TarhaNIRSo Dr. J.B. Martinkauppi
Sisältö 1.Kirjallisuusselvitys 1.1. Esimerkkejä lehdistä 1.2. Selvityksen alue 1.3. Laadusta 1.4. Esimerkkejä 2.Tehdyt mittaukset 3.Johtopäätökset
1.1. Esimerkkejä lehdistä Postharvest Biology and Technology Journal of Food Engineering Trends in Food Science & Technology J. Am. Soc. Hort. Sci J. Near Infrared Spectrosc Crit. Rev. Food Sci. Nutr, Applied optics, ……
1.2. Kirjallisuusselvityksen alue NIR – lähi-infrapuna, yleisin VIS – näkyvä alue UV – yleensä fluoresenssi
1.3. Laadusta Aistinvaraisista havainnoista Ravintoarvoista Kemiallisista rakenteista Mekaanisista ominaisuuksista Toiminnallisista ominaisuuksista Vikojen puutteesta
1.4. Esimerkki fluoresenssin hyödyistä Pintavaurioiden tutkimiseen tuotteissa, joissa paljon klorofyllia Esim. tomaatin paleltumisvaurio Flavonoidien mittaukseen Kypsymisen arviointiin
1.4. Esimerkki NIR Tomaatin virus-infektion toteaminen 540 nm, 700 nm, binarized difference Lähde: J.A. Abbott : Posthar6est Biology and Technology 15 (1999) 207–225
1.4. Lykopeeni (carotenoid lycopene) Lykopeenia on esimerkiksi vesimelonissa ja tomaateissa, joissa sitä on tutkittu nm alueella Mielenkiintoinen, koska tutkimukset näyttäisivät sillä olevan terveydellisiä vaikutuksia Käytetään myös ravintolisänä ja väriaineena
1.4. Klorofylli Tärkeä alue: 670nm (chlorophyll-a, absorptiokerroin yhdistetty esim. ikään, nektariineilla: pehmentyminen, sokeripitoisuus, happamuus, aromipitoisuus, voidaan yhdistää aistinvaraisiin tuloksiin omenat myös aallonpituus 630 nm; kohteina massa, happamuus, soluble solid content, väri, mehun määrä varastoinnin jälkeen
1.4. anthosyaani (anthocyanin) Absorptiomaksimit alhaisille ja kohtuullisilla pitoisuuksilla ilmenevät alueella Suuret pitoisuudet nm Myös klorofyllin fluoresointia on käytetty pitoisuuden arviointiin
1.4. Esimerkki pitoisuuksien arvioinnista VIS-alueella
2. Alustavia tutkimustuloksia Opiskelija Severi Sutinen on tehnyt NIR- transmittanssimittauksia seuraaville kohteille: –Peruna –Tomaatti –Kirsikkatomaatti –Miniluumutomaatti –Luumutomaatti –Viinirypäle
2. Alustavat tulokset: peruna
2. Alustavat tulokset: tomaatti
2. Alustavat tulokset: kirsikkatomaatti
2. Alustavat tulokset: luumutomaatti
2. Alustavat tulokset: miniluumutomaatti
2. Alustavat tulokset: viinirypäleet
3. Johtopäätökset Kohteen rakenteen vetistyminen (home) aiheutti transmissiotason kasvamisen ja vääristi spektriä. Kohteen sisäisten ominaisuuksien muuttuminen (ontelo, muste) aiheutti transmissiotason laskemisen ja/tai spektrin muuttumisen. Yhdessä kirjallisuusselvityksen kanssa tämä osoittaa selvän potentiaalin VIS-NIR alueen käytölle