11.11.2005 Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Ihminen ja tietojärjestelmät tutkimuskohteena ITKP 103 Ihminen ja tietojärjestelmä Hanna.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuotteen testaaminen elinkaaren eri vaiheissa
Advertisements

Käytettävän käyttöliittymän/ympäristön suunnittelu ITKP 103 Ihminen ja tietojärjestelmä Kimmo Wideroos
Korkeakoulujen arkkitehtuuripäivä Helsinki
Käytettävyystestaus GenMetrics projektissa Jonas Alam
Metodologian ja menetelmien valinta
Rakennusautomaation KÄYTTÖLIITTYMIEN KÄYTETTÄVYYS
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
Psykologinen tutkimus
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
7 Terveyden tutkiminen.
12/12/01USIX tapaaminen Kohti luonnollisempaa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta USIX kieliprojektien yhteistapaaminen 12/ Interact Project.
Acceptability and QoS vs.
Verkkopankin käytettävyys
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 3 - Outi Somervuori Optimointiopin seminaari - Kevät 2010 The trouble with choice: Studing.
25. ja Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Ihminen ja tietojärjestelmä Esimerkkejä ITKP 103 Ihminen ja tietojärjestelmä Hanna.
Teknodida 2008 Jyväskylän yliopisto, Musiikin laitos.
Heuristinen arviointi Antti Nummiaho Johdanto (1/3) Heuristinen arviointi on käytettävyyden arviointia ilman käyttäjää. Se on yksinkertainen,
Pienyritykset ja käytettävyys Ville Juhani Lehtonen, 49515B.
Älykkäiden käyttöliittymien lyhyt historia Antti Salovaara.
Kognitiivinen psykologia tutkii
Heuristinen arviointi Käyttöliittymäseminaari Jere Salonen.
Johdatus viestintään, viimeinen teema: kooste Leif Åberg syksy 2003.
LAADULLISET TUTKIMUSMENETELMÄT
Käytettävän käyttöliittymän suunnittelu ITKP 103 Ihminen ja tietojärjestelmä Kimmo Wideroos
Oppimisorientaatioita
© Conformiq Software Ltd. | The Future of Software Testing Käytettävyystestaus.
T Henkilökohtainen SE harjoitus
T Personal SE Assignment Pauli Aho Personal SE Assignment Valittu aihe ja menetelmä Käytettävyystestaus (usability testing) ISO :
25. ja Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Ihminen ja tietojärjestelmä Esimerkkejä tutkimisesta ITKP 103 Ihminen ja tietojärjestelmä.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Oppimisen ohjaus lähikehityksen vyöhykkeellä verkko-oppimisympäristössä Tutkimussuunnitelma Tero Paakki.
Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Ihminen ja tietojärjestelmä Sosiaalinen konteksti ja tutkiminen ITKP 103 Ihminen ja tietojärjestelmä.
St. Amant (1999): Planning and User Interface Affordances
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
PROJEKTISUUNNITELMA NURKKALA MAARIT & SAARIKKO SANNA Jyväskylän yliopisto syksy 2004.
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyön tutkimussuunnitelma, Ryhmä 2: Simo Hakkarainen, 69085B (ryhmänjohtaja) Antti Ratilainen,
Tutkimussuunnitelma 1. Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan?
KÄYNTI Käynnissäpidon tiedonhallinta Management of Integrated Information for Operation & Maintenance.
Yläkouluakatemia 8 lk. Keskittyminen. Perusteet Urheilijan tulee pystyä sulkemaan suorituksen kannalta epäolennaiset sisäiset ja ulkoiset tekijät pois.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Tutkimuksen suunnittelu
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Määrällinen tutkimus.
Kilpailuun valmistautuminen
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
tapaustutkimus psykoterapian Psykoterapiatutkimuksen
Psykologian perustiedot 1
Persoonallisuuspsykologian peruskysymyksiä (kertaus)
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
Tutkimusaihe: luotettavuus ja tutkimuksen teko
Käyttöliittymä.
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3. Terveystottumusten tutkiminen
PERSOONALLISUU-DEN TUTKIMUS
TUTKIMUSOTTEET:.
Ryhmä 3 Timo Anttonen, Miro Salo
Tutkimusaihe: luotettavuus, tutkimuksen teko
Psykologia on tiede.
Kenttätutkimus Miia ja Milla.
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
VAIKUTUSKETJU TAVOITE: TOIMENPITEET/TEOT: RESURSSIT: VAIKUTUS/MUUTOS:
TJTA104 Ihmisen ja teknologian välinen vuorovaikutus
TJTA104 Ihmisen ja teknologian välinen vuorovaikutus
Esityksen transkriptio:

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Ihminen ja tietojärjestelmät tutkimuskohteena ITKP 103 Ihminen ja tietojärjestelmä Hanna Parkkola

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Miksi tutkia? Toimivat järjestelmät Luotettavampaa tietoa

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Tutkimuksen fokusointi Ihmisen käyttäytyminen ja henkiset prosessit 1. Toiminta ja sen konteksti (Sosiaalipsykologia) 2. Ihmisen ja tietojärjestelmän välinen vuorovaikutus (kognitiivinen psykologia) Tutkimuskysymyksiä: Millaisia käyttöliittymiä? Millaista toimintaa? Millaisessa ympäristössä? Millaisilla edellytyksillä?

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Toiminta ja sen konteksti - sosiaalipsykologian näkökulma Tunnuksenomaista Fokus ryhmissä, instituutioissa ja ympäristössä Kuinka tietojärjestelmät tukevat ryhmien toimintaa? Kuinka tietojärjestelmät sopeutuvat ympäristöönsä? Painottaa tilannetekijöitä Ympäristötekijöiden vaikutus ihmisen sisäisiin prosesseihin Painottaa subjektiivista havaitsemista Kuinka ihmiset kokevat tilanteet? Metodit: havainnointi, toimintatutkimus, kyselyt

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Toiminta ja sen konteksti - esimerkki Koneen sijoittaminen? Ympäristön rauhallisuus? Ryhmäkeskustelun mahdollisuus? Työskentelyasento? Valoisuus, heijastukset? Yksityisyys? Käytön oppiminen, avunsaanti?

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Tutkimuksen fokusointi Ihmisen käyttäytyminen ja henkiset prosessit 1. Toiminta ja sen konteksti (Sosiaalipsykologia) 2. Ihmisen ja tietojärjestelmän välinen vuorovaikutus (kognitiivinen psykologia)

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Ihmisen ja tietojärjestelmän välinen vuoro- vaikutus - kognitiivisen psyk. näkökulma Tunnuksenomaista Fokus kognitiivisissa prosesseissa, ihmisen ja koneen vuorovaikutuksessa Kuinka ihminen ja ”kone” keskustelevat keskenään? Painottaa ihmisen kognitiivisten toimintojen vaikutusta koneen ja ihmisen vuorovaikutukseen Kuinka ihmisen kognitiiviset kyvyt tulee huomioida käyttöliittymäsuunnittelussa? Subjektiivisen kokemuksen lisäksi tutkitaan objektiivisesti mitattavissa olevia tekijöitä (reagointiaika yms.) Kuinka asiat tapahtuvat ja miksi ne tapahtuvat niin?

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Kognitiiv. psyk. esimerkki Valaistus, heijastukset? Näppäinten kuvat, tekstit? Toiminnan ohjeistus? Värit, fonttikoot...? Äänenvoimakkuus? Käyttöliittymän toimintalogiikka? Metaforat? Ohjainlaitteet?

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Tutkimusmenetelmien jaotteluja Tutkimuksen suoritusympäristön mukaan 1. Kenttätutkimus 2. Kokeellinen tutkimus

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Kenttätutkimus Havainnoidaan ilmiötä niiden luonnollisessa ympäristössä ”niin kuin ne ovat” Pyritään määrittämään mahdolliset yhteydet eri tekijöiden välillä (korrelaatiot) Menetelmät: kyselyt, etnografia, toimintatutkimus, haastattelut, tilastoanalyysit… syy-seuraus –suhteet Esimerkki

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Kokeellinen tutkimus Syy-seuraus –suhteiden tutkiminen Kontrollointi, satunnaistaminen, mittaaminen, havainnointi, tilastoanalyysit Kuinka yleistettävissä laboratorion ulkopuolelle? Esimerkki

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Tutkimuksen jaottelua Datan tyypin ja käsittelytapojen mukaan Laadullinen tutkimus (kvalitatiivinen) Määrällinen tutkimus (kvantitatiivinen)

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Metodit Heuristinen arviointi (heuristic evaluation) ja tarkistuslistat (check-lists) Kognitiivinen läpikäynti (kognitive walkthrough) Kyselyt ja haastattelut Etnografia, tilannetutkimus Käytettävyystestaus (usability testing) Ääneen ajattelu (think aloud) Katseenseuranta (eye tracking) Ohjeistot ja standardit (standard reviews) Ryhmäläpikäynti

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Heuristinen arviointi ja tarkistuslistat Käytettävyysasiantuntijat, jotka hallitsevat myös sovellusalueen 3-5 arvioijaa Verrataan liittymää yleisiin käytettäviisperiaatteisiin (heuristiikat): esim. Nielsen 1993 Voidaan suorittaa eri vaiheissa

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Heuristinen arviointi ja tarkistuslistat 1. Käytä yksinkertaista ja luonnollista dialogia. 2. Käytä käyttäjien omaa kieltä. 3. Minimoi käyttäjän muistikuorma. 4. Tee käyttöliittymästä yhdenmukainen. 5. Anna käyttäjälle palautetta. 6. Osoita selvästi poistumistapa. 7. Mahdollista oikopolut. 8. Anna selkeät virheilmoitukset. 9. Vältä virhetilanteita. 10. Anna riittävä ja selkeä apu. (Nielsen ja Molich 1990)

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Kognitiivinen läpikäynti Sopii kaikkiin kehitysvaiheisiin, selkeisiin ja riittävän pieniin kokonaisuuksiin (tehtäviin) Vaatii psykologista osaamista Asiantuntija suorittaa Huomio käyttäjien tavoitteissa ja tietämyksessä Analysoidaan käyttäjän päätöksentekoprosessit

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Kognitiivinen läpikäynti Jokaisessa vaiheessa pohditaan: 1. Käyttäjän tavoite tehtävän suorituksen alussa 2. Yksittäiseen tehtävään liittyvän toimenpiteen tavoite 3. Tehtävän osan oikeiden toimintavaihtoehtojen havaitseminen ja valinta 4. Toiminnan suorittamisen vaikutus käyttäjän käsityksiin tavoitteen saavuttamisesta

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Lähteet Nielsen, J. & Mack R. L Usability Inspection Methods. Nielsen, Jacob & Molich, Rolf (1990). Heuristic evaluation of user interfaces. Teoksessa: The ACM CHI’90 Conference on Human Factors in Computing Systems. CHI ’90 Proceedings, Seattle April 1990, s New York: The Association for Computing Machinery. Ovaska, S., Aula, A. & Majaranta, P Käytettävyystutkimuksen menetelmät. Tampere: Tampereen yliopisto. Riihiaho, S Käytettävyyden arviointi ilman käyttäjiä. Systeemityö 4/98. Sytyke ry. Zimbardo, P. G. & Leippe, M. R The Psychology of Attitude Change and Social Influence.

Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Seuraava luento Ke Ag Aud1 Kimmo Wideroos Käytettävän käyttöliittymän suunnittelu