KOULUTERVEYSKYSELY 2013 KOULUTERVEYSKYSELYN HISTORIAA: - Thl:n toteuttama valtakunnallinen kysely nuorille. - Tehty vuodesta 2000 lähtien.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
Advertisements

Kouvolan kouluterveyskysely 2010
Korson koulun vanhempainyhdistys ry • Tarkoituksena edistää ja tukea kodin ja koulun välistä yhteistoimintaa. • Järjestämme ja olemme mukana erilaisissa.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI KOULUSSA
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Älä kiusaa Kiusaamista on, kun oppilas joutuu toistuvasti ja systemaattisesti toisten tahallisen, kielteisen toiminnan kohteeksi. Nimittely, pilkkaaminen,
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ja opetussuunnitelmauudistus 1. 8
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Yleistä koulunkäyntiin liittyen
AKAtk:n arviointikokous
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
TUKEVA. uusi, kokonaisvaltainen, oppilashuollollinen toimintamalli tukee koulussa tapahtuvaa oppilaiden hyvinvointia edistävää toimintaa ja koordinoi.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Kouluterveyskysely 2011 Salon prosenttiosuudet Elinolot ja terveystottumukset Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat Lukion 1.ja 2. vuoden opiskelijat Ammatillisten.
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
Aihe 1. -hanke Nelivuotinen ( ) Kolmivaiheinen - toteutetaan kolmessa vaiheessa, kolmella pilottipaikkakunnalla, mukana kolme kieli- ja kulttuurivähemmistöä.
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Lasten väkivaltakokemukset perheessä Mikko Oranen XI Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien valtakunnallinen verkostofoorumi Oranen.
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Kuparivuoren koulu 1.Oppilaat Noin 300. Keskikokoinen koulu 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Oppilaat tulevat pääasiassa.
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Toimi koulullasi vaikka näin Kerro muille hallituksen/valtuuston jäsenille kaupunkikokouksen valmisteluista eli käy saamasi materiaali läpi Yhteistyössä.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Järjestöbarometri 2014 Järjestöjohdon tilaisuus Scandic Park.
Tiivistetäänkö peruskoulun ”perälautaa ” - Sivistystoimensuunnittelija Lea Goyal Keski-Suomen ELY-keskus
Anna-Eveliina Aro Sairaanhoitajaopiskelija SAMK.  Kuvata miten koulukiusaaminen näyttäytyy satakuntalaisten 8. ja 9. luokkalaisten oppilaiden kokemana.
PITKÄLAHDEN JA PYÖRÖN KOULUT.  Rehtori (toimii ryhmän vetäjänä)  Apulaisrehtori  Apulaisjohtajat  Kouluterveydenhoitajat  Koululääkärit  Koulupsykologi.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
4. MONO-päivä Klo
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Vaajakosken koulun Vanhempainyhdistys Sokkeli ry
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
6.4 Liikunnan merkitykset
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Kirjoita vihkoon.
KOTOUTTAMISPERHELUOKKA
Tasa-arvosuunnitelma
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Yhdenvertaisuus koulussa
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Näkökulmia vastaamiseen
Kouluissa tehtävä työ Hubu®-menetelmällä
Kuopion hyvinvointitavoitteet hyvinvointikertomuksen pohjalta
Arja Rimpelä Tampereen yliopisto, terveystieteiden yksikkö
Nuorten terveys- ja hyvinvointierot Helsingin suurpiirien välillä
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Alueellisella yhteistyöllä kohti tavoitteellista terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä 1/3/2019.
Opiskeluhuollon palvelut
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Oulun normaalikoulu 7-9 ja lukio
Fysioterapeutit kouluille
Esityksen transkriptio:

KOULUTERVEYSKYSELY 2013 KOULUTERVEYSKYSELYN HISTORIAA: - Thl:n toteuttama valtakunnallinen kysely nuorille. - Tehty vuodesta 2000 lähtien joka toinen vuosi luokkalaisille ja lukion luokkalaisille. Edellinen kysely tehtiin samanaikaisesti koko maassa. - Tehdään lähes samaan aikaan keväisin, samalla menetelmällä. - Ylä-Savon SOTE ja kaupunki jakavat kustannukset. - Vuodesta 2008 lähtien myös ammatilliset oppilaitokset ovat olleet mukana omakustanteisina. - Kyselyssä kerätään tietoa nuorten elin- ja kouluoloista, terveydestä, terveystottumuksista, terveysosaamisesta sekä oppilashuollosta. - Näin saadaan hyvää, vertailukelpoista tietoa kahden vuoden välein. - Tuloksia verrataan aikaisempiin vuosiin, sekä maakuntiin ja koko aineistoon.

TERVEYDEN EDISTÄMINEN TÄNÄÄN: Terveyden edistäminen ja lasten ja nuorten hyvinvointi ovat olleet viime vuosina vahvasti esillä useissa valtakunnallisissa ohjelmissa ja suosituksissa. Esimerkiksi terveyden edistämisen politiikkaohjelmassa ja kaste-ohjelmassa. - Iisalmessa on tehty terveyden edistämisen strategia yhdessä eri hallintokuntien kanssa sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä turvallisuussuunnitelma koko Ylä-Savon SOTEn alueelle. Suunnitelmien tarkoituksena on edistää hyvinvointia ja kouluterveyskysely on siihen hyvä tietoperusta. - Ennaltaehkäisy on järkevintä terveyden edistämistä. Se on aina parempi vaihtoehto kuin korjaava hoito. Se on inhimillisempää, tehokkaampaa ja myös halvempaa. - Yhdessä vanhempien kanssa koulu on yksi keskeisistä terveyden edistäjistä. Lapset ovat ison ajan koulussa juuri silloin kun kehitys ja kasvu on voimakasta ja jolloin omaksutaan tapoja ja asenteita. On tärkeää, että kannustamme heitä kaikki yhdessä huolehtimaan omasta terveydestään sekä kohtelemaan toisia ihmisiä hyvin. - Tähän ohjaavat myös perusopetuslaki ja kouluterveydenhuollon säädökset ja suositukset.

JUHANI AHON KOULUN OSALTA NOUSEE ESILLE ETENKIN SEURAAVAT ASIAT: ILONAIHEITA OVAT: Koulun fyysiset olosuhteet ovat parantuneet selvästi Kokee tulevansa kuulluksi koulussa aikaisempaa paremmin Tietoisuus tavoista vaikuttaa koulun asioihin lisääntyi Koulun työilmapiiri on parantunut Lintsaaminen vähentyi = 8 % ( %) Helpompi päästä koulukuraattorin ja koulupsykologin vastaanotolle. - Humalajuominen vähentyi = 9 % ( %) Päivittäinen tupakointi vähentyi = 10 % ( %) Fyysistä uhkaa koettiin vähemmän = 12 % ( %) Läheiset ystävyyssuhteet yleistyivät Vanhempien tupakointi vähentyi Vanhemmat tietävät paremmin viikonloppuiltojen viettopaikan.

HUOLENAIHEITA OVAT: - 37 % ei syö koululounasta päivittäin. ( %) % ruutuaikaa yli neljä tuntia. ( %) Huom. Viestinnän muuttuminen. - Liikunnan harrastaminen vähentyi = 28 % korkeintaan 1 tunti/viikko ( %). - Niska- ja hartiakivut lisääntyivät = 36 % oireilee viikoittain ( %). - Ylipaino lisääntyi = 19 % ( %, %). - Koulu-uupumus lisääntyi = 11 % ( %). - Vaikeuksia opiskelussa = 32 % ( %). - Koulukiusaamista esiintyy edelleen= 8 % ( %). - Useiden oireiden kokeminen päivittäin lisääntyi = 20 % ( %) % nukkuu arkisin alle 8 tuntia. - Pojista 56% harjaa hampaansa harvemmin kuin kahdesti päivässä. - Tytöistä on kokenut seksuaalista väkivaltaa 17 % ja seksuaalista häirintää 61 %.

KOULUTERVEYSKYSELYN ETENEMINEN JUHANI AHON KOULUSSA. - Kaikki opettajat ja oppilashuoltohenkilöstö ovat saaneet kouluterveyskyselyn tulokset. - Oph-työryhmä on käsitellyt tuloksia ja esittänyt oman suunnitelman tulosten hyödyntämiseksi. - Tulokset esitellään myös koulun johtokunnalle ja vanhempainyhdistykselle. - Terveystiedon tunneilla opettaja esittelee ja keskustelee tuloksista oppilaiden kanssa. Tuloksiin voi peilata myös silloin, kun ko. asia liittyy tunnin aiheeseen, esim. seksuaaliterveys. Myös muilla tunneilla pyritään hyödyntämään kouluterveyskyselyyn liittyviä aiheita koulutehtävissä esim. ryhmätöissä. - Oppilaskunnan vastaavat opettajat tarkastelevat tuloksia yhdessä oppilaskunnan edustajien kanssa pohtien mahdollisia syitä ja parannusehdotuksia keskittyen etenkin koulun työilmapiiriin ja kiusaamiseen liittyviin huolenaiheisiin. Esim. miten voisimme yhdessä ehkäistä koulukiusaamista. - Tukioppilastoimintaa pyritään kehittämään esim. siten että tukioppilaiden rooli omassa luokassa olisi ryhmäytymistä tukeva. - Tulokset löytyvät jatkossa myös koulun kotisivuilta. Halutessanne voitte keskustella kyselystä ja sen tuloksista lisää koulun henkilökunnan kanssa.