaikka On kuitenkin todettu, että syntymäpaikka vaikuttaa riskiin enemmän kuin asuinpaikka Eniten psykoosia esiintyy naimattomia, eläkeläisten, alemman tulo- ja koulutustason henkilöiden keskuudessa. Eniten psykoosia esiintyy naimattomia, eläkeläisten, alemman tulo- ja koulutustason henkilöiden keskuudessa.

RISKITEKIJÄT Psykoosiin voi sairastua monista eri syistä, kuten: Psykoosiin voi sairastua monista eri syistä, kuten: Perinnölliset tekijät Perinnölliset tekijät Äidin raskaudenaikaiset sairaudet Äidin raskaudenaikaiset sairaudet Lapsuuden aivosairaudet Lapsuuden aivosairaudet Synnytykseen liittyvät ongelmat Synnytykseen liittyvät ongelmat Väkivaltaiset kokemukset lapsuudessa Väkivaltaiset kokemukset lapsuudessa Kaltoin kohdelluksi joutuminen Kaltoin kohdelluksi joutuminen Huumaavien päihteiden, esim. kannabiksen käyttö Huumaavien päihteiden, esim. kannabiksen käyttö Unettomuus Unettomuus

ENNALTAEHKÄISY JA HOITO Psykoosilla ei ole paljoa ennaltaehkäisy tapoja, mutta terveelliset elämäntavat (ei käytä päihteitä) ja hyvät ihmissuhteet pienentävät psykoosin riskejä. Psykoosilla ei ole paljoa ennaltaehkäisy tapoja, mutta terveelliset elämäntavat (ei käytä päihteitä) ja hyvät ihmissuhteet pienentävät psykoosin riskejä. Psykoosipotilaille tehdään kuntoutussuunnitelma, ja hoito tapahtuu avohoidossa tai osastolla potilaasta riippuen. Psykoosipotilaille tehdään kuntoutussuunnitelma, ja hoito tapahtuu avohoidossa tai osastolla potilaasta riippuen. Psykoosista toipumisessa läheisten tuki ja hyvät ihmissuhteet ovat tärkeintä. Psykoosista toipumisessa läheisten tuki ja hyvät ihmissuhteet ovat tärkeintä. Lääkehoito lievittää psykoosia ja estää uusien syntymistä. Lääkehoito lievittää psykoosia ja estää uusien syntymistä. Tarvittaessa potilas voidaan ottaa psykoterapiaan. Tarvittaessa potilas voidaan ottaa psykoterapiaan. Psykoosista toipuminen voi kestää viikoista kuukausiin. Psykoosista toipuminen voi kestää viikoista kuukausiin. Skitsofreniaa täytyy kuitenkin hoitaa koko elämän. Skitsofreniaa täytyy kuitenkin hoitaa koko elämän.

LÄHTEET Sähköiset lähteet: pikaopas.aspx, pikaopas.aspx, pikaopas.aspx pikaopas.aspx Kirjalliset lähteet: Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa – terveyden perusteet, Otava, 2011 Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa – terveyden perusteet, Otava, 2011 Kuvat : http://theblankbook.com.au/wp-content/uploads/2014/05/ focus-on.jpg