Mielenterveyden häiriöt

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Kaksoisdiagnoosin tutkiminen ja hoito – hoitoketjun merkitys
Marjan tarina keskikokoisessa kaupungissa
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Mielenterveys- kuntoutuja työnantajan kannalta
Maahanmuuttaja mielenterveyspalveluissa
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
Kirjoittakaa sana oikeaan esimerkkiin! 1. Kun kaksi autoa törmää toisiinsa, on kyseessä …..
Mielenterveyden häiriöt
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Mielenterveyshäiriöiden hoito
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Päihdehuoltolaki /41 Voimaan
Paniikkihäiriö.
Sosiaalinen syrjäytyminen
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Masennus; masentunut mieliala  depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä kärsii oireista Keskeinen.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
NUORISOPSYKIATRIA KESKI- SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ -psykiatrian toimialueella 5 vastuualuetta -vs. toimialueen johtaja yl Tarja Seuri - nuorisopsykiatrian.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Alkoholista asiallisesti
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Masennus masentunut mieliala depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä
Riippuvuudet.
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
MIELENTERVEYSBLOGI KÄYTÖS- JA HILLITSEMISHÄIRIÖT 17) Pelihimo
Mielenterveyden häiriöt
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Psyykkinen terveys.
Kaksisuuntainen mielialahäiriö – miten sen kanssa voi oppia elämään
Lapsuus ja nuoruus.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opiskeluhuollon palvelut
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Mielenterveyden häiriöt

Perustietoa Yleisesti katsotaan, että ihminen on mieleltään terve, kun hän kykenee selviytymään itsenäisesti arkisista toiminnoista. Jos nämä eivät ole kunnossa, on syytä huolestua omasta tai läheisen terveydestä. Mielensairaus on lääketieteellinen käsite ja kaikenikäisillä esiintyy niitä. Mielenterveyden häiriöt jaetaan viiteen pääluokkaan: mieliala-, ahdistuneisuus-, käytös- ja päihdehäiriöt sekä psykoosi. Yleisimmät syyt mielenterveyden heikkenemiseen: Huonot ihmissuhteet Perinnöllisyys On kokenut kiusaamista, perheväkivaltaa yms.

Mielialahäiriöt Masentunut mieliala Masennus eli depressio Kaksisuuntainen mielialahäiriö Oireet: voimattomuus, väsymys, univaikeudet, keskittymiskyvyn puute, kyvyttömyys tunteisiin tai nautintoon, itsearvostuksen katoaminen, muutokset ruokahalussa ja kielteinen minäkuva. Yleisimmillään 25-44-vuotiailla.

Ahdistuneisuushäiriö Paniikkihäiriö -toistuvat voimakkaat paniikkikohtaukset -geneettistä 30% -väenpaljous yleisin paniikkikohtauksen aiheuttaja Sosiaalisten tilanteiden pelko Pakko-oireet Syömishäiriö Oireet: rintakipu, sydämentykytys tai hengenahdistus, kuolemanpelko Ahdistuneisuuteen liittyy usein huono itsetunto tai turvallisuuden puute. 4-6% kärsii ahdistuneisuushäiriöstä.

Käytöshäiriö Epäsosiaalinen käyttäytyminen Aggressio Käytöshäiriöinen ei noudata sääntöjä, aiheuttaa mielipahaa muille valehtelemalla tai satuttamalla ja käyttäytyy vihamielisesti. Jos tämä jatkuu pitkään, seurauksena voi olla pitkäaikaisia mielenterveyden ongelmia, persoonallisuuden häiriöitä, rikollinen elämäntapa jne. Päihdehäiriöt Päihteiden väärinkäyttö Päihteiden ongelmakäyttö ja mielenterveydenhäiriöt kytkeytyvät toisiinsa monisyisesti.

Psykoosit Skitsofrenia Vakavin mielenterveyshäiriö Harhoja ja harhaluuloja Todellisuudentajun menettäminen Suomessa tautia sairastaa noin 50 000 ihmistä. Tavallisesti puhkeaa 16-25-vuotiaana.

Palvelut, hoito ja kuntoutuminen Jos läheiset tai opettaja huomaa nuoressa mielenterveyden häiriöitä, käännytään oppilashuollon puoleen. Kouluterveydenhoitaja, lääkäri tai psykologi ovat avainhenkilöitä mielenterveyden hoidon kannalta. Kriisiavussa käsitellään tapahtumia ja kokemuksia, niin etteivät ne jää vaivaamaan mieltä. Apua saa myös kunnan mielenterveystoimistosta, johon kuuluu psykologi, psykiatrinen sairaanhoitaja ja hoitava lääkäri. Ensimmäisellä kerralla potilas diagnosoidaan ja hoito käynnistetään tarpeiden mukaan. Masentuneen nuoren hoitoon pyritään liittämään myös lääkehoito. Linkkejä apua tarvitseville http://www.mielenterveysseura.fi/tukea_ja_apua http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/DC0158A5AD979807C225748000295138?OpenDocum ent&lang=FI

Mikäli huomaat apua tarvitsevan nuoren Tue ja kannusta Älä jätä yksin: mene juttelemaan, kutsu hänet mukaan seuraasi, hymyile ja tervehdi  Ilmoita perheelle, terveydenhoitajalle ja/tai kuraattorille