Luento LTY 1.4.2003 Ohjelmistotekniikka Jari Jauhiainen Helsoft Oy ©

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Testaus ja testausympäristöt
Advertisements

Innostavan esityksen muistavat kaikki. Ideasta käytäntöön NY 12h –leirin esitys2008.
KÄSIKIRJOITTAMINEN 2 ov. Sisältö 1 Johdanto 2 Projektityö 3 Projektin osa-alueista 3.1 Dokumentointi 3.2 Aikataulu 3.3 Sopimukset 3.4 Laitteistot ja tilat.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen raportointiohje Testitapauksen raportointi Havainnon raportointi.
Suunnitelma ohjelmiston testaukseen
Käytettävyystestaus GenMetrics projektissa Jonas Alam
4. Vaatimusten hallinta Ohjelmistotuotantoprosessin tavoitteena
Suomen Liikunta ja Urheilu Oman seuran analyysi Seurakehittäjien työkalu seurojen itsearviointiin ja apuvälineeksi kehityshankkeisiin.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen testausohjeet Yleisohjeet testaukseen Havaintoraportin täyttäminen.
Tekninen suunnit-telu
Dokumentointi RASE
Ohjelmiston elinkaarimallit
Projekti ja siinä työskentely
T Projektikatselmus GenCode PS iteraatio
Tik Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Palautuspalaveri 5 Projektin esittely lyhyesti Projektin arviointi –projektin tila –suunnitelmat LU-vaiheelle.
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
T Projektin katsaus OtaShop2 Projektin suunnittelu
T Projektikatselmus GenCode PS iteraatio
Testaus Tiptopissa draft Mats Lindstedt, Mika Rintala.
(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
UPA-hanke Ulkopuolisten palveluntarjoajien turvallisuustoiminnan arviointi.
OHJP Kalenteriprojekti – Statusraportti iteraatio4 loppu
Johdatus ohjelmointiin Ohjelmistosuunnittelu Jaana Holvikivi.
1 © NOKIA 2000 testing PPT/ / Juha Kähkönen Kuvaukset prosessin vaiheen aikaisista hallintatavoista Tekninen määrittely Vaatimus- määrittely.
Ohjelmistojen suunnittelumenetelmät ja –työkalut
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
(mukaellen Haikala & Mikkonen 2011, 29)
Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi Klikkaamalla pääotsikoista tietosi karttuu. Sininen mökki toimii paluupainikkeena. Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi.
UKJ ja ulkoiset järjestelmät AAPA ja FUCIO –yhteistyöpalaveri Ari Ahlqvist.
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
JHS:N SUOSITUKSET VAATIMUSMÄÄRITTELYLLE SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta,
Esitutkimus (tarvekartoitus)
1 Arkkitehtuuriin liittyvien kuvien teko Sekvenssikaavio Komponenttikaavio Luokkakaavio Ohjausryhmän palaveri Toimitussisällön tarkastelu Vaatimusten läpikäynti.
T Loppudemo Kaffetauko eAuction
T Loppukatselmus OtaShop2 Halme, Inkinen, Karanko, Kosunen, Kärkkäinen, Larmo, Ojanen.
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
30. maaliskuuta Pohjois-Karjalan avoin kirjasto Taustalla tarve uusia kirjastojärjestelmä Pohjois-karjalassa 3 kirjastoryhmää ja yksi yksittäinen.
Vaatimustenhallinta.
T Personal SE Assignment Pauli Aho Personal SE Assignment Valittu aihe ja menetelmä Käytettävyystestaus (usability testing) ISO :
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Tik Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Palautuspalaveri 3 Projektin esittely lyhyesti Projektin arviointi –projektin tila –suunnitelmat P1-vaiheelle.
Vaatimusmäärittely Henkilökohtainen menetelmä Kokemuksia Petri Saloma (49585S) T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö.
T Projektikatselmus Ampel Projektisuunnitteluvaihe (Versio 1.0)
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Ohjelmistotekniikan määritelmä Ohjelmistotekniikka (Software Engineering) tarkoittaa pätevien insinööriperiaatteiden vakiinnuttamista.
Ohjelmistotekniikka Vaatimustenhallinta Kevät 2002 Päivi Ovaska LTKK/Tite.
Projektityö Lähe: Projektityömateriaali BB:n sivulla.
Valtorin Virtu- tunnistuspalvelun käyttöönotto Tullissa Jari Kokko Kehityspäällikkö Tulli.
Avoimen tuotteen hallintamalli Tuotteenhallinnan työpaja
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
jew1 Systeemityön eteneminen opintojaksolla Ohjelmiston suunnittelutaito Opintojakson eteneminen.ppt.
Yksikkötestaus ● Yksikkötestauksella tarkoitetaan lähdekoodiin kuuluvien yksittäisten osien testaamista. Termi yksikkö viittaa ohjelman pienimpiin mahdollisiin.
Yrityksen projektisuunnitelma
Lomake.fin kehittäminen Projektin 293 loppuraportti
Työkaluja tehtävien tueksi
Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4
Palveluväylään liittymisen suunnittelu
THL - Eurykleia Henkilöstö- ja talousasioiden suunnittelu- ja raportointijärjestelmän määrittely TP 1 agenda Ongelman kuvaus, tavoitteet, rajaukset,
THL - Eurykleia Henkilöstö- ja talousasioiden suunnittelu- ja raportointijärjestelmän määrittely TP 4 agenda Toiminnallisuuden läpikäynti I (Henkilöstöhallinto)
Vaatimusmäärittely kehitysprosessissa
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
Kansallinen palveluväylä
Digitiekartta ja Luova- laboratorio
Esityksen transkriptio:

Luento LTY Ohjelmistotekniikka Jari Jauhiainen Helsoft Oy ©

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 2 Luennon sisältö u Esitetään lähtökohdat prosessienkehitykselle u Esitetään prosessimalli vaiheineen, painotetaan testauksen osuutta. u Esitetään HelPOTTI - järjestelmän toteutuksen yhteydessä luotuja esimerkkidokumentteja prosessin eri vaiheista. u Esitetään HelPOTTI - järjestelmää

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 3 Luennon aluksi u Ei ole tyhmiä kysymyksiä u Hyviä kysymyksiä: Miksi? Miten? -alkuiset u Luennon sisältö: - Kehitysprosessien kuvaus aktiviteettitasolla - Testausprosessien kuvaus tehtävätasolla - Esimerkkejä oikeasta projektista - Uusien prosessimallien sopivuus erilaisiin kehityshankkeisiin

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 4 Lähtökohdat u Yrityksen toimintastrategia u Yrityksen henkilöstön määrä u Henkilöriippumattomuus u Laatunäkökohdat

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 5 Prosessimallin sisältö u Ohjelmistotuotannon aliprosessien kuvaus aineiston keräys vaatimusten keräys analyysi suunnittelu toteutus pilotti u yleiset ja aliprosessikohtaiset sovellusohjeetsovellusohjeet u dokumenttipohjat u tukiprosessit: projektinhallinta, tulevaisuudessa arkkitehtuuri-prosessi ja ylläpitoprosessi

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 6 Aineiston keräys u Ei kuulu varsinaisesti SW-prosessiin u Sisältää toimet ennen projektin aloitusta u Esimerkiksi Riskienhallinta-prosessi on kuvattu täällä u Dokumenttipohjia mm. projektisuunnitelma, riskianalyysi, testausstrategia

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 7 Vaatimusten keräys u Aloittaa varsinaisen ohjelmiston kehityksen u Aktiviteetit - Materiaalin tarkastaminen - Vaatimusten keräys - Vaatimusten ryhmittely - Vaatimusten priorisointi u Asiakkaan toimittama materiaali tarkastetaan siksi, että selvitetään, voidaanko järjestelmä toteuttaa ko. materiaalin perusteella. u Vaatimukset kerätään luetteloon u Ryhmittely FURPS:in mukaisesti u Priorisointi asiakkaan tarpeiden perusteella u Tuloksena vaatimusluettelovaatimusluettelo

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 8 Analyysi u Analyysin tehtävänä on selvittää, mitä oikein ollaankaan tekemässä u Aktiviteetit - Järjestelmän hahmottelu - Käyttötapausten luominen - Arkkitehtuurin määrittely - Toteutettavuuden arviointi u Käyttötapaukset toiminnallisista vaatimuksista u Järjestelmä- ja ohjelmistoarkkitehtuurit u Toteutettavuuden perusteella sovitaan, mitkä vaatimukset lopulta toteutetaan u Tuloksena täydennetty vaatimusluettelo, tekniset vaatimukset ja toteutussuunnitelmatekniset vaatimukset

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 9 Suunnittelu u Suunnitteluvaiheessa vastataan kysymykseen ”miten”. u Sisältää testauksen suunnittelun u Aktiviteetit - Arkkitehtuurin suunnittelu - Käyttöliittymäsuunnittelu - Tietokantasuunnittelu - Toiminnallisuuden suunnittelu - Käyttöliittymätestaus - Järjestelmätestaussuunnittelu - Integrointitestaussuunnittelu - Moduulitestaussuunnittelu u Suunnitelmat pohjautuvat analyysivaiheen tuloksiin

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 10 Testaussuunnittelu u Testaussuunnittelussa pohditaan, miten asiat testataan u Järjestelmätestaus pohjautuu käyttötapauksiin - Testataan järjestelmää käyttäjän näkökulmasta u Integrointitestaus pohjautuu arkkitehtuurisuunnitelmiin - Testataan moduulien väliset liitynnät u Moduulitestaus pohjautuu moduulisuunnitelmiin - Testataan ohjelmistomoduuli liittymänsä kautta

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 11 Järjestelmätestaussuunnittelu u Jakautuu testausympäristön ja testitapausten suunnitteluun u Testausympäristö tuotantoympäristön kaltainen - Syötteenä projektisuunnitelma ja hyväksytty vaatimusluettelo u Testitapausten suunnittelu - Syötteenä käyttötapaukset (tekniset vaatimukset) ja hyväksytty vaatimusluettelo - Jokaista käyttötapausta kohti useampi testitapaus (virheellisillä ja oikeilla parametreilla) - Tarkastettava, että järjestelmä vaatii itse kaikki pakolliset tiedot - Ei-pakollisista tiedoista testataan ainakin tietotyypit

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 12 Integrointitestaussuunnittelu u Jakautuu testausympäristön ja testitapausten suunnitteluun u Testausympäristö yleensä sama, kuin järjestelmä- testauksessa, joka tapauksessa tuotantoympäristön kaltainen - Tehtävän syötteenä projektisuunnitelma ja hyväksytty vaatimusluettelo u Testitapausten suunnittelu - Syötteenä ohjelmiston arkkitehtuurisuunnitelma - Jokaisen moduulin liittymä testataan liitettäessä se integroitavaan järjestelmään - Jokainen liittymän metodi ja sen paluuarvo tarkastetaan

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 13 Moduulitestaussuunnittelu u Jakautuu testausympäristön ja testitapausten suunnitteluun u Testausympäristö yleensä toteutusympäristö - Testausta voidaan helpottaa ajurien ja stubien avulla u Testitapausten suunnittelu - Syötteenä ohjelmiston moduulisuunnitelmat - Jokainen moduuli testataan liittymänsä kautta - Jokainen moduuli pyritään testaamaan niin, että jokainen koodirivi käydään läpi

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 14 Toteutus u Toteutusvaiheessa kirjoitetaan lähdekoodi ja testataan ohjelmisto u Koodausohjeissa otetaan kantaa koodin ulkoasuun, kommentointiin, koodausjärjestykseen jne. u Koodauksen jälkeen testausvaihe u Testiraporttina käytetään testaussuunnitelmaa u Työn tuloksena syntyy testattu ohjelmisto u HUOM! Regressio!

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 15 Pilotointi u Pilotointi tarkastaa, että toteutettu ohjelmisto sopii suunniteltuun käyttötarkoitukseensa u Asiakas varaa pilotointia varten resurssit. Osa toimittajan projektiryhmästä edelleen varattuna projektia varten. u Pilotointivaiheessa lisätään käytön kannalta välttämättömät ominaisuudet (kuka maksaa... ?) u Asiakas kirjoittaa pilotointiraportin, johon tulee myös jo seuraavaan versioon tarvittavia ominaisuuksia u Pilotoinnin jälkeen ohjelmisto valmis tuotantoon

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 16 Ylläpito u Ylläpitoa varten ohjelmistolla nimetyt resurssit u Ylläpitäjät tuntevat asiakkaan ja heidän kielensä sekä ohjelmiston rakenteen -> ei tarvetta niin yksityiskohtaiseen ja monimutkaiseen prosessiin, kuin uutta ohjelmistoa kehitettäessä. u Selvää henkilöriippuvuutta! u Uusi ylläpitoprosessi työn alla

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 17 Tuotekehitys vs. räätälöinti u Tuotekehityksessä ohjelmistonkehittäjillä suurempi valta siihen, mitä tullaan tekemään u Räätälöityä ohjelmistoa kehitettäessä jo lähtötilanteessa tiedettävä tarkemmin ominaisuudet, budjetti ja aikataulu u Tuotekehityksessä tunnetaan yrityksen sisällä yleensä sovellusalaakin u Räätälöityjen järjestelmien tekijät joutuvat kerta toisensa jälkeen tutustumaan uusiin liiketoimintoihin u Räätälöityjen ohjelmistojen kehityksessä eivät RAD ja XP- tyyppiset prosessit käy (ei myöskään exploratory testing). Prosessin on kyettävä tuottamaan asiakkaan vaatimusten mukaiset ominaisuudet sovitussa ajassa sovituin kustannuksin, ei ”jotain, joskus”.

© Materiaali on Helsoft Oy:n omaisuutta ja sen käyttö tai osittainenkin kopiointi ilman erillistä lupaa on kielletty © Helsoft Oy 18 Jatkokehitys ja prosessimallin mittarit u Prosessia kehitetään edelleen hyödyntämällä sen soveltamisesta saatuja kokemuksia. Jatkokehitystä varten perustetaan oma työryhmänsä. u Prosessit jaettiin kahteen ryhmään ja kummallekin ryhmälle nimettiin prosessivastaavat sekä Helsingin, että Lappeenrannan toimipisteisiin. u Prosessivastaavan tehtävänä on vastata osaltaan jatkokehityksestä, opastaa prosessimallin käyttöä, seurata ja tiedottaa prosessimallin käyttöasteesta. u Prosessimallin mittaamiseksi on käytössä mittareita, joilla seuraamme tavoitteiden saavuttamista.