Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A."— Esityksen transkriptio:

1 Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A

2 Käsitteitä  Muuntogeeniseksi kutsutaan eliötä, jonka perimää on muokattu. Muuntogeeniset voidaan jakaa kahteen ryhmään, jotka ovat siirtogeeninen ja poistogeeninen.  Siirtogeeniseksi kutsutaan eliötä, johon on lisätty jokin kokonaan uusi geeni ja poistogeeniseksi eliötä, jonka jokin oma geeni on tehty toimintakyvyttömäksi.  Geenin kloonaus tarkoittaa geenin eristämistä ja liittämistä vektoriin, joka voidaan lisätä esim. bakteerisoluun.  Vektorilla tarkoitetaan DNA:n siirtämiseen käytettävää välinettä esim. bakteerin plasmidi, virus tai keinotekoinen hiivan kromosomi.

3 Geeninsiirtomenetelmiä  Mikroinjektio on menetelmä, jossa ohuen lasiputken avulla siirretään vierasta DNA:ta kohde solun tumaan.  Bakteriofagien avulla. Ne ovat viruksia, jotka siirtävät oman perimänsä suoraan kohdesoluun. Tämän ominaisuuden ansioista ne ovat tehokkaita geenivektoreita.  Plasmidien avulla, jotka toimivat vektoreina, eli DNA:n siirtämiseen käytettävinä välineinä.  Geenipyssyllä, se on laite, jolla voidaan ampua DNA:lla päällystettyjä pieniä kultahiukkasia soluihin.  Sähköpulssin avulla, jolloin kohdesolun solukalvon läpäisevyys lisääntyy ja vieras DNA saadaan helpommin solun sisään.  Keinotekoisen kromosomin avulla, joka käyttäytyy tavallisten kromosomien kanssa samaan tapaan solujen jakautuessa, sillä siihen on liitetty sentromeeri ja telomeeri.  Liposomien avulla, joiden sisälle on pakattu siirrettävä DNA. Liposomit on valmistettu lipidimolekyyleistä.

4 Geenisiirtojen edut ja haitat  Edut: - voidaan tuottaa uudenlaisia eliöitä - maatalous (esim. tuottavammat lajikkeet, parempi ravintoarvo) - teollisuus (esim. myrkkyjen hajotus) - lääketieteen sovellukset (esim. antibioottivalinta).  Haitat: - ei voida varmuudella tietää, mihin kohtaan geeni voi liittyä DNA:ssa; tällöin se ei toimi tai se voi estää jonkin toisen geenin toiminnan - siirtogeeni ei välttämättä aina edes liity isäntäeliön perimään ja siksi siihen on liitetty myös merkkigeeni, jonka avulla tarkkaillaan siirron onnistumista - voivat johtaa mutaatioihin sekä uusien sairauksien ilmenemiseen isäntäeliössä tai sen menehtymiseen.

5 Videot:  Geenin kloonaus lampaaseen: https://www.youtube.com/watch?v=rs7NTw5BsYk https://www.youtube.com/watch?v=rs7NTw5BsYk  Geeninsiirto kasviin: http://opetus.tv/biologia/bi5/geenin-siirto-kasviin/ http://opetus.tv/biologia/bi5/geenin-siirto-kasviin/

6 Lähteet:  Nettilähde: http://bioteknologiabi5.wikispaces.com/6.+Geeninsiirrolla+tuotetaan+uud enlaisia+eli%C3%B6it%C3%A4 http://bioteknologiabi5.wikispaces.com/6.+Geeninsiirrolla+tuotetaan+uud enlaisia+eli%C3%B6it%C3%A4  Kirjalähde: BIOS 5, Bioteknologia (2006)  Videot: https://www.youtube.com/watch?v=rs7NTw5BsYk http://opetus.tv/biologia/bi5/geenin-siirto-kasviin/https://www.youtube.com/watch?v=rs7NTw5BsYkhttp://opetus.tv/biologia/bi5/geenin-siirto-kasviin/


Lataa ppt "Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google