DIABETES.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Selkäydinvammat Skolioosi Rasitusastma Diabetes
KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Diabetes maailmassa 2012 Yli 300 miljoonaa ihmistä.
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
Syöpäpotilaan ravitsemus
Diabetes mellitus Leena Lahti.
Elimistön tasapaino.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Lasten diabeteksen hyvän hoidon laatukriteerit
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Palaute elämää diabeteksen ja diabeetikon kanssa päivästä Lauantai
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
HIILIHYDRAATIT.
Kotitehtävä.
- Se suomalaisten juttu
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Masennus eli Depressio.
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
TYYPIN 1 DIABETES Suomessa on noin tyypin 1 diabeetikkoa.
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Diabeteksen hoitotyö. Diabetes mellitus (DM) (”sokeritauti”) Diabetesta sairastaa n suomalaista Millainen tauti on diabetes?  Nykykäsityksen.
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Tyypin 2 diabetes Aikuistyypin diabetes. Yleisyys Suomessa diabetesta esiintyy tiedettävästi :lla ihmisellä ja henkilöä sairastaa sitä.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Valtimotautien laatuverkosto Johdon neuvottelukunnan suositukset vuodelle 2013 Asta Saario.
ALUEELLINEN DIABETESKOULUTUS KETOASIDOOSI  Nuoria tyypin 1 diabeetikoita kuollut viime vuosina  70-90% tyypin 1 diabeetikoita  Epäiltävä.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Etsivä sairaanhoitaja INNOVAATIO  Eri ammattiryhmien yhteistyötä.  Toimintamallin kuvaus poliisin ja sairaanhoitajan toimimisesta työparina puhallusratsiassa.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Diabetes mellitus Johdantoa sairauteen.
Tyypin 2 Diabetes mellitus.
Tyypin 2 eli aikuisiän diabetes
I TYYPIN DIABETEKSEN LÄÄKEHOITO
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Lääkekorvausoikeudet
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
Metabolinen oireyhtymä
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Diabetes eli sokeritauti
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Haihtuminen.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Unettomuus Inka ja Milga.
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Kansantaudit Suomessa
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Diabeteksen lääkehoito lapsilla ja nuorilla
Umpieritysrauhasten sairaudet
Savonlinnan Seudun Diabetes ry
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

DIABETES

PERUSASIAT Diabetesta on kahdenlaista: Tyypin 1 diabetes ja Tyypin 2 diabetes Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa noin 40 000, tyypin 2 diabeetikoita noin 250 000. Diagnosoimattomia tyypin 2 diabeetikoita arvellaan olevan noin 200 000. Tyypin 1 diabetes puhkeaa tavallisesti lapsuudessa, jonka takia sitä kutsutaan myös lapsuusiän diabetekseksi. Noin kolmannes tyypin 1 diabeteksista huomioidaan vasta sen jälkeen kun ihminen on täyttänyt 25 vuotta

Diabeteksen oireet Kun elimistössä on insuliinin puutos tai insuliini ei tehoa, sokeria kertyy liikaa vereen. Tästä aiheutuvat tyypilliset diabeteksen oireet ovat: virtsanerityksen lisääntyminen jano tahaton laihtuminen väsymys. Tyypin 1 diabeteksen toteamisen viivästyminen voi johtaa happomyrkytykseen, joka on hengenvaarallinen tila. Sen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut ja asetonin haju hengityksessä, uneliaisuus ja lopulta tajuttomuus. Syynä on kun elintoiminnoille välttämätöntä insuliinia ei erity, sillä insuliinia tuottavat haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet. Tyypin 2 diabetekselle on ominaista hidas kehittyminen ja salakavala oireettomuus. Oireina voi ilmetä väsymystä ja vetämättömyyttä varsinkin aterioiden jälkeen, masennusta ja ärtyisyyttä, jalkasärkyjä, näön heikkenemistä ja tulehdusherkkyyttä. Tyypin 2 diabeetikkojen lähisukulaisten on hyvä tarkistuttaa verensokeriarvonsa aika ajoin, varsinkin jos ilmenee taipumusta keskivartalolihavuuteen. Syynä on kun haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Insuliinintuotanto voi vuosien kuluessa ehtyä kokonaan.

Toteaminen Diabeteksen toteaminen Diabeteksen toteamiseen tarvitaan veren sokeripitoisuuden määritys. Diabetes diagnosoidaan, kun oireisella henkilöllä paastoplasman glukoosipitoisuus (vähintään 8 tuntia ravinnotta) on 7 mmol/l tai suurempi  tai 2 tunnin arvo sokerirasituskokeessa on plasmasta mitattuna yli 11 mmol/l oireettomalla henkilöllä jompikumpi kohta tulee todeta vähintään kahdesti.

Hoito Tyypin 1 diabeteksessa jatkuva, elinikäinen insuliinihoito on elämän edellytys. Insuliini annostellaan pistoksina tai pumpulla. Verensokerin omaseuranta ja hiilihydraattien arvioiminen ruuasta on tärkeää, koska insuliiniannokset sovitetaan hiilihydraattimäärien mukaisiksi. Liikunta ja terveellinen syöminen auttavat verisuonia voimaan hyvin ja ehkäisevät siten lisäsairauksia. Hoidon päämääränä on hyvä elämä. Tavoitteena on pitää veren sokeripitoisuus sopivana. Tällöin sekä lisäsairauksien että liian matalien verensokereiden eli hypoglykemioiden vaara on mahdollisimman pieni. Tyypin 2 diabeteksessa. Painonhallinta liikunnan ja oikean ruokavalion avulla. Tarvittaessa myös lääkehoito. Kohonneen verenpaineen ja veren rasvahäiriöiden hoito sekä veren liiallisen hyytymisen esto ovat tärkeitä lisäsairauksien estämiseksi ja hoitamiseksi.