Inkat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ihmisen evoluutio Helena Rimali Mankkaan koulu
Advertisements

RUKOILEMME YHDESSÄ.
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Intiaanikulttuurien tuho
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
MATKAESITTELYSSÄ TÄNÄÄN
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Rooma.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
 Syntyi Espanjassa.  Hänen isänsä oli Espanjan armeijan kapteeni  Cortés oli äitinsä puolelta inkavaltakunnan kukistaneen löytöretkeilijä.
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
TERVEYDENHUOLLON TRADITIOT P. Pöllänen Ylilääkäri/Kymshp (johdon tulosalue) Dosentti Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Andrologi (erityispätevyys)
Kiinan varhaisuskonnot
Rooma.
Afrikka s.103-.
Bolivian aatehistoria ti klo L9 to klo HU207.
ITIL Information Technology Infrastructure Library
Valoa idästä Reino Saarelma Matt. 2: Matteus 2:1-12 – Valoa idästä 1. Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana,
Väestöräjähdys n Syitä: Lämpimämpi ilmasto
Bolivian aatehistoria
Kuningas Matias I Omistaa suuren valtakunnan keskellä Eurooppaa.
Juutalaisvainot -Holokausti
Suomen sotien päätös. Rauhanehdot 1944 Suomi luovutti Neuvostoliitolle talvisodassa menetettyjen alueiden lisäksi Petsamon ja joutui vuokraamaan Porkkalan.
» Venäjän kaksijakoisuus: rikkaat ja köyhät » Huono sotamenestys » Epäluottamus hallitsijaa kohtaan » Nälkä ja puute » Vaikutusmahdollisuuksien puute.
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Maailman seitsemän ihmettä
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten.
Aboriginaalit s
Modernismin tulo Suomeen
Haiti Haiti on n. 9 miljoonan asukkaan valtio, joka sijaitsee Karibianmerellä. Se on Hispanolian saaren länsiosissa ja maa muodostuu pääosin kahdesta vuoristoisesta.
Rooman laajentuminen ja kaupunkielämä. Rooma oli aluksi pieni kylä. Sotien myötä Roomasta tuli Välimeren laajuinen hallitsevan imperiumin keskus. Rooman.
Nationalismi ja imperialismi
Uskonpuhdistuksesta kertaustaUskonpuhdistuksesta kertausta  Uskonpuhdistus ei ollut Suomessa kertaluontoinen: katolilaisia kirkonmenoja säilytettiin,
Pohjois-amerikan ja Latinalaisen Amerikian intiaanikulttuurit
PYRAMIDIT. HAUTAMONUMENTTI PYRAMIDEJA RAKENNETTIIN HAUDOIKSI FAARAOILLE. FAARAOT MUUMIOITIIN ENSIKSI JA SITTEN NE LAITETTIIN HAUTAAN. FAARAOIDEN USKOTTIIN.
8 Vanhat jännitteet purkautuvat s. 57– Vanhat jännitteet purkautuvat.
TIIVISTELMÄ KAUKAISET KULTTURIT. Amerikan manner oli keskiajalla eurooppalaisille tuntematon. (He eivät tienneet sen olemassa olosta) Amerikassa oli monia.
Jenna Muhonen ja Oona Koskela
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Taitavat Roomalaiset rakentajat
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.
Amerikan intiaanikulttuurit
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Mesoamerikkalainen kulttuuri
Venäjän uskonto.
Sara Lampinen, Veera Ollila ja Enna Humppi
AMERIKAN KULTTUURIT Sivut 126137.
15 Aseet vaikenevat s. 103–110.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
Romania Tekijä:Meri-Tuuli.
Japanin kansallinen uskonto
Pompejin kaupunki Pompeji oli roomalainen kaupunki Campaniassa. Se hautautui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Pompeji on ollut laajojen arkeologisten.
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Pietarsaari ( Jeppis ).
Pyhiinvaellukset ja ristiretket
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Uskonto ja uskomukset (Aboriginaalit).
13. Yhteiskuntien törmäys
Jalkapallo.
ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
POHJOIS-AMERIKAN INTIAANIT s
Latinalaisen Amerikan alkuperäiskulttuurit
Esityksen transkriptio:

Inkat

Keitä inkat olivat? Inkojen hallitsema alue oli noin 4 000 km pitkä Inkat ehtivät rakentaa laajoja ja mahtavia kaupunkeja Arvion mukaan inkavaltion alueella asui espanjalaisten tullessa n. 20 milj. ihmistä Inkat olivat Etelä-Amerikassa asunut intiaanikansa He loivat sadassa vuodessa suuren valtakunnan Inkat puhuivat ketšuan kieltä Inkojen armeijat olivat satojen tuhansien miesten vahvuisia

Inkojen historia Inkojen valtakunta sai alkunsa tarinoiden mukaan 1200-luvulla Manco Capacin johdolla kansa perusti Cuzcon eli Qoscon kaupungin Urumbajoen lähelle 1500-luvun alussa inkavaltioon levisi Amerikassa käyneiden kauppiaitten mukana eurooppalaisten tuomia tappavia tauteja

Inkakulttuurin erityispiirteitä Inkat eivät osanneet kirjoittaa He säilyttivät tietoa nuora- ja solmujärjestelmällä, quipulla Hallitsijat valvoivat alueita kehittämällä valtavan tieverkon, joka oli 30 000 km ja ulottui kaikkialle Hallitus piti yhteyttä maakuntien virkamiehiin ja lähetti juoksijoita viestinviejiksi

Inkojen uskonto Inkojen uskonto oli monijumalainen Kaiken yläpuolella oli Auringon jumala Inti Inkojen mailla oli pyhiä paikkoja, joita kutsuttiin nimellä huaca Kultainen sulka kuului todennäköisesti inkojen juhlapäähineeseen Vainajien hautaan laitettiin kultaa Inkahallitsijoita pidettiin kuolemattomina ja heidän ruumiinsa muumioitiin Vainajan aarteet ja omaisuus jäivät perillisille Muumioit olivat läsnä kaikissa tärkeissä juhlamenoisssa

Machu Picchu Machu Picchu tunnetaan nimellä ”inkojen kadonnut kaupunki” Se on hyvin säilynyt inkakaupunki Andien harjanteella Perussa Etelä-Amerikassa Machu Picchu on Etelä-Amerikan tärkeimmistä arkeologisista keskuksista ja suosituin turistikohde Perussa

Inkojen kohtalo Inkavaltio luhistui, kun espanjalainen valloittaja Francisco Pizarro valtasi sen 1532-1533 julmin ottein Monia inkoja kuoli espanjalaisten surmaamina ja heidän tuomiin sairauksiin, joihin intiaaneilla ei ollut vastustuskykyä Inkat kapinoivat käyden espanjalaisia vastaan vuoristossa sotaa