Sosiaalinen kehitys lapsuudessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

HALSUAN VASU -avain kasvuun
Työparityöskentely päiväkodissa
Vihdin seurakunnan ilta
Päiväkoti Myllytontun ja palvelutalo Ursulan yhteistyö
Unelma hyvästä urheilusta Lasten ja nuorten urheilun eettiset linjaukset Kuva: Suomen Palloliitto.
PSV Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.   Oscar Wilde Anne Rongas.
Kuntoutusohjaus pienen lapsen perheelle
Puheterapia / Riihimäen seudun terveyskeskus
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Koulussa elämää opettelemassa
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Mistä ja miten persoona kehittyy?
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Emotionaalinen kehitys lapsuudessa
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
PETRA SUONIO 2011 ” Tulkaa lasten puutarhaan, kylvämään ja leikkaamaan, tuuli vilpas puhaltaa, vihertää ja kukkii maa.” (Fröbel)
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
Petra Suonio  MISTÄ NÄKÖKULMASTA ARVIOIT LAPSEN KEHITYKSEN PULMIA?PIDÄTKÖ NIITÄ ENSISIJAISESTI VAIKEUKSINA VAI LAPSEN OMINAISUUKSINA?
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Terveyden määritelmät
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Hannu Hätinen LAPE-kehittämispäivä
Sosioemotionaalinen kehitys
Vertaissuhteet Emilia, Ronja ja Sade.
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
Näin arvioimme tiimin toimintaa
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Kielen kehityksen avainkohdat
Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa
Kuntoutus - kuntoutuminen
Sosiaalistuminen (sosialisaatio)
Kognitiivinen kehitys
Kpl 13 Sosiaalinen mieli s Tee muistiinpanot
Lapsuus ja nuoruus.
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
ARJA VIROLAINEN Ruut Ruokonen 2013
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
MONTESSORIPEDAGOGIIKKA ”auta minua tekemään se itse”
Lapsuuden fyysinen, motorinen ja kognitiivinen kehitys (s. 68–81)
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Esityksen transkriptio:

Sosiaalinen kehitys lapsuudessa

Lapsi oppii toverisuhteissa suuren osan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tarvittavista taidoista Toverisuhteiden kautta hahmottaa omaa identiteettiään ja toimii erilaisissa rooleissa Jaettujen mielikuvitusleikkien kautta lapset käsittelevät elämää ja huolia Läheiset ystävät toimivat tärkeänä emotionaalisena turvaverkkona ja tuen lähteenä

Toverisuhteissa täytyy ansaita kiintymys, toisin kuin perhesuhteissa, myös vuorovaikutus vaatii enemmän työtä Piaget´n mukaan vuorovaikutus tovereiden kanssa on olennainen tekijä egosentrismin väistymisessä Vygotskyn mukaan vuorovaikutuksen rooli on tärkeä kulttuuristen merkitysten syntymisessä

Toveriryhmässä vuorovaikutuksen kautta lapselle muodostuu tunne ryhmään kuulumisesta ja lapsi kokee kumppanuutta Ystävyyssuhteet ovat intensiivisiä kahdenkeskisiä ja vastavuoroisia ihmissuhteita – ominaista sitoutuminen ja kiintymys Ystävien kesken enemmän: -emotionaalista jakamista -hymyjä -katseita -koskettamista

Ystävyys suhteet tärkeitä yhteistyötaitojen ja vuorovaikutuksellisen herkkyyden kehittymisessä Lapsella, joka ei ole toveriryhmässä kovin suosittu, voi olla läheisiä ystäviä Vuorovaikutus on sidoksissa kognitiiviseen kehitykseen Lasten toiminnan tärkein konteksti on leikki

Sosiaalinen kehitys eri ikäisenä Vauvat suuntautuvat ensimmäisistä elinpäivistään lähtien erilaisiin ärsykkeisiin 3-4 kk iässä pyrkivät tavoittelemaan ja koskettelemaan toista vauvaa 6kk ikään mennessä ottavat kontaktia hymyllä ja äännellen -> vuorovaikutus pääosin yhdensuuntaista Ensimmäisen ikävuoden lopulla vauvat erottavat tutun ikätoverin tuntemattomasta

Toisen ikävuoden aikana lasten vastavuoroisen käyttäytymisen määrä lisääntyy ja vuorovaikutusketjut pitenevät Vuorovaikutusta ylläpitävät positiivisten tunteiden ilmaukset lisääntyvät, myös negatiiviset mielenilmaukset ja konfliktitilanteet lisääntyvät

Toisen ja kolmannen ikävuoden välillä kuvitteellisessa toiminnassa ja kielellisessä toiminnassa dramaattista kehitystä -> tovereiden määrä kasvaa Lapsi ei ole riippuvainen rutiineista, tiettyyn tilanteeseen liittyvistä ilmaisuista tai tutuista leikkitovereista Esikouluiän lähestyessä toisten toiminnan katselu ja aikuiseen turvautuminen vähenee -> suuntautuvat enemmän yhteisleikkeihin Leikki-ikäisellä huoli muiden lasten seuraan pääsystä ja pyrkimys hallita omaa toimintaansa

Vuorovaikutuksen laatu on riippuvaista aiemmista kokemuksista ja kulloisestakin kontekstista Yhdysvaltalaisia tutkimuksia ei voida suoraan yleistää koskemaan Pohjoismaita Pienet lapset ovat ryhmässä tapahtuvan vuorovaikutuksen piirissä päiväkodeissa Suomessa mm. Harriet Strandell on havainnoinut lasten toimintoja päiväkodin arjen puitteissa ja kuvannut, miten lapset siellä suuntautuvat ja tuottavat yhdessä sosiaalisia merkityksiä

13-18kk ikäiset toisilleen tutut lapset ilmentävät kahdenkeskistä sosiaalista leikkiä päivähoidossa ja kykenevät toimimaan harmonisesti Ryhmässä lapset oppivat suojaamaan leikkiään, leikkivälineiden menettämiseltä tai toisten tunkeutumiselta omaan leikkitilaansa

Pohdittavaa: Sopiva ikä aloittaa päivähoito? Tarvitseeko lapsi ikätovereidensa seuraa ja kuinka paljon? Loma-ajan hoito? Onko menty liian pitkälle? Miten tukea lasta, joka jää leikin ulkopuolelle?