Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valtimotautien laatuverkosto 15.11.2012 Johdon neuvottelukunnan suositukset vuodelle 2013 Asta Saario.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valtimotautien laatuverkosto 15.11.2012 Johdon neuvottelukunnan suositukset vuodelle 2013 Asta Saario."— Esityksen transkriptio:

1 Valtimotautien laatuverkosto 15.11.2012 Johdon neuvottelukunnan suositukset vuodelle 2013 Asta Saario

2 Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14.11. T1 diabeetikoita on Suomessa noin 40 000, T2 diabeetikoita noin 250 000 Diagnosoimattomia T2 diabeetikoita arvellaan olevan noin 200 000. Kymenlaaksossa diagnostisoituja T2 diabeetikoita on yhteensä n. 10 000 ja liki saman verran diagnosoimattomia Diagnosoituja Kouvolassa n. 5 000, Kotkassa 3 000 ja Haminassa 1 500.

3 Ehkäisy Liikunta, terveellinen ruoka, painonhallinta ja tupakoimattomuus Oireet Usein oireeton, kehittyy hitaasti jopa vuosien kuluessa. Todetaan usein sattumalta tai valtimosairauden puhjettua. Oireita voivat olla esimerkiksi väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, jalkasäryt, lihaskouristelut sekä uupumus, johon uni ei auta.

4 Kymenlaakson Effica mittari- ja seurantatyöryhmä Vuoden 2012 alussa perustettiin maakunnallinen Effica-seuranta- ja mittarityöryhmä Työryhmässä mukana edustajat kaikista shp:n kunnista sekä Careasta Selkiytettiin terveydenhuollon mittaristoa ja sovittiin yhteisistä mittareista ja mittarien käytöstä Tavoitteena on saada mittaristot osaksi potilastietojärjestelmää Asia on edennyt verkkaisesti Tavoitteena on saada osa mittareista seuraavan Effica-päivityksen yhteydessä Lisäksi on sovittu, että loppujen mittarien osalta tehdään pitemmän tähtäimen suunnitelma aikataulusta. Edellisistä syntyy kustannuksia, joten täytyy perustella mittarien tarpeellisuus terveyshyödyllä ja toiminnan vaikuttavuudella Vaikuttavuuteen ja terveyshyötynäkökulmaan saadaan lisätukea ja tietoa valtakunnallisen Valtimotautien laatuverkostosta Tapaamiset verkostossa ja muulla yhteistyöllä saavutetaan parempaa ja laajempaa tietämystä hyvistä käytännöistä

5 Valtimotautimittarit Kymenlaaksossa Valtimotautien mittaristoksi sovittiin Valtakunnallisen valtimotautien laatuverkoston mittarit Ydinindikaattorit, jotka koskevat kaikkia valtimotautipotilaita: –Viimeinen mitattu systolinen verenpaine (arvona ilmoitetaan suositusjärjestyksessä neljän itsemittauksen keskiarvo, viimeinen hoitajan mittaus tai viimeinen lääkärin mittaus) verenpaineen suhteen jaottelu ryhmiin sRR alle 140mmHg ja sRR alle 160mmHg (vastaavasti itsemittaustulos alle 133 tai 153) –Viimeinen mitattu ldl-kolesteroli-arvo ldl-arvon mukaan jaottelu ryhmiin ldl alle 1,8, alle 2,6 ja yli 3,0 –Onko statiini-lääkitys käytössä kyllä/ei –Potilaan päivittäinen tupakointi kyllä/ei –Viimeinen ldl-kolesteroliarvo mitattu <24kk sitten/ei koskaan –Sukupuoli ja ikä –Löytyykö hoitosuunnitelma kyllä/ei II tyypin diabeteksen suhteen lisäksi indikaattorit: –Viimeinen HbA1c-mittaus tehty 15kk sitten –Viimeinen HbA1c-arvo alle 7%(53mmol/l) –Viimeinen HbA1c-arvo 8,6% (70mmol/l) tai suurempi –Mitattu alb/krea-suhde tai mikroalbumiinin eritys 12kk aikana –Tehty u-alb-tutkimus, kun u-alb/krea-suhde ollut poikkeava –Viimeisin u-alb-arvo alle 200/yli 200 (kyseessä mikroalbuminuria/proteinuria)

6 Valtimotautien verkoston johdon kokouksessa 17.4.2012 määriteltiin vuoden 2013 painopistealueiksi: Syksyn laatuverkostokokous on erittäin tärkeä oppimisen ja innostamisen kannalta Valtimotautien laatumittauksia jatketaan syksyisin ja ne ovat tärkein mittauksen kohde Syksyn mittauksen yhteydessä voi edelleen tehdä teemamittauksen, mutta suositellaan, että vain yhdestä aiheesta, ettei kuormita liikaa Kannustettiin Conmedicia jatkamaan grafiikan kehittämistä laatumittauksen yhteydessä Toivottiin, että yhteistyö Duodecimin kanssa onnistuu ja saadaan hyödynnettyä päätöksenteon tukea laatumittauksissa Mietittäväksi: Toivottiin kevään Laatupäivien jatkamista, mutta herätettiin kysymys, että voisivatko ne olla jossain muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla Päätettiin laittaa alueelliset koulutukset tauolle vuonna 2013 Päätettiin tehdä pariauditointeja vuonna 2013, joissa terveyskeskukset sopivat keskenään toistensa auditoinneista. Aiheena voisi olla prediabetes. Sovittiin, että Laatuverkostokokous voi syksyllä sopia aiheesta. Samalla tehdään auditoinnin strukturoitu rakenne. Auditointiryhmässä olisi johtotasoa, luottamushenkilö ja tekijöitä yhteensä 5 h. Conmedic kouluttaa ryhmät strukturoidun auditoinnin tekemiseen. Armaanpäivän tempauksia jatketaan. Pohdittiin, että aiheina voisivat kiertää alkoholi, tupakka ja liikunta ja samalla viikolla tehtäisiin siitä aiheesta myös laatumittaus. Kehotettiin Conmedicia jatkamaan liikuntaa koskevan itsemotivointinettikyselyn kehittämistä.

7 Verkostossa tehtyjä analyyseja tulisi hyödyntää arjessa ja niiden perusteella määritellä vuosittaiset painopisteet ja tavoitteet. Työ valtimotautien parissa on haastavaa ja sitä riittää myös tuleville vuosille. Erityisesti meidän tulisi kiinnittää huomiomme niihin lähes 200 000 suomalaiseen, jotka eivät vielä tiedä sairastavansa T2 diabetestä!

8 Hyvää laatuverkostopäivää!


Lataa ppt "Valtimotautien laatuverkosto 15.11.2012 Johdon neuvottelukunnan suositukset vuodelle 2013 Asta Saario."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google