Lemmenjoen kansallispuisto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kotiseutumme luontoa.
Advertisements

Sanginjoki – Pohjois-Suomen Nuuksio Sanginjoen ulkometsän suojeluhanke Me, aloitteen tehneet järjestöt, esitämme, että Oulun kaupungin tulee kehittää omistamaansa.
Metsähallituksen toiminnan monipuoliset hyödyt yhteiskunnalle
BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit.
Logistiikka/Varasto Enontie 2, Kauhajoki Enontie 2, Kauhajoki.
Kansallispuisto Etelä-Pohjanmaalle
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
TURVETUOTANTO JA ISOT PETOLINNUT
 Uudempi s. 77- Raggarikirja s  Raggarikirja: s. 75 o Onko ok, että lapsi vie päiväkodin leluja kotiin???? raggari s. 76 ja uudempi s. 80: Kuinka.
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Sademetsä.
Miksi vesiensuojelua tarvitaan
Kappale 1.
Maaseutuvisio Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere Hilkka Vihinen.
Ekologinen teatteri s
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Kestävä kehitys & kierrätys
Biodiversiteetin suojelu
Poro on olennainen osa Lapin luontoa, yksi pohjoisen tunnusmerkeistä. Se on peuran puolikesy muoto, jonka ihminen on ottanut kotieläimekseen. Porot vaihtavat.
Havumetsä.
Oseania Lassi Vanhanen 2A.
Yellowstonen kansallispuisto Wyoming, Yhdysvallat
Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
FILIPPIINIT.
Sosiaalihuoltolaki.
Globaali monimuotoisuuskeskus
Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus.
Финляндия Suomi - Республика. Tasavalta. - Республика. Tasavalta. - День независимости 6 декабря. - День независимости 6 декабря. (получила независимость.
ITÄMERI ON AINUTLAATUINEN JA HAAVOITTUVAINEN Mitä pinnan alla tapahtuu? Miten ihmistoiminta vaikuttaa Itämereen? Mitä sinä voit tehdä Itämeren pelastamiseksi?
Barents ja BRYC? Pikaopas nuorisovaltuustoille kotialueen kansainvälisyydestä Tehnyt: Sunna Kokkonen
Tehtävät 1. Biodiversiteetti
Kunta: eläinkunta (Animalia) Pääjakso: selkäjänteiset (Chordata) Luokka: nisäkkäät (Mammalia) Lahko: petoeläimet (Carnivora) Heimo: koiraeläimet (Canidae)
KOLUMBIA. PERUSTIEDOT  - Pääkaupunki: Bogotá  - Kokonais pinta-ala: km2  Asukasluku: as  Viralliset kielet: Espanja  Virallinen.
Mänty saavutti laajimman levinneisyytensä vuotta sitten, jolloin heinäkuussa oli vähintään 2,6 o C nykyistä lämpimämpää ja mäntymetsiä 13000km.
Kansallispuistojen ja historiakohteiden paikallistaloudellisista vaikutuksista Kansallisten kaupunkipuistojen verkostotapaaminen , Kotka, Merikeskus.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
Rio de Janeiro. Yleistä  Väkiluku: kaupungissa n.6 milj ja metropolialueella.12 milj.  Rio de Janeiro osavaltion pääkaupunki  Pinta-ala: 1260 km².
Luokittelu Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Nilviäiset Mollusca Luokka: Simpukka Bivalvia Lahko: Unionoida Heimo: Jokihelmisimpukat Margaritiferidae.
Luonnonsuojelulaki Hanna Salminen Koulutuskeskus Salpaus 2008.
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Teollisuuden perintö Pirkanmaalla
Euroopan yhteisön direktiivien ja säännösten vaikutukset ja yhteensovittaminen Suomen merialueilla
VAARA-SUOMEN MAISEMAA
Suomen luonnon erityispiirteet
Annisofia, Siiri ja Janika
GRÖNLANTI By; Hertta ja Miko.
MONIMUOTOISUUS.
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
World Wide Fund for Nature, Maailman luonnonsäätiö
Tampere Tämä on Tampereen vaakuna.
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
eli luonnon monimuotoisuus
Elämää lapissa Emmi ja Santeri.
Metsien merkitys ja käytön tarkoitus on erilaista eri ihmisille
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Elämää Vaara-Suomessa
ERÄJORMAT
Pietarsaari ( Jeppis ).
Luonnonvarat Luonnonvaroja on uusiutuvia ja uusiutumattomia
Case: Saareen rakennetaan uusi rakennus
Karjalan Punainen kirja
Paanajärven kansallispuisto
Lajintuntemus Kurssin sisältö ja tavoiteet
Luomuasetuksen uudistus Evira
Säädösseminaari Kotuksessa
II Ekologia.
IV Luonnon monimuotoisuus
YHTEENSOVITTAMINEN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA
Esityksen transkriptio:

Lemmenjoen kansallispuisto Mirja Uusi-Illikainen 2A

Yleistä Lemmenjoen kansallispuisto sijaitsee Inarin ja Kittilän kuntien alueella Pinta- ala on 2860 km2 ja sen on pinta-alaltaan Suomen suurin kansallispuisto sekä yksi koko Euroopan laajimmista erämaa-alueista Perustettu vuonna 1956 ja laajennettu vuosina 1971 ja 1982 Kansallispuiston hoidosta vastaa Metsähallituksen Lapin luontopalvelut Kuuluu metsänrajaseutujen suojeluvyöhykkeeseen, johon kuuluvat Lemmenjoen lisäksi myös Norjan puolella sijaitseva Ylä-Inarin kansallispuisto(Øvre Anárjohka), Pöyrisjärven erämaa, Puljun erämaa, Hammastunturin erämaa ja Urho Kekkosen kansallispuisto https://www.google.fi/maps/place/Lemmenjoen+kansallispuisto/@68.638819 ,25.598536,8z/data=!4m2!3m1!1s0x45cd8ea74ef9989d:0x716ccd0df578e4d7

Kansallispuiston luonto Sijaitsee pohjoisboreaalisella kasvillisuusvyöhykkeellä Lemmenjoen kansallispuiston alueella on paljon erilaisia ekosysteemejä Mäntymetsät Tunturikasvillisuuden alueet, karu paljakka Tunturikoivikot Erityyppisiä laajoja suoalueita eli jänkiä, mm. Ylitsepääsemättömiä hetteikkösoita, aapasoita ja palsasoita Jokirannat Sen alueelta, Lemmenjoesta saavat alkunsa monet suuret joet: Inarijoki, Vaskojoki, Lememenjoki, Repojoki ja Ivalojoki

Kansallispuiston lajisto Alueen uhanalaisia kasveja ovat mm. lettorikko, lettosara, idänimarre, arnikki ja kalliosirkunjyvä Kansainvälisesti merkittäviä lajeja mm. lapinleinikki, velttosara ja serpentiinipikkutervakko Alueen uhanalaisia eläimiä ovat tunturihaukka ja naali Kansallispuistossa eläviä kansainvälisesti tärkeitä lajeja ovat kiiruna, tunturiahma, susi, karhu, maakotka, saukko ja sopuli

Tunturiahma Kalliosirkunjyvä Tunturihaukka Naali Kiiruna

Miksi suojellaan? Voimassa virallinen hoito-, käyttö- ja suojelusuunnitelma on tehty vuode 2008 lopulla Elollisen ja elottoman luonnon kannalta tärkeiden ja herkkien alueiden monimuotoisuuden säilyttämisen edistäminen Pyritään säilyttämään alkuperäiset elottoman ja elollisen luonnon piirteet, lajit ja eliöyhteisöt Laajat luonnontilassa olevat metsä, tunturi ja suoalueet ja erämaisuus Lemmenjoen kansallispuisto on liitetty Natura 2000-verkostoon, jonka tarkoituksena on pyrkiä säilyttämään luonnon monimuotoisuus EU:n alueella Se on liitetty myös kansainvälisesti merkittävien kosteikkojen luetteloon eli Ramsar- luetteloon Kansallisen, erityisesti saamelaisen kulttuuriympäristön ja rakennusperinnön säilyttäminen Luontaisenelinkeinon eli porotalouden tukeminen ja säilyttäminen

Kansallispuiston vyöhykkeet Syrjävyöhyke Omatoiminen kulkeminen sallittua Leiriytyminen ja tulen teko vapaata Varattu ennen kaikkea saamelaiskulttuuria ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen Virkistysvyöhyke (Lemmenjokilaakso ja Sallivaara) Kulkeminen omatoimisesti sallittua, merkityt polkuverkostot Leiriytyminen ja tulenteko sallittua niille merkityille paikoille Monenlaista safaritoimintaa Kulttuurivyöhyke Kulkeminen ja leiriytyminen sallittua samoissa rajoissa kuin virkistysvyöhykkeellä Alueella on kulttuurisesti tärkeitä rakennuksia ja paikkoja Rajoitusvyöhyke Liikkuminen sallittua vain poluilla luonnon kulumisen ehkäisemiseksi Lintujen pesimisaikana liikkuminen ehdottomasti kiellettyä http://www.luontoon.fi/retkikohteet/kansallispuistot/lemmenjoki/kartatjakulkuyhteydet/ Sivut/Default.aspx

Lähteet http://www.ymparisto.fi/fi- FI/Luonto/Suojelualueet/Natura_2000_alueet/Lemmenjoen_kansallispuisto(615 5) Viitattu 30.10.2014 http://www.luontoon.fi/retkikohteet/kansallispuistot/lemmenjoki/Sivut/Defau lt.aspx Viitattu 29.10.2014 http://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/335 http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Csarja/c48.pdf http://www.metsa.fi/SIVUSTOT/METSA/FI/LUONNONSUOJELU/LAJITJALUONTOT YYPIT/UHANALAISETELAIMET/Sivut/Uhanalaisetelaimet.aspx Viitattu 4.11.2014

Tehtävä s. 180: 1 Luonnosuojelu Kansallispuisto Luonnonpuisto Ekosysteemien, eliöiden ja luonnonvarojen suojelua ja hoitoa Kansallispuisto Luonnonsuojelualue, joka on tarkoitettu ihmisten vapaaseen liikkumiseen ja luonto- nähtävyydeksi Luonnonpuisto Luonnonsuojelualue joka on tarkoitettu vain tutkimuskäyttöön. Yleinen liikkuminen kiellettyä tai tarkkaan säädeltyä Perinneympäristö Perinteisten maankäyttötapojen muovaama ympäristö, esim. niitty Rauhoitus Eliölajia suojellaan siihen kohdistuvalta häiriöltä lakien avulla Puskurivyöhyke Vyöhyke, jolla pyritään rajaamaan erilaisia alueita toisistaan. Esim. luonnonpuistojen sekä kansallispuistojen ja tavallisen asutuksen välillä on luonnonsuojelualueiden luontoa suojeleva puskurivöhyke