Aiemmin peruutettu luento

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
C ognitive A ffective T raining Peter 12 v: Kesäsunnuntai •Toiveikas, arvio 7 •Tänä viikonloppuna menen Strandbolle.. Eilen aikuiset sanoivat, että mennään.
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
15. Loogiset operaatiot.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Mies kysyi ”Kokeilisimmeko uusia asentoja tänä iltana?"
Arkki Varustamo Raamattukoulu
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Ohjelman perusrakenteet
Millainen on ystävä?.
MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN.
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
Rakenteinen ohjelmointi
Virkkeiden peruskunnostus
Koirat…. vastaan ihmiset….
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
NALLE PUH.
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
p ¬p 1 p q pq 1 p q pq 1 Loogiset konnektiivit
Kaksi nunnaa lähti luostarista kaupunkiin myymään pikkuleipiä
Blondin logiikkaa 1 Made by the Man.
”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille” Mark 16:15 Kuka käskee ja ketä ? Mikä on minun paikkani ja osuuteni ? Yhdessä.
Lihavuus on onnellisten hetkien kertymää....
Logiikka ja formaalit kielet
Nykyaikainen satu Kuningas sammakko Nainen oli pelaamassa golfia, ja hänen golfpallonsa lensi pusikon taakse. Hän lähestyi pusikkoa, ja näki sammakon.
Valittu kansa – Israel vai me?
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Suomen kieli maailman kielten joukossa
Kohtalokas erehdys…. Olipa kerran eräs iäkäs rouva, joka eleli kissansa kanssa.
Ohjelman perusrakenteet
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
Filosofian Praktikum Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin toinen praktikum-kokoontuminen.
Tapa puhua, tapa ajatella Oppikirja: s
Korpuspohjainen tutkimus vironkielisten suomenoppijoiden sisäpaikallissijojen käytöstä Keaty Siivelt Ohjaaja: Annekatrin Kaivapalu Tallinnan yliopiston.
Mitä kieli on?.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Tapa puhua, tapa ajatella Oppikirja: s
Nuori tyttö, joka syö omenaa
Järjestön logo tähän Olla vertainen Vertaistoiminta yhteisöllisyytenä, osallisuuden tukena ja paikkalähtöisenä toimintana Mona Särkelä-Kukko.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Syntaksin harjoituskurssi CYK140
Eheää tekstiä Kieli ja tekstit 1, sivut
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Monitulkintaisuus eli ambiguiteetti
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Lentokone on juuri putoamassa. Koneessa on 5 matkustajaa mutta vain 4 laskuvarjoa.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
13. Loogiset operaatiot.
13. Loogiset operaatiot.
Ohjelman perusrakenteet
Esityksen transkriptio:

Aiemmin peruutettu luento pidetaan Torstaina 29.4. Klo 16-18 Paikka ilmoitetaan myohemmin.

Materiaalinen implikaatio Jos sataa niin minä menen bussilla. - Väitelauseiden järjestys tärkeä. - Jos – niin –tyyppinen suhde (ei ihan vastaa luonnollisen kielen vastaavaa) - Epätosi vain jos q on epätosi: p on riittävä mutta ei välttämätön q:lle.

Materiaalinen implikaatio p q p  q - ----------------- T T T T F F F T T F F T

Jos ja vain jos Menen bussilla jos ja vain jos minut pakotetaan siihen. Bikonditionaali. Tosi vain jos kummallakin, p:lla ja q:lla, on sama totuusarvo.

Jos ja vain jos p q p > q ------------------- T T T T F F F T F F F F p if and only if q. eli p jos ja vain jos, niin sitten q. p iff q.

Kvanttorit Näiden lisäksi lauseiden totuusarvoihin voivat vaikuttaa kvanttorit, kuten kaikki, jokainen, yksi.   Kylan miehet ovat pellolla. Kylan miehet eivat ole pellolla. Kaikki kylan miehet ovat pellolla. Kaikki kylan miehet eivat ole pell..

Totuus ja luonnollinen kieli On totuuksia jotka eivät riipu asioiden tilasta maailmassa.   - Esim. Tautologiat ovat (kielellisen) rakenteensa takia aina tosia. Kissa on kissa. Joko hän on yhä elossa tai sitten hän on kuollut.

- Kontradiktiot ovat aina epätosia oman merkityksensä kautta:   Hän surmasi presidentin muttei tappanut häntä.

Semanttinen totuustyyppi: analyyttinen ja synteettinen lause ANALYYTTINEN lause:  se on väistämättä totta siinä olevien sanojen merkitysten perusteella. Kissa on kissa. Tuo nainen on ihminen.

Analyyttinen ja synteettinen SYNTEETTINEN lause: Muut paitsi analyyttiset lauseet. Totuusarvo riippuu siitä, miten asiat ovat maailmassa. Poikamiehet eivät koskaan mene naimisiin. Huomenna sataa. Tuo nainen on hoikka.

Millaiset totuusarvot? a:Diktaattori murhattiin. b: Diktaattori kuoli. a. Hain rankkurilta kissan. b. Hain rankkurilta eläimen. a.Etruskit rakensivat tämän kaupungin. b.Tämä kaupunki oli etruskien rakentama. a. Minä omistan tämän kissan. b. Tämä kissa ei kuulu minulle. a. Veljeni tuli Roomasta eilen. b. Minulla on veli.

LOOGINEN SEURAUS (entailment) p: Diktaattori murhattiin. q: Diktaattori kuoli. p q --------------- T  T F  T or F F  F T or F  T Perustuu tietoomme kielestä: hyponymia

LOOGINEN SEURAUS a. Hain rankkurilta kissan. b. Hain rankkurilta eläimen. (hyponymia) a.Etruskit rakensivat tämän kaupungin. b.Tämä kaupunki oli etruskien rakentama. Parafraasi: kahdella lauseella on samat loogiset seuraukset / niistä loogisesti seuraa toisensa.

Samoin käänteisparit: Minä omistan tämän kissan. LOOGINEN SEURAUS synonymian totuustaulukko: p q ----------- T  T F  F T  T F  F Samoin käänteisparit: Minä omistan tämän kissan. Tämä kissa kuuluu minulle.

Käänteisparista kontradiktio negatiivisen partikkelin avulla: Minä omistan tämän kissan. Tämä kissa ei kuulu minulle. p q ----------- T  F F  T T <- F F <- T  

Jos q on F, voiko p:ta edes olla? (TRUTH VALUE GAP) PRESUPPOSITIO: a. Veljeni tuli Roomasta eilen. b. Minulla on veli. p q ----------- T  T F  T T or F  T Taustaoletus Jos q on F, voiko p:ta edes olla? (TRUTH VALUE GAP)

Presuppositiot eivat kumoudu negaation myota (toisin kuin loogiset seuraukset): Veljeni ei tullut Roomasta. Minulla on veli.

PRESUPPOSITIOIDEN AIHEUTTAJIA - Sivulauseet, jossa ajan adverbeja tai vertailua Mina hallitsin ohjelmoinnin jo ennen kuin sina opit laskemaan. – Sina opit laskemaan (Sina osaat laskea) Poika on vielakin ovelampi kuin mies. Mies on ovela Faktiiviverbit: komplementtilauseen presuppositio oletetaan todeksi: - tietää, tajuta, katua (että..) Lisäksi: aloittaa, lopettaa...

Toisin kuin loogiset seuraukset, presuppositiot voidaan peruuttaa: tietyt verbit tekevät ne mahdottomiksi. Maailmantieto. Hän oli aina hermostunut ennen kuin sai työnsä päätökseen. Hän sai työnsä päätökseen.   Hän kuoli ennen kuin sai työnsä päätökseen. ?Hän sai työnsä päätökseen.

Tilanteiden luokittelu: taustaa Tilanteiden luokittelun pohjana aikamuodot, aspekti sekä tilannetyypit: staattinen dynaaminen - duratiivinen - punktuaalinen telinen ateelinen

Staattinen vs. dynaaminen a.Urho tykkää pitsasta. b.Urho lihoi nopeasti. a.Ulla tuntee tien Kauppatorille b.Ulla suunnisti Kauppatorille. a = staattinen b=dynaaminen - staattinen kuvaa tilaa (olla, tietää, tuntea..) - dynaamisessa edetään “vaihe vaiheelta”

Staattinen vs. dynaaminen Omena oli mätä. Omena mätäni. a. Konserttisali oli täynnä. b. Konserttisali täyttyi. derivaatio: adjektiiveista johdetaan akteja.