Opittu käyttäytyminen. Opittu käyttäytyminen Eläimet sopeutuvat parhaiten ympäristöönsä, jos niiden käyttäytyminen ei ole geneettisesti määräytynyttä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Advertisements

P ERTTI YLÄMÄKI Virolahden ya. H YÖNTEISET Esitykseni aihe on hyönteisten anatomia ja elin tavat. Esittelen myös tunnetuimpia suomalaisia hyönteisiä.
SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 3 – KURSSIN MUOKKAAMINEN KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki.
Kasvaako pääni, kun opin?
Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
Jumalan kanssa.
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
OHJAAMINEN.
LAZARUKSEN TUNNETEORIA
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
 Kyky harkita asioita monipuolisesti ja järkevästi  Ongelmat tarkasti tai löyhästi määriteltyjä  Arki vs. tiede  Miten tutkimustieto pätee arjen ongelmissa?
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Sinisorsa Sinisorsan tieteellinen nimi Anas platyrhynchos merkitsee leveänokkaista ankkaa. Sinisorsan kesytetty muoto on ankka.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Vektorit MA 05 Mihin lukiolainen tarvitsee matematiikkaa
Oman sivuston perustaminen Opasnetiin Kuopio,
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
FC WILD VALMENNUSLINJA versio 2011/ Harjoitukset Taito, taito ja taito  Nopeudesta ei hyötyä jos ei taitoa, harjoitukset pallollisia Liikkuva.
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
MUSIIKIN PERUSTEET SML 2013 Musiikin perusteet on yksi opetussuunnitelman perusteiden (OPH 2002) opintokokonaisuus. Se määritellään sisältöalueittain seuraavasti:
Käytännön ideoita parantamaan sikojen hyvinvointia
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
RSA – Julkisen avaimen salakirjoitusmenetelmä Perusteet, algoritmit, hyökkäykset Matti K. Sinisalo, FL.
Verkkoportfolio Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Psykologian koulukuntien ihmiskuvat
kielten keskus Säädösten ymmärtämistä selvittävä kysely- ja haastattelututkimus Vesa Heikkinen & Aino Piehl Säädöskielihankkeen.
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Oppimisen ohjaaminen tietoverkkoja hyödyntävässä etäopetuksessa Kasvatus-pilotti Tutkija KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus.
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Lasten tapaturmat.
PILKKU.
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
KIELENHUOLTOA PILKKU.
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
Oppimisorientaatioita
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
Pettit 1996 Institutional design and rational choice.
LAJIEN VÄLISET SUHTEET s
Fossiilit Fossiilit.
Hamsteri Hamsteri kuuluu jyrsiöihin.
Vauvan erityiset kyvyt ja taidot
Eläinten sopeutuminen
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Ops seminaari Askola.
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Luonnonvalinta ohjaa evoluutiota
 MARJAT, HYÖNTEISET, VILJA, HUNAJA JA KALA.  karhu syö myös lihaa.
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
Bonobo pan paniscus.
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Kanahaukka.
Lumileopardi Tessa-Liida Halmesaari.
9.2 Vesilintujen lisääntyminen
ORAVA.
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio OPPIMINEN JA HAVAINNOINTI LEA1LH002 Riitta Rautava Henkilön käsitys todellisuudesta – ei välttämättä.
Eila Kaliste Etelä-Suomen aluehallintovirasto
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
II Ekologia.
Esityksen transkriptio:

Opittu käyttäytyminen

Opittu käyttäytyminen Eläimet sopeutuvat parhaiten ympäristöönsä, jos niiden käyttäytyminen ei ole geneettisesti määräytynyttä vaan yksilöt pystyvät muuttamaan käyttäytymistään kokemuksen seurauksena

Tottuminen Yksinkertaisin opittu käyttäytyminen Jos ärsykkeestä ei ole eläimelle haittaa tai hyötyä, eläimen luonnollinen reaktio heikkenee tai häviää Esim. varpuset eivät välitä ohikulkijoista, ellei nämä pysähdy katsomaan niitä

Leimautuminen Jotkut eläimet, kuten vesi- ja kanalinnut leimautuvat emoonsa parin päivän jälkeen syntymästään Poikaset voivat leimautua mihin tahansa liikkuvaan kohteeseen, jonka ne näkevät kuoriutumisensa jälkeen Esimerkkinä hanhen poikaset leimautuivat eläinten käyttäytymistieteen kehittäjä Kondrad Lorenziin

Ehdollistuminen Luontaisten refleksien yhdistyminen opittuihin ärsykkeisiin Ehdollistumisprosessissa jokin asiaan liittymätön ärsyke edeltää aina luonnollista ärsykettä  laukaisee luonnollisen toiminnon Uusi ärsyke opitaan yhdistämään vaistotoimintoon Käytetään eläinten kouluttamisessa

Yritys ja erehdys -oppiminen Satunnaisesta kokeiluista seuraava palkinto on esim. uusi ravinnonlähde Eläimet oppivat välttämään vaarallisia ja pahanmakuisia ravinnonlähteitä Tähän perustuu mimikry, eli suojeleva yhdennäköisyys, jossa myrkyllisille ja myrkyttömille lajeille on omat värinsä  kirkkaat värit=paha maku

Matkiminen Matkimalla emoa tai toista yksilöä eläin oppii hyödyllisiä taitoja Esim. simpanssit osaavat avata pähkinöitä kivellä hakkaamalla ja poikaset jäljittelevät emon tyyliä ja oppivat lopulta itsekin

Oivallusoppiminen Vaatii ajatustyötä Eläin yhdistää kaksi aikaisempaa kokemusta tai toimintatapaa uudeksi käyttäytymistoiminnoksi Tähän kykenevät vain älykkäät lajit kuten kädelliset ja varislinnut

TEKIJÄT: Iiris, Iiris, Joel, Jere, Manu, Matti, Miika