Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lukion biologia Eliömaailma BI 1.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lukion biologia Eliömaailma BI 1."— Esityksen transkriptio:

1 Lukion biologia Eliömaailma BI 1

2 I Biologia – elämän tiede

3 1. Elämä Sisällys 1. Avainsanat 2. Elämän määrittely
3. Elämän tuntomerkit 1/3 4. Elämän tuntomerkit 2/3 5. Elämän tuntomerkit 3/3 6. Onko muualla elämää? 7. Elämän tasot 8. Tehtävät 9. Kuvat

4 Avainsanat elävä eliö elämän määritelmä orgaaniset yhdisteet
aineenvaihdunta solurakenne lisääntyminen perinnöllisyys yksilöllisyys itsesäätelykyky ärtyvyys elämänkaari evoluutio elämän tasot

5 Elämän määrittely Elämän yksiselitteinen määrittely on hyvin vaikeaa.
Eri näkemykset: vitalistinen fysikalistinen organisistinen Biologiassa elämää voidaan tarkastella parhaiten eliöiden yhteisten ominaisuuksien kautta.

6 Elämän tuntomerkit 1/3 1. Kemiallinen rakenne epäorgaaniset yhdisteet
2 . Solurakenne eliöt koostuvat yhdestä tai lukemattomista soluista solurakenteissa eroja ja yhtäläisyyksiä eri eliöiden välillä

7 Elämän tuntomerkit 2/3 3. Aineenvaihdunta
aktiivinen aineiden otto ympäristöstä eliöt tarvitsevat energiaa 4. Lisääntyminen ja perinnöllisyys suvuton tai suvullinen lisääntyminen perimä koostuu dna:sta

8 Elämän tuntomerkit 3/3 5. Yksilöllisyys ja elämänkaari
yksilöt syntyvät, kasvavat, vanhenevat ja kuolevat 6. Ärtyvyys ja itsesäätelykyky tiedon vastaanotto ja siihen reagointi 7. Evoluutio evolutiivinen sopeutuminen sopeutuneimmat lisääntyvät eniten

9 Onko muualla elämää? Elämää tunnetaan vain maapallolta.
Olennaista Maan elämän kannalta: sopiva lämpötila ja siksi nestemäinen vesi haitalliselta säteilyltä suojaava kaasu- ja magneettikenttä kiinteä kuori epäorgaanisia yhdisteitä On mahdollista löytää johonkin muuhun kuin veden ja hiilen kemiaan perustuvia ilmiöitä.

10 Elämän tasot Solu Kudokset tai solukot Elimet Yksilö Populaatio
Eliöyhteisö Ekosysteemi Biosfääri

11 Tehtävät Elämän piirteiden havainnointi Elämän ominaisuudet
Dna, geeni ja kromosomi Periytyminen Virukset Haapametsä

12 1. Elämän piirteiden havainnointi
Mitä elämälle tyypillisiä piirteitä havaitset vierustoverissasi ilman apuvälineitä? Mitä piirteitä luulisit löytäväsi hänestä käyttämällä biologian luokan tai laboratorion laitteita?

13 2. Elämän ominaisuudet Tuo seuraavalle tunnille jotain, jolla on elämän ominaisuuksia, mutta joka ei mielestäsi kuitenkaan ole elävä. Pohtikaa sitten yhdessä, mitä elämän ominaisuuksia esineellä tai kuvan esittämällä ilmiöllä, ja mitä siltä puuttuu.

14 3. DNA, geeni ja kromosomi Miten käsitteet dna, geeni ja kromosomi liittyvät toisiinsa?

15 4. Periytyminen Miten on mahdollista, että jalkansa menettäneen hämähäkin jälkeläiselle kasvaa normaalisti kahdeksan jalkaa? Miksei kehonrakentajapariskunnan lapsi ole luonnostaan lihaksikas?

16 5. Virukset Millaisia ovat virukset? Miten ne eroavat eliöistä?

17 6. Haapametsä Juurivesoista lisääntyvät kasvit, kuten haavat, ovat ongelmallisia kun halutaan määritellä yksilö. Onko emopuun juurista kasvanut haapametsikkö yhtä yksilöä? Tarkastele asiaa elämän tyypillisten piirteiden avulla.

18 VASTAUS: 1. Elämän piirteiden havainnointi
Aineenvaihdunta (hengitys), reagoiminen ärsykkeisiin (esimerkiksi ääneen), yksilöllisyys ja elämänkaari. Eliölle tyypillinen kemiallinen rakenne. Soluja, joiden tumassa dna:ta.

19 VASTAUS: 2. Elämän ominaisuudet
Esimerkiksi robottilelu.

20 VASTAUS: 3. Dna, geeni ja kromosomi
Kromosomissa on geenejä. Geeni on tietty kromosomin dna-jakso.

21 VASTAUS: 4 Periytyminen
Hämähäkin jälkeläisille kehittyy kahdeksan jalkaa emojen perimän mukaisesti. Perimään ei vaikuta esimerkiksi jalan menettäminen. Hankitut ominaisuudet, kuten harjoittelun avulla isoiksi kehittyneet lihakset, eivät periydy jälkeläiselle.

22 VASTAUS: 5. Virukset Virukset ovat hyvin pieniä ja ne loisivat aina muissa eliöissä. Virukset ovat rakenteeltaan yksinkertaisempia ja paljon pienempiä kuin solut. Viruksilla ei ole omaa aineenvaihduntaa mahdollistavaa solurakennetta, sillä niiltä puuttuvat esimerkiksi ribosomit ja eläin- ja kasvisolujen aineenvaihdunnasta vastaavat viherhiukkaset ja mitokondriot.

23 VASTAUS: 6. Haapametsä Haapoja voisi pitää samana yksilönä, jos metsikön haavoilla on juuriyhteys, jota pitkin aineita siirtyy rungosta toiseen. Haapametsikön haavoilla on sama perimä. Tämän perusteella ei voida kuitenkaan päätellä, että eri rungot kuuluisivat samaan yksilöön, koska suvuttoman lisääntymisen tapauksissa jälkeläisillä usein on emoyksilön kanssa sama perimä. Haapoja voidaan pitää erillisinä yksilöinä, koska kaikki haaparungot voivat reagoida ympäristöön ja lisääntyä itsenäisesti.

24 Kuvat

25 Kasvisolu

26 Eläinsolu

27 Elonkehä

28 Kromosomi

29 Elämän tasot

30 Virus


Lataa ppt "Lukion biologia Eliömaailma BI 1."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google