Terveempi Pohjois-Suomi- hanke 1.3.2009-31.10.2011 ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Anne Lounamaa1 Mitä pitäisi tehdä aivovammojen ehkäisemiseksi.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Tasa-arvo terveyden edistämisessä – kokemuksia Salosta lehtori Irmeli Leino Turun ammattikorkeakoulu
TURVALLISUUSSUUNNITTELU POHJOIS-SAVOSSA Turvallisuusseminaari
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS – hanke
Terveytemme / Timo Koskela1 Terveytemme Tietoa väestön terveydestä alueittain ja väestöryhmittäin.
Terveytemme.fi / Timo Koskela1 Väestötutkimusten tulokset Terveytemme.fi -palvelussa ATH -koulutus Turussa
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Hyvinvointitieto Keski-Pohjanmaan hyvinvointistrategiatyössä Nuorta ei jätetä -seminaari Kristiina Niemi Hyvinvoinnin valtatie -hanke Keski-Pohjanmaan.
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
POHJOIS-SUOMEN ALUEJOHTORYHMÄ WEBROPOL –KYSELYJEN TULOKSET Margit Päätalo, alueellinen suunnittelija puh
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Tämän esityksen pohdittavana teemana on yleisen kehittämisen näkökulmasta koulun toimintakulttuuri Lähtökohtaisesti jokaisessa kouluyhteisössä tarvitaan.
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
Terveytemme.fi / Timo Koskela1 Terveytemme.fi Tietoa väestön terveydestä alueittain ja väestöryhmittäin.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT – Kehittämisrakenne ja toimintamalli KAINUUN OSAHANKE ( – ) TILANNEKATSAUS
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyteen tiedolla, taidolla.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
TYK Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus
TerPS2 Oulun Eteläisen osahanke KalajoenhankeosioHelmen hankeosio Selänteen hankeosio.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
 Hyvinvointi on ihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja hengellistä hyvää oloa  Hyvinvointi syntyy ihmisen itsensä, hänen läheistensä,
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
PM1 Erityisryhmien päivätoiminnan avustaminen Sininauhaliiton jäsenjärjestöpäivät Kokouskeskus Onnela
Nuorten miesten ja aikamiesten terveyden edistäminen Meri-Lapissa
Hyvinvoiva asukas – hyvinvoiva kunta Sähköinen hyvinvointikertomus Kainuun 3. Hyvinvointifoorumi Soile Paahtama erityisasiantuntija.
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Terveyden ja hyvinvoinnin alueelliset erot Suomessa (AVI-alueet, maakunnat, suuret kaupungit) - Esimerkkinä Etelä-Suomen AVI vs. koko Suomi Murto.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
Pidämme huolta työ- ja toimintakyvystämme sekä tulevaisuudestamme Kainuun tilasoinnin hyödyntäminen käytännössä Respekti väliseminaari.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Terveytemme.fi -sivusto. Seuraavat THL:n väestötutkimus- ja rekisteriaineistot hyödyntävät Terveytemme.fi-palvelua tärkeinpänä julkaisuvälineenä: Alueellinen.
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan? 3 Miten neuvolatyön vaikuttavuutta voidaan edistää paikallisella ja kansallisella.
Terveytemme.fi -sivusto
Suuhygienian koulutusryhmittäiset erot Kainuun maakunnassa: Vähintään kuusi puuttuvaa hammasta Risto Kaikkonen TEROKA Kuvalähde:
Selkäkivut: Koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
PoSoTe – työryhmän kokous
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan?
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Kuopion hyvinvointitavoitteet hyvinvointikertomuksen pohjalta
Maakuntien hyte-valmistelijoiden VERTAISFOORUMI J-Sali 1
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Rahoitusasiantuntija Verna Mustonen Kajaani

Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo
FinSote-tulokset/Parikka
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Esityksen transkriptio:

Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja Vikström Projektipäällikkö

2 Tavoiterakenne 1. Käynnistää hyvinvointikertomustyö Kainuun maakunnassa ja Kainuun kunnissa 2.Luoda hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteet ja poikkihallinnolliset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmät Kainuun kuntiin ja Kainuun maakunta -kuntayhtymään 3. Vahvistaa kuntalaisten osallistumista ja osallisuutta 4. Kehittää hyvinvoinnin ja terveyden tietopohjaa ja seurantajärjestelmää

3 ALUEELLINEN TERVEYS- JA HYVINVOINTITUTKIMUS eli ATH Taustaa –Terveyden ja hyvinvoinnin alueellisia ja kunnallisia seurantatietoja tarvitaan Kunnat tarvitsevat väestöryhmittäin tietoa palvelutarpeen arviointia, toimien kohdentamista, resurssien ohjausta ja tavoitteiden toteutumisen seurantaa varten Lainsäädäntö velvoittaa kunnat seuraamaan väestönsä terveydentilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä väestöryhmittäin –Nykytilanne Väestökyselytietoihin perustuvia tietoja esim elintavoista ja kansalaisten omista kokemuksista ei useimmiten ole saatavissa kuntatasolla tai edes aluetasolla Saatavilla oleva tieto aina kuvaa tilannetta väestöryhmittäin  Lainsäädännön toteutumattomuus Lähde THL/Kaikkonen

4 Kerätään seurantatietoa sellaisista terveyden edistämistoimien suuntaamisen ja vaikuttavuuden kannalta keskeisistä ilmiöistä joita ei nykyisistä rekistereistä saada Luodaan kunnille/kuntayhtymille edellytykset: –Seurata väestönsä ja sen osaryhmien terveyttä ja –terveyteen vaikuttavia tekijöitä, –verrata omia tietojaan muiden alueiden tietoihin koko maan tilanteeseen asetettuihin tavoitteisiin Lähde THL/Kaikkonen

5 Toteutus TUTKIMUKSESTA VASTAA THL VASTUUTUTKIJA Risto Kaikkonen Kainuu 9000 Turku 9000 Pohjois-Pohjanmaa6000 (2 seutukuntaa yhteensä) Kohderyhmät – vuotiaat –55 – 74 -vuotiaat –75 + -vuotiaat v ennuste 8078 hlöä Fokusryhmäkysely toteutettiin ( Viestivä Kainuu -> 2 eläkeläisjärjestöä Kajaanista) –8 henkilöä 75 + ryhmässä –24 henkilöä 20+ ryhmässä, joista 6 täytti web- lomakkeiston. (opiskelijaryhmä Vuokatissa) –määrä oli riittävä –Muutoksia muutamiin kysymyksiin Ajankohta –Postikysely helmikuun alussa –Mahdollisuus täyttää kysely web- lomakkeistolla netissä

6 Sisältö Taustatiedot Elinolot ja hyvinvointi Terveydentila Toimintakyky Elintavat Tapaturmat ja väkivalta Palvelut Lähde THL/Kaikkonen, ATH- lomake 75 +

7 Viestintä ja tuki Koko hankkeen kautta Maakunnallinen –Lehdistötiedote –Lehdistötilaisuus Paikallinen –Paikallislehdet –Tilaisuudet Paikalliset avustajat -> verkoston luominen

8 YHTEYSTIEDOT Merja Vikström Projektipäällikkö Terveempi Pohjois-Suomi Kainuun osahanke Kainuun maakunta - kuntayhtymä Sosiaali - ja terveystoimiala Käyntiosoite: Linnankatu 18 A 12, 4.krs Kajaani Postiosoite: PL 400, Kainuu Puh Sähköposti: