Hotelling, H. (1931). The Economics of Exhaustible Resources

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TMA.003 / L TMA.003 / L82 y = MC(q) y = MR(q) q.
Advertisements

Komponenttien rakenteellinen tärkeys
ASK - Amplitude Shift Keying Timo Mynttinen1 ASK-Amplitude Shift Keying •Otetaan erikoistapauksena tilanne, jossa informaatiosignaalina s(t) on kantataajuinen.
Muovi Malla & Clarissa.
Robust LQR Control for PWM Converters: An LMI Approach
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuotavuuteen? Kommentti Jussi Ahokkaan esitykseen.
Alustava liiketoimintasuunnitelma
Jari Tikkanen ProAgria Keski-Pohjanmaa
Portfolioteoria ja CAP-malli
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Kimmo Berg Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Hintadiskriminointi Kimmo Berg.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
M&T 2008, luku 13 Helsingin Yliopisto
Chakravorty, Magne & Moreaux A Hotelling model with a ceiling on the stock of pollution Journal of Economic Dynamics & Control 30 (2006) 2875–2904.
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
YE 4 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi 8op Luento 6: Kalastuksen taloustiede II Soile Kulmala
Palkkojen muutos, työn tulo-osuus ja globalisaatio
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Kombinatoriset huutokaupat Osa 2 S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Atso Suopajärvi Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / (1)
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Sähkön tarpeen turvaaminen ilman lisäydinvoimaa Anni Sinnemäki
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Optimaalinen kiertoaika – optimal rotation
Peliteoria ja kalatalous YE4. Kansainväliset kalastussopimukset Tarve kansainväliselle yhteistyölle: Vain kestävillä kansainvälisillä sopimuksilla voidaan.
Kilpailukyky -> kilpailuetu Oppiminen & Kasvattaminen?
Ketjusääntö Ketjusääntö z = g (y) y = f (x) x z x+x y y+y z+z
ARVOPAPERISIJOITTAMINEN LUKU 3:ARVOPAPEREIDEN HINNOITTELUMALLIT
Clean Energy (CE) Projektianalyysi kurssi Esittelyosion yhteenveto © Minister of Natural Resources Canada 2001 – Kuva : Nordex Gmbh.
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Hotellingin mallin testaaminen
YE10: Hotellingin malli Marko Lindroos.
Uusien esiintymien etsintä. malliin toinen ohjausmuuttuja z(t): löydetyt resurssit.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
YE 4 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi Kalastuksen taloustiede
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Heikki Vesterinen Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Epälineaarinen hinnoittelu:
Funktio.
YE10: Optimiohjausteorian alkeita
Chakravorty & Krulce. Heterogenous demand and order of resource extraction Econometrica 62,
YE10: Duopoli Hotellingin mallissa Marko Lindroos.
Kuinka esittää ratkaisu menestyksekkäästi B2B –myyntineuvottelussa Based on Thesis (2013) Mari Klemola.
Monilajimallit YE10. ekosysteemeistä Saalistajat, saaliit, kilpailijat, taudit ym. saattavat vaikuttaa merkittävästi luonnonvaran kasvuun. fysikaalinen.
Kuinka kuvata materiaalin puristuvuutta tabletin kehityksen optimoimiseksi ? Laura Yrjänäinen Perustuu konferenssitiivistelmään: C.M.D. Gabaude,
St. Amant (1999): Planning and User Interface Affordances
MAB3 prosenttilasku.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
KANSANTALOUS 3 KYSYNTÄ JA TARJONTA 1© Timo Lindholm, Juhani Kettunen ja Edita Publishing Oy.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: tarjonta
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Kotitehtävä Eräs optio oikeuttaa ostamaan sähköä kolmen kuukauden kuluttua hintaan 15 EUR/kWh. Tällä hetkellä sähkön hinta on 18,81EUR/kWh. Vuotuiseksi.
Y56 Luvut 24 & 25 Monopoli & Hintadiskriminaatio
Y56 Luku 27 Monopolistinen kilpailu
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Hinku-päästölaskenta ja 2030-tiekartta - esimerkkinä Hämeenkyrö
Bridgen jatkokurssi 2 – lähtökortit jatkuvat
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
Verkoston ulkoisvaikutukset
Kappaleet 7 ja 8: Intertemporaalinen budjettirajoite ja kulutus
Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta
Hotellingin malli ja monopoli
Kilpailullisen yrityksen kustannuskäyrät a
Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi
YLE 5 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi Öljy, energia ja ilmasto
Monilajimallit YE10.
1. Algoritmi.
Marko Lindroos Luonnonvarataloustiede (Natural Resource Economics) YE4 / YLE5 / YET Marko Lindroos.
Taloudellisesta arvioinnista
1 KANSANTALOUSTIETEEN PERUSKÄSITTEET
Esityksen transkriptio:

Hotelling, H. (1931). The Economics of Exhaustible Resources Hotelling, H. (1931). The Economics of Exhaustible Resources. Journal of Political Economy 39, 137-175. jstor.org Hotellingin (1931) työ (jossa niukkuushinta identifiodaan mekanismina, jolla hinta heijastaa niukkuutta) muodostaa uusklassisen (modernin mikrotaloustieteen) taloustieteteen lähestymistavan niukkuuteen

Uusiutumattomat luonnonvarat ja intertemporaalinen tehokkuus: Hotellingin malli Tulevatko hinnat heijastamaan kasvavaa niukkuutta? Löytyisikö vielä parempi indikaattori kuin resurssin reaalihinta? Mikä on optimaalinen luonnonvaran louhinnan polku (optimal resource extraction path)? Käytämmekö luonnonvaraa joka hetki juuri oikean määrän, ts. ei liikaa eikä liian vähän? Kuinka nopeasti pitäisi käyttää loppuun tietty määrä mineraalivaroja louhimalla?

Optimaalinen louhinta yli ajan ja dynaaminen tehokkuus louhintapolku (engl. extraction path) on optimaalinen, eli resurssin allokaatio on dynaamisesti tehokas, jos ei ole mahdollista kasvattaa resurssista saatua nettohyötyä yli ajan (NB) ilmaistuna nykyarvona siirtämällä resurssin louhinnan periodista toiseen.

Rajakustannuksen ja hinnan välinen suhde kun kyse ei ole uusiutumattomasta luonnonvarasta p K T MC = S rajakustannus = käänteistarjontakäyrä p( q ) käänteiskysyntäkäyrä q

p –c = AB = niukkuushinta (resource rent; user cost) Uusiutumattomat luonnonvarat ja intertemporaalinen tehokkuus: Hotellingin malli p (q) c B A q0 q p R K Kuva 2 Rajakustannuksen ja hinnan välinen suhde, kun resurssi on niukka p –c = AB = niukkuushinta (resource rent; user cost) Huom. oletus rajakustannus c = vakio. p

Uusiutumattomat luonnonvarat ja intertemporaalinen tehokkuus: Hotellingin malli Kun ei ole markkinoiden epäonnistumia, louhinnan allokaatio, joka maksimoi kilpailullisen louhinnan teollisuuden niukkuushinta on sama louhinnan allokaatio, joka maksimoi yhteiskunnan hyvinvointia.

Intertemporaalinen tehokkuus: Hotellingin malli Oletukset (harjoituksissa muutetaan joitain näistä) ei markkinoiden epäonnistumia, siis täydellinen kilpailu täydellinen informaatio ei ulkoisvaikutuksia ei julkishyödykkeitä vakio yksikkölouhintakustannus eli rajakustannus vakio luonnonvaraesiintymä tasalaatuinen ei kierrätystä teollisuus toimii kahden periodin aikana ja sitten se suljetaan ei backstop-teknologioita eli ei ole raaka-aineiden korvaavia tekniikoita – esim. tuulivoimaa tai aurinkoenergiaa öljyn substituuttina (jotka perustuvat uusiutuviin tai konventionaalisiin resursseihin, joilla ei ole ehtymisongelmaa).

Uusiutumattomat luonnonvarat ja intertemporaalinen tehokkuus: Hotellingin malli Kuinka paljon pitäisi louhia jokaisella periodilla, jotta hyvinvointi maksimoituisi?

Uusiutumattomat luonnonvarat ja intertemporaalinen tehokkuus: Hotellingin malli Kuinka paljon pitäisi louhia jokaisella periodilla, jotta hyvinvointi maksimoituisi?

Uusiutumattomat luonnonvarat ja intertemporaalinen tehokkuus: Hotellingin malli

Uusiutumattomat luonnonvarat ja intertemporaalinen tehokkuus: Hotellingin malli

Hotellingin sääntö Niukkuushinnan suhteellinen muutos (eli kasvu) kunakin ajankohtana on reaalikoron suuruinen. ( 1 -  0 )/  0 = Yleistettynä

Hotellingin mallin tulokset Olkoon  t ei-diskontattu niukkuushinta periodilla t, siis  1 = p 1 – c ja  0 = p 0 - c jossa  1 >  0 , ei-diskontattu niukkuushinta kasvaa ajassa 5%:lla ( 1 -  0 )/  0 = 0.05 Olkoon  diskontattu niukkuushinta: louhinta on dynaamisesti tehokas kun  on sama jokaisessa periodissa p 1 > p 0 hinta kasvaa hitaammin kuin koron osoittama vauhtia

Hotellingin malli ja Lagrangen kertoimen tulkinta Lagrangen kertoimesta on taloudellinen tulkinta, joka riippuu käsiteltävästä ongelmasta. Tässä tapauksessa Lagrangen kerroin kuvaa (diskontattua) niukkuushintaa ja kertoo teollisuuden suurimman mahdollisen voiton muuttumisvauhdista, mikäli resurssin alkuvaranto kasvaisi.