Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

KUNNON RUOKAA URHEILIJALLE
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Mukavaa ja terveellistä elämää?
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Terveelliset elämäntavat
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kehittymisen kulmakiviä
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
HIILIHYDRAATIT.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen laaja kalvosarja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ihmisen ravinto.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Ruokaoppia.
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla Raskausdiabeteksessä äidin insuliinin tuotanto ei riitä kattamaan raskauden ajan lisääntynyttä tarvetta. Raskautta edeltävä ylipaino tai raskauden aikainen runsas painonnousu heikentävät insuliinin tehoa ja äidin sokerinsietoa. Tämän seurauksena äidin verensokeri kohoaa ja sikiö voi kasvaa normaalia suuremmaksi.   Hyvät ruokavalinnat ja säännöllinen liikunta parantavat insuliinin tehoa ja alentavat verensokeria. Tavoitteena on kohtuullinen painonnousu raskauden aikana, keskimäärin 8-12 kg. Liikapainoiselle sopiva painonnousu on 6-8 kg. Varsinaista laihduttamista ei suositella raskauden aikana. Sopivat ruokavalinnat Säännöllinen syöminen, kohtuullinen ruokamäärä aterioilla sekä terveellinen ruoka alentaa kohonnutta verensokeria ja pitävät verensokerin tasaisena. Lähtökohtana on kaikille suositeltava runsaskuituinen, vähärasvainen ja vähäsokerinen ruoka. Ota tavaksi syödä useita pieniä aterioita: aamupala, lounas keskipäivällä, pieni välipala iltapäivällä, päivällinen (tai runsas välipala) ja iltapala. Jos verensokerit ovat koholla, ruokavaliossa voi olla vähemmän hiilihydraatteja, mutta hiukan enemmän rasvaa ja proteiinia kuin mitä yleensä diabeetikoille suositellaan. Hiilihydraatin lähteitä ovat viljavalmisteet, peruna, nestemäiset maitotuotteet, hedelmät, marjat ja sokerit. Sopivan annoksen kokoat lautasmallin mukaan: Raskausdiabeetikon verensokerit nousee herkästi aamulla ja aamupalan jälkeen, tämän vuoksi aamupala on normaalia pienempi. Verensokeri pysyy sopivana, kun syödään usein ja vähän kerrallaan sekä panostetaan runsaaseen kuituun. Liikunta auttaa painon ja verensokerin hallinnassa   Tavoitteena on liikkua ainakin puoli tuntia 3-4 päivänä viikossa, mieluiten joka päivä. Valitse itsellesi sopiva laji esim. kävely, pyöräily tai uinti. Liikunta auttaa painon hallinnassa, alentaa veren sokeripitoisuutta, parantaa kuntoa ja virkistää mieltä. puolet lautasesta salaattia, raastetta tai keitettyjä kasviksia neljännes perunaa, riisiä tai makaronia vajaa neljännes lihaa, kalaa tai kanaa kun ruokana on keittoa, laatikkoa tai puuroa, sopiva annos on 2-3 dl lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää jos kaipaat jälkiruokaa, valitse marjoja tai hedelmä Laadittu 5/2015_AA_Aksila

Ruoan valinta Runsaasti tuoreita kasviksia (juureksia, vihanneksia, palkokasvit). Syö kasviksia runsaasti 5-6 aterialla, vähintään puoli kiloa päivässä. Pääaterioilla puolet lautasesta on hyvä täyttää kasviksilla. Muilla aterioilla joko sellaisenaan tai leivän päällä. Kasvikset tasoittavat aterianjälkeistä verensokerin nousua. Marjat ja hedelmät sisältävät hedelmä- ka rypälesokeria (fruktoosi, glukoosi) ja siksi ne nostavat verensokeria runsaasti syötyinä. Niissä on runsaasti kuitua ja vähän energiaa, joten ne ovat raikas lisä myös raskausdiabeetikon aterioilla. Niistä saat myös monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Voit syödä 3 hedelmä- tai marja-annosta päivän eri aterioilla. Huom! Vain yksi pieni banaani/päivä, viinirypäleannos 1dl (15 kpl).   Viljavalmisteet ovat keskeistä perusruokaa. Suosi runsaskuituista leipää (yli 6 g kuitua 100 g:ssa), puuroja, tummaa riisiä tai makaronia ja leseitä. Täysjyvävilja on merkittävä kuidun, B-vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin lähde. Ravintokuitu tasaa verensokerin nousua aterian jälkeen, edistää suolen toimintaa ja ehkäisee ummetusta. Suosi rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita, esim. rasvaton maito ja piimä, rasvaton kevytjogurtti ja ykkösviili. Valitse kevytjuustoja (rasvaa enintään 17 %). Nauti yksi lasillinen maitoa tai piimää tai purkillinen viiliä tai jogurttia kerrallaan, niin maitosokerin määrä pysyy kohtuullisena. Tarvitsemasi määrän kalsiumia (noin 1000 mg) saat, kun päivittäinen ruokailusi sisältää noin kolme lasillista (6 dl) nestemäisiä maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta (n. 30 g) juustoa. Kiinnitä huomiota rasvan laatuun ja määrään. Suosi pehmeää kasvimargariinia (40-70%) Sopiva annos on 1 tl margariinia/leipäviipale ja 1 rkl salaatinkastiketta/salaattiannos, yhteensä 6-10 tl leiville ja 1-2 rkl kasviöljyä päivittäin. Kasvimargariinit ja öljy turvaavat välttämättömien rasvahappojen saannin ja sokerinsieto paranee. Liiallinen kovan eläinrasvan ja rasvaisten elintarvikkeiden käyttö huonontaa rasvan laatua, nostaa painoa ja heikentää sokerinsietoa. Kala, kana, muna, juustot ja leikkeleet. Syö kalaa vaihdellen laatua pari kertaa viikossa. Vähennä eläinrasvojen saantia: valitse vähärasvaisia maitovalmisteita, liha- ja leipomotuotteita ja vähennä juustoa ja leikkeleitä leivältä. Juomat. Janojuomaksi vesi. Sokeroituja mehuja, täysmehuja ja sokerillisia virvoitusjuomia ei suositella. Valitse light –juomia ja syö tavallista sokeria sisältäviä ruokia pieninä annoksina kerrallaan, esim. pieni pulla tai 1-1,5 dl kiisseliä. Makeutusaineena voit käyttää myös aspartaamia ja asesulfaamia sisältäviä puristeita tai jauheita kahvin, teen, juomien ja jälkiruokien makeuttamiseen. Syklamaattia ja sakariinia ei suositella raskaana oleville. Makeutusaineiden E-koodeja: E 420 sorbitoli, E 421 mannitoli, E 950 asesulfaami, E 951 aspartaami, E 952 syklamaatti, E 953 isomaltitoli, E 954 sakariini, E 955 sukraloosi, E 957 taumaani, E 959 neohesperiini, E 965 maltitoli, E 966 laktitoli, E 967 ksylitoli Laadittu 5/2015_AA_Aksila