Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Punainen Yksi pääväreistä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Punainen Yksi pääväreistä."— Esityksen transkriptio:

1 Punainen Yksi pääväreistä

2 Voimakas näkyvän valon väri
Aallonpituus noin 700 millimetrin miljoonasosaa eli 700 nm. Huoneissa punaisen värin sanotaan vaikuttavan ajan tajuun - se katoaa. Siksi punaista väriä on käytet- ty usein mm. kasinoissa ja ravintoloissa.

3 Punaisella ilmaistaan usein myös vaaraa tai varoitusta
Punaisella ilmaistaan usein myös vaaraa tai varoitusta. Liikenteessä sitä käytetään kielto- ja varoitusmerkeissä sekä liikennevalojen pysäytysmerkkinä.

4 Liitetään (yleensä) voimaan, rakkauteen, intohimoon ja aggressioon.

5 Tutkittua Punainen, keltainen, orans-
si, yms. värit nostavat sykettä, kun näemme värin/värit. Miehiin vaikuttaa enemmän oranssihtava punainen, naisiin violettiin vivahtava punainen.

6 Punainen on myös lämmin väri

7 Punainen on ihmi-sen silmän kautta näköhermoon kaik-kein voimakkaim-man ärsykkeen antava väri ja siksi se soveltuu käy-tettäväksi esimer-kiksi auton takava-loissa.

8 Punaista on käytetty jo luolamaalauk-sissa
Siihen aikaan punaisena värinä käytettiin usein verta tai joistain kasveista saatua punaista.

9 Maailmalla Kristillisessä symboliikassa punainen on yksi liturgisista väreistä. Tässä yhteydessä se symboloi muun muassa Pyhää Henkeä, tulta ja verta. Väri liittyy helluntaihin ja marttyyrien muistopäiviin.

10 Länsimaisessa symboliikassa se on synnin väri, ”punaisten lyhtyjen kadut”, kun viitataan prostituutioon keskittyviin kaupunginosiin. Siksi punaista mekkoa pidetään epäsopivana häämekoksi tai debytanttimekoksi.

11 Kuitenkin esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Japanissa punainen on ilon väri, ja häämekot ovat nimenomaan punaisia. Kiinassa punainen on myös hyvän onnen symboli.

12 Punaisen värisävyt Punainen väriskaala ja punaiseen liitetyt merkitykset saavat hyvin erilaisia merkityksiä ja mielenyhtymiä riippuen siitä, ovatko ne keskipunaisia, vaaleanpunaisia vai tummia ruskeasävytteisiä punaisia.

13 Poliittisesti punainen väri yhdistetään sosialismiin ja kommunismiin.

14 Ennen vanhaan Vanhan uskomuksen mukaan härkä menettäisi malttinsa nähdessään jotakin punaista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä härkä on värisokea. Neoliittisen ajan metsäs- täjäihmiset uskoivat pu- naisen olevan kaikkein tärkein väri ja sillä uskottiin olevan elämän voimaa - joissakin hautakaivauksissa on löytynyt useita kiloja punaista okraa. Punaiseen on liitetty niin elämä ja rakkaus kuin kuolemakin.


Lataa ppt "Punainen Yksi pääväreistä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google