Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

Jumalan kanssa.
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
Photoshop Cs5 tuttorial. HDR  HDR (tulee englanninkielistä sanoista High Dynamic Range) tarkoittaa kuvantamista, missä kuvaa käsitellään muodossa, jossa.
Yhdyskunnan arvot, merkitykset ja estetiikka Kuinka ympäristö mielletään? Miten ympäristöä arvotetaan? Mikä on esteettinen arvo? Kevin Lynch ja ympäristön.
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
MYA9114 Matkailupalvelun perusteet, 2 op
Simpukat, kotilot ja mustekalat
1 Geneettiset algoritmit S Laskennallinen systeemibiologia Olli Haavisto
EVOLUUTIO MUUNTELU VALINTA
Syksy 2001Johdatus bioinformatiikkaan / T. Pasanen 1 7. Monirinnastus Geeni perhe: ryhmä läheisiä toisilleen sukua olevia geenejä, jotka koodaavat samankaltaisia.
MONO- JA DIHYBRIDIRISTEYTYS MONO – 1 DI - 2
ISLANTI Islannissa on paljon kuumia lähteitä ja tulivuoria
 Tutoriaalissa käytettiin ilmeisesti Espanjan kieltä, joten en tiedä mikä sen nimi on, mutta tuloksena on esimerkiksi autolehden kannen taustakuva. Kuvaa.
Evoluutiovoimat populaatioissa
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Varmuuskopiointi Valtteri, Simo My-tlpt09e Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnilla yleensä tarkoitetaan tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan.
Muuntelu on evoluution edellytys s
Kappale 1.
Ekologinen teatteri s
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Johdatus bioinformatiikkaan
Miksi on olemassa hiiriä?  Mitkä tekijät ovat johtaneet hiirien syntyyn? (kausaalinen selitys)  Mitä tarkoitusta/päämäärää varten hiiret ovat olemassa.
DIHYBRIDIRISTEYTYKSET JA TEKIJÄINVAIHDUNTA
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Tietokoneiden luokitus E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e Prentice Hall © 2010.
Geenit.
Homeoottinen geeni Ns. isäntägeeni.
Kognition evoluutio, evoluutiopsykologia & sosiobiologia
LUMA-päivät: Sattuman vaikutus pienissä populaatioissa: geneettinen ajautuminen Binomijakauman sovelluksia lukiolaisille Outi Savolainen ja Timo.
Mitoosi.
Fotosynteesi.
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Charles Darwin HMS Beagle Galapagos-saarten kilpikonnat ja peipot
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Monilajimallit YE10. ekosysteemeistä Saalistajat, saaliit, kilpailijat, taudit ym. saattavat vaikuttaa merkittävästi luonnonvaran kasvuun. fysikaalinen.
Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Sijaintitieto ja geneettiset algoritmit pelien tekoälyssä Tekoälyalgoritmit tietokonepeleissä -seminaari Esa Junttila
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Globaali monimuotoisuuskeskus
DNA testit sukututkimuksen apuna Karppisten sukuseura Sari Heimonen.
Tehtävät 1. Muuntelu a. Miten muuntelua ilmenee yksilöiden välillä?
Ihmisen kloonaus Biotekniikka Niko Köykkä 3C. Mitä on kloonaaminen ? Kloonaamisella voidaan tarkoittaa esimerkiksi geenin, solun tai yksilön kloonaamista.
Geenikirjastot ja -pankit Annariikka Hietala 2a. Mikä on geenikirjasto? Geenikirjasto on esim. bakteeriviljelmään.
Tehtävät 1. Luonnonvalinta
Esseeseen valmistautumista Ottakaa moniste ja A4-papereita, ryhmitelkää asioita kokonaisuuksiin ajatuskartan pohjaksi Ottakaa moniste ja miettikää mistä.
Luonnonvalinta ohjaa evoluutiota
Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A.
BIOS 2 jakso 2 Yksilö kehittyy geenien yhteistyön ja ympäristön vaikutuksen tuloksena 11 dihybridiristeytys geneettinen rekombinaatio makroevoluutio mendelistinen.
4. Superrotat Varfariini tappoi aluksi kaikki sitä syövät rotat. Joillakin rottapopulaation yksilöillä oli parempi kyky sietää myrkkyä, joten ne jäivät.
perustuvat geneettisiin etäisyyksiin.
18. Poikkeuksia mendelistisissä lukusuhteissa
Luonnonvalinnan kohteena on yleensä yksilö
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
EVOLUUTIO ON LAJIEN HIDASTA KEHITTYMISTÄ
Perinnöllisyystieteen perusteita
Aloitussivu III Evoluutio.
Aloitussivu III Evoluutio.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Aloitussivu III Evoluutio.
12. Luonnonvalinta.
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
Skeema Älykäs osaa oppia ja soveltaa oppimaansa Ydinsisältö
Perinnöllisyystieteen perusteita
Esityksen transkriptio:

Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?

Mikä on mikroevoluutio? Mikroevoluutio on samaan lajiin kuuluvien toisistaan poikkeavien populaatioiden kehittymistä. Perustuu muutoksiin populaation geenistössä. Se tarkoittaa lajitasoa alempaa evolutiivista muutosta. Se ei ole kuin makroevoluution eli uusien lajien syntyyn johtavan evoluutio vaan vastakohta, koska sillä tarkoitetaan samoja eliöiden geneettisiä muutoksia. Eri populaatioihin kohdistuu erilaiset valintapaineet, ja ne alkavat kehittyä omiin suuntiinsa sopeutuen paikallisiin ympäristöoloihin. Mutaatiot muuttavat kunkin populaation geenivarastoa ja luonnonvalinta suosii kussakin populaatiossa erilaisia ominaisuuksia ja sitä kautta niihin vaikuttavia geenejä. Tätä ilmiötä jossa saman lajin populaatiot muuttuvat perimältään vähitellen erilaisiksi sanotaan mikroevoluutioksi

Mikä on makroevoluutio? Makroevoluutio on uusien lajien syntyyn johtava evoluutio joka perustuu populaatioiden perinnölliseen erilaistumiseen eli mikroevoluutioon Kun kaksi tai useampi samaan lajiin kuuluvaa populaatiota on kehittynyt niin erilaisiksi, että niiden jäsenet eivät voi saada keskenään lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, on syntynyt uusia lajeja. Lajitason yläpuolella tapahtuvaa makroevoluutiota on esim. uusien adaptiivisten vyöhykkeiden (=sopeutumisalueiden) valtaaminen sekä siihen liittyvät uudet evolutiiviset "keksinnöt", joita ovat esimerkiksi lintujen siivet ja sopeutuminen maalle. Käsitettä, makroevoluutio, käytti ensimmäisenä ilmeisesti Juri Filiptšenko 1927, ja sen tekivät tunnetuksi Theodosius Dobzhansky 1937, Ernst Mayr ja John Maynard Smith

Geenien rooli mikroevoluutiossa Geeneissä tapahtuu esimerkiksi mutaatioita, jotka vaikuttavat lajin perimään. Useimmat mutaatiot tapahtuvat sellaisissa osissa DNA:ta, ettei niistä koidu mitään konkreettista muutosta eliölle. Myös geenivirta on osa mikroevoluutiota. Geenivirrassa geenejä siirtyy populaatiosta toiseen. Geneettisessä ajautumisessa on kyse siitä, että lajin lisääntyessä jälkeläisten geneettinen rakenne perustuu pelkästään sattumanvaraisuuteen. Usein kuitenkin myös luonnonvalinnalla on vaikutusta siihen, millaisia geenejä omaavat yksilöt pääsevät lisääntymään, joten syntyvien jälkeläisten geeniperimä ei ole täysin sattumanvaraista.

video https://www.youtube.com/watch?v=jeza0g3E8wE

lähteet Internetix Wikipedia YouTube Happonen, P. ja ym. 2011. Bios 1 – Eliömaailma. Porvoo. WSOY.