Emotionaalinen kehitys lapsuudessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kasvatuskumppanuus kannattelee lasta suhteena prosessina
Advertisements

Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Ympäristön vaikutus persoonallisuuteen
Opettaja ja tunteet.
TUNTEET s. 8-.
PSV Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.   Oscar Wilde Anne Rongas.
PERHEHOIDON HYVÄT KÄYTÄNNÖT Perhehoitoliitto ry
Kuntoutusohjaus pienen lapsen perheelle
Miten ihmisestä tulee yhteisön jäsen? S
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Aggressiontunne Luento nro 1..
Vuorovaikutuksessa lapsen kanssa
Kielen tehtäviä Informatiivinen tehtävä Vaikuttava tehtävä
Ohjaatko vai johdatko? Ohjaatko vai johdatko ryhmää – kaksi eri asiaa
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Sensorinen integraatio
MITEN KÄSITELLÄ LAPSEN KANSSA ISÄTTÖMYYTTÄ?
Matematiikka-ahdistus ja opettajan merkitys
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Mistä ja miten persoona kehittyy?
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
III KEHITYS ERI IKÄKAUSINA - KASVATUSPSYKOLOGISIA NÄKÖKOHTIA Hannu Soini 2012 Kasvatuspsykologian klinikka.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Oivallus 1 Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä.
VARHAISLAPSUUS JA LEIKKI-IKÄ
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
PERHEEN TUKEMINEN Anitta Huotari, Porstua ry.. PERHEEN KRIISI KAIKKI OSAPUOLET TARVITSEVAT TUKEA, KAIKKI REAGOIVAT KRIISIIN KRIISI MUUTTAA, RAJOITTAA.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Lisäteksti sikiöaikainen kehitys
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Sisarussuhteet uusperheissä
6. Lapsuuden psykososiaalinen kehitys (s. 82–95)
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
Tehnyt: Ronja, Sade ja Emilia
Sosioemotionaalinen kehitys
KOTOUTTAMISPERHELUOKKA
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Lasten erovertaisryhmät Ero lapsiperheessä - työmuodossa
Kielen kehityksen avainkohdat
TEMPERAMENTTI TEMPERAMENTTI YMPÄRISTÖ YHTEEN-SOPIVUUS TYYPPEINÄ
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Lapsuus ja nuoruus.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
MONTESSORIPEDAGOGIIKKA ”auta minua tekemään se itse”
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Sosiaalisten verkostojen analyysi (ja Web2.0)
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
Persoonallisuus-teoriat
Esityksen transkriptio:

Emotionaalinen kehitys lapsuudessa Emootio = lyhytaikainen tunnereaktio - positiivinen vs negatiivinen Kasvoilta erotettavat perusemootiot: mielihyvä, hämmästys, pelko, viha, inho ja suru Yleinen käsitys: emootiot ailahtelevia ja ennustamattomia – Frijdan (1987,1988) eri mieltä: emootioden lait (laws of emotion) henkilökohtaisten ja tilannekohtaiseten merkitysten lait

Affektijärjestelmä Emootioiden toistuessa samoissa yhteyksissä ne muodostavat affektijärjestelmiä Perheen affektijärjestelmä: ”tunteiden verkko, joka arvottaa ja ohjaa perheen toimintaa” Dixie (1991) pienen lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksessa 3-15 kertaa tunnissa konfliktiin liittyviä emootiota – useammin, jos lapsi on sairas, aggressiivinen tai jälkeenjäänyt – positiivisia emootioita kuitenkin 2,5 kertaa enemmän (Amerikkalainen tutkimus) Affektien purkauksilla eri merkityksiä

Affektijärjestelmässä ongelmia Jos lapsella on käytöshäiriöitä, joudutaan syventymään perheen affektijärjestelmään – asenteita ja muita emotionaalisia seikkoja on vaikea käsitellä ja korjata ”Emootioiden avulla voidaan ennustaa pitkiä ja epäloogisiakin etäisyyksiä paikasta ja ajasta toiseen”

Kiintymyssuhde Kiintymysteoria Bowlby (1971) ja Ainsworth & Wittig (1969) Kiintymyssuhde – lapsen ja hoitajan Sosio-emotionaalinen kehitys: vanhemman sensitiivinen reagointi lapsen viesteihin auttaa lasta tunnistamaan omat tarpeensa ja tunnetilansa, samalla oppii ilmaisemaan tunteitaan ja jakamaan niitä. Tärkeää lapsen emotionaalisen itsesäätelyn ja hyvän itsetunnon muodostumiselle - (Soinnuttaminen?)

Kiintymyssuhteen arviointi Strange situation- asetelma: tarkkaillaan lapsen suhtautumista vieraaseen ihmiseen hallitussa tilassa. Kertoo lapsen vuorovaikutushistoriasta -Mittaako oikeasti kiintymyssuhteen laatua vai tuoko vain esiin lapsen tendessiä (pyrkimystä) ahdistua tai olla ahdistumatta? - Olisiko olennaista että lapsi oppii hallitsemaan ahdistusta? (Jaanan tunnilta)- Jos lapsi ei vierastakkaan - onko hahmotuskyky herännyt vaiko ei osaa eritellä piirteitä?

Hoivan laatu Hoivan laatua voidaan tarkkailla hoitajan käyttäytymisen sensitiivisyydessä arkipäiväisissä tilanteissa Koska äiti on lapsen primaari objekti/ympäristö, hänen persoonalliset piirteet ja emootiot vaikuttavat lapseen – äidin masennus= turvaton kiintymyssuhde Myös ympäristön tekijät vaikuttavat – töissä käynti ja parisuhteen laatu

Emootiot ja kehitys Yksivuotiaan lapsen kiintymyssuhteen arviointi voi ennustaa kehitystä. Sroufe (1983) : turvallisen kiintymyksen omaavat lapset pärjäävät paremmin ongelmanratkaisuissa äidin kanssa ja pystyvät siirtymään yhteisleikkeihin ikätoverien kanssa, verrattuna turvattomasti kiintyneisiin Vastaa Ainsworthin tuloksia: ”turvallinen kiintymyssuhde vapauttaa ja kannustaa lasta tutkimaan ympäristöään” (Liian kiintynyt (sitominen?) ja ei uskalla?)

Emootiot ja kehitys Emotionaalisen tuen saaminen ja vuorovaikutus ovat tärkeitä stimulaation lähteitä varhaislapsuudessa Lapsen saaminen tarkkailemaan aktiivisesti äidin toimintoja saattaa ennustaa tulevaa kehitystä: mm. leikin taso, sanavarasto, kielen ymmärtäminen. Äiti voi osata aistia lapsen mielentiloja - tunteenosoitusten ja hymyn avulla pitää lapsi tarkkaavaisena - luodaan edellytykset oppimiselle - (Soinnuttaminen?)

Isän rooli? Vasta 1970-luvun lopulta alettiin tutkimaan isän ja lapsen suhdetta – isät enemmänkin leikkitovereita – Turvaton isä-lapsisuhde?

Temperamentti ja sen eri määritelmiä Temperamentti ilmentää yksilöllisyyttä – varhaislapsuudessa näkyvä persoonallisuuden ydin Interaktionismi (Thomas,Chess ja Birch) – käyttäytymisen tyyli Piirreteoreettinen (Buss ja Plomini) – sisältää emotionaalisuuden, aktiivisuuden ja sosiaalisuuden ulottuvuudet - synnynnäinen ominaisuus Biobehavioristinen (Rothbart ja Derryberry) – temperamenttien yksilölliset erot reaktiivisuudessa ja itsesäätelykyvyssä

Artikkelit: Varhainen kognitio, temperamentti ja vuorovaikutus 40-63 (Melkein pelkästään kiintymyssuhteesta s.61-->) Perheen affektijärjestelmä 359-367