Tavoitteena unelmakämppä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kysely vertaistuen kehittämisen tarpeista. 1. Millainen rooli vertaistoiminnalla ja vertaistuella on yhdistyksenne missiossa ja visiossa?
Advertisements

OPS-TYÖSKENTELYÄ LUOKISSA pe klo
Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
TYÖSSÄOPPIMISJAKSO BRNOSSA  –  Monikulttuurisen toiminnan ohjaus  Työssäoppimispaikat drop-in center Pavlac klub English kinderkarten.
1 VUXENUTBILDNINGEN Sfa-medicin Sfa-medicin
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
Perinnekäsityötä joulun alla -projekti Nyplätty sydän
. Rauman freinetkoulu.
Ope Risto ja 22 oppilasta sekä 4 huoltajaa
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
Ysiltä elämään Eväitä peruskoulun jälkeiseen elämään
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Teollisuustyöläisten elämää
Päiväkoti Myllytontun ja palvelutalo Ursulan yhteistyö
NOPS – hanke Hyria Karankatu 3-5 NOPS -seminaari
Kandiseminaarin ryhmätyöskentely Kevätlukukausi 2007.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
T AMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUN YHTEISTOIMINNALLINEN LIIKUNTAPÄIVÄ Vuosiluokat 1 - lukio.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Vapaa-aikaohjaajat puh huoneesta 791/tai ma , ti , ke 8-20, to 10–20, la 9-18, su 9-17! Muutokset vapaa-aikaohjelmissa ovat.
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Työseminaari: erittäin vähän liikkuvat, liikunnasta syrjäytymisvaarassa olevat Hotelli Holiday Inn, Messukeskus
PINSIÖ-SEURAN NUORISOJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2011 Nuorisojaosto järjesti vuoden aikana monenlaista toimintaa lapsille ja lapsiperheille. Nuorisojaoston.
Soveltavan mikrobiologian erikoistyö KE (5op) Soveltavan mikrobiologian jatko- ja täydennyskoulutuskurssi KE (3 op) Kevät 2010 (periodi.
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Oriveden Kokoomus ry Seurakuntavaaleja vietetään vasta syksyllä, mutta jo alkuvuodesta on tehty päätöksiä koskien esimerkiksi ennakkoäänestyspaikkoja.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Viikko 18 (29.4. – 3.5.) Maanantai: (29.4.) - Tiistai: (30.4.) -9.LK: Rästikoe klo 8 luokassa C LK: Susiniemi -9.LK: Tanssiaiset klo Keskiviikko:
Viikko 17 (22. – 26.4.) Maanantai: (22.4.) - Tiistai: (23.4.) - Keskiviikko: (24.4.) LK: Tapporumpu-esitys salissa klo Torstai: (25.4.)
Hanketta toteuttaa kahdeksan suomalaista lasten ja nuorten järjestöä Hanketta toteuttaa kahdeksan suomalaista lasten ja nuorten järjestöä Hanke edesauttaa.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Stadia-Dehko. Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena.
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
TEUVAN LUKION COMENIUS-HANKE ”EVERY HUMAN IS UNIQUE” Teuvan lukion Comenius-hanke käynnistyi vuonna 2011 ja kumppanimaitamme ovat Portugal, Mallorca ja.
VIRITTÄYTYMINEN UUTEEN OPETUSSUUNNITELMAAN
Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteena saada yleiskuva menetelmästä oman opetuksen suunnitteluun.
Visual Basic –ohjelmointi ITP2TM002
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
Kansallisen käyttäjäkyselyn tuloksista yleisissä kirjastoissa Kirjastotoimen johtaja Pirkko Lindberg Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
Palaute elämää diabeteksen ja diabeetikon kanssa päivästä Lauantai
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Vertailussa aikuisten sekä nuorten novellikokoelma
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Tulevaisuuden muistelu –miten me sen teimme? Esitys on rakennettu tulevaisuuden muistelun merkeissä Virpi Stenlund, Kulttuuripaja Virran hankevastaava.
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Provesta Oy Messi Provesta luottamuksellinen
KRISTA PAPP OSASTONYLILÄÄKÄRI
Harjoituksen ohjaaminen
Harjoituksen ohjaaminen
Esityksen transkriptio:

Tavoitteena unelmakämppä Kuntoutuspalvelut Sähäkkä Oy:n kokemuksia Mixed Studies -hankkeesta Palvelusuunnittelija Jonna Tolonen 17.3.2015

Mikä on Sähäkkä ja ketä varten? Kasvuyhteisö Kuntoutus Itsenäistyminen Nuoruusiän kehitystehtävät Kuntoutukseensa motivoituneille 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille, joille avohoidon ratkaisut ovat riittämättömiä, mutta sairaalahoito ylimitoitettua

Toiminnan arvot Tavoitteellisuus Toiminnallisuus Tuloksellisuus

Viikko-ohjelma Teematoiminta neljä kertaa vuodessa MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI SUNNUNTAI Herätys 7.50   Aamupala 8.00 Labrakyyti 8.30 Aamupala 9.00 Yhteisökokous 9.10 Aamukokous ti-pe klo 9.10 Yhteisten tilojen siivous 9.45 Työtoiminta 9.30-11.00 Lounas klo 11.00-11.20 Kuntoutustyöryhmä 11.30-13.00 Ryhmä Päiväkahvi 13.00-13.15 Työosuusrahan maksu 12.30 HEPA /VEKE 13.15-15.00 Kauppakyyti 13.30 Yhteiset tilat siivous Omat huoneet Päivällinen klo 16.00 (ti klo 15.30) Sähly 15.00-16.30 16.00 Vaihtuva vapaa-ajan toiminta Musiikkiryhmä 16.00 Päivällinen 17.00 Vaihtuva vapaa-ajan toiminta Leffailta Rentoutusryhmä 17.30 Iltapala 19.30 Teematoiminta neljä kertaa vuodessa

Kulttuurin merkitys kuntoutuksessa Työ- ja viriketoiminnan lisäksi Sähäkän kuntoutuksessa toteutuu viikoittain ulkopuolisen ohjaajan ohjaama musiikkiryhmä. Osallistumme myös säännöllisesti erilaisiin konsertteihin, taidenäyttelyihin ja käymme elokuvissa. Esimerkiksi yksittäisen nuoren tavoitteen viriketoimintaan osallistumiseen voi olla sosiaalisissa tilanteissa jännittämisen helpottuminen, jotta opiskelut mahdollistuisivat

Hankkeen alku Sähäkässä Alun perin hanketta lähdettiin suunnittelemaan yhdessä kolmen opiskelijan kanssa: lähihoitaja, media-assistentti ja sisustusrakentaja Opiskelijoiden työnjako oli alun perin ajateltu siten, että lähihoitajaopiskelija olisi vastannut toiminnan ohjaamisesta, media-assistentti olisi vastannut projektin dokumentoinnista ja sisustusrakentajan rooli olisi ollut toimia asiantuntijana aiheesta Toteutuksessa mukana oli yksi sisustusrakentajaopiskelija

Aiheen tarkentuminen Opiskelijat ideoivat mm. yhteisen tilan remontointia yhdessä nuorten kanssa ja yhden nuoren huoneen remontointia hänen toiveidensa mukaisesti Aiheeksi valikoitui nuorten kanssa keskustelemalla ja työryhmän pohdinnan kautta unelmakämppä-työskentely, joka soveltui hyvin yhteen itsenäisen elämän tavoittelun kanssa Ensimmäiselle ei ollut tarvetta Toinen ei ollut Sähäkän kuntoutuksen tavoitteiden mukainen

1.Päivä Jokainen päivä alkoi opiskelijan alustuksella päivän aiheesta esim. termeistä, joita käytetään sisustussuunnittelussa Ensimmäisenä päivänä nuoret saivat unelmoida siitä: Keitä heidän kanssaan asuu? Onko heillä lemmikkejä ja mitä harrastuksia heillä on? Värien merkitys sisustuksessa

2.Päivä Toisen päivän teema oli, missä asunto sijaitsee ja millainen se on? Tämä herätti keskustelua esimerkiksi siitä, kuinka paljon työtä on omakotitalossa sekä maaseudun ja kaupungin eroista.

3.Päivä Kolmannen päivän teema oli sisustuksen suunnittelu: Minkälaisia värejä, materiaaleja, koneita ja kalusteita kodissa olisi? Jotkut nuorista myös tekivät käytännön esineitä tulevaan kotiinsa

4. Päivä Neljäntenä päivänä järjestettiin näyttely, jossa nuoret saivat kertoa tekemistään töistä ja jakaa kokemuksiaan vertaisten kanssa Pidemmällä kuntoutuksessa olevien nuorten suunnitelmat olivat realistisempia ja konkreettisempia kuin niiden, jotka olivat vasta kuntoutuksen alussa

Kokemuksia.. Yhteensä yhdeksän nuorta esitteli toisille tekemänsä Unelmakämppä-työn: joillakin työ jäi kesken, toiset eivät halunneet esitellä työtään ja muutamat eivät osallistuneet Nuorten hyvän osallistumisen mahdollisti koko työryhmän yhteinen motivointi Unelmakämppä –työskentelyyn osallistumiseen Ohjaajat ohjasivat ja sisustusrakentaja toimi asiantuntijana

Kokemuksia.. Unelmoiminen oli nuorille haastavaa ja he tarvitsivat siihen kannustusta Nuorten osallistamisen mahdollistamiseksi tarvittiin erityisjärjestelyjä: jotkut työskentelivät yksin ja kaikki eri tahtia, joten osalle nuorista tarvittiin neljään päivään enemmän sisältöä kuin toisille, jokaista tuettiin yksilöllisesti Perhe-esimerkki

Muistan edelleen suunnitelmani Yksi nuori esitti, eriävän mielipiteen eikä ollut kokenut työskentelyä mielekkääksi ”Ihan kivaa” ”Ihan jees!” Muistan edelleen suunnitelmani Pyysin nuoria muistelemaan teematoimintaa helmikuussa 2015

Kehittämisehdotuksia Yhteisen suunnittelun merkitys Opiskelijoiden olisi ollut hyvä käydä yksittäisiä päiviä tutustumassa hankeen toteutuskohteeseen, jolloin myös suunnittelu olisi helpottunut Mielenterveyskuntoutukseen liittyvien stigmojen hälventäminen? Opiskelijoiden kato? Ei tietty, ketä on tulossa. Sitoutumisen merkitys opiskelijoilla ja opettajilla?

Jonna Tolonen, Palvelusuunnittelija Kiitos! Jonna Tolonen, Palvelusuunnittelija www.sahakka.fi