Oikeus hiljaisuuteen FT Outi Ampuja 10.5.2009 Musiikki ja lääketiede.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Advertisements

Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari Forssa.
Miksi ihmeessä opiskelisin saksaa?
Toimintaohjeet opelle
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Budjetin ydin •Kaupungin palvelumenoja leikataan milj. € vuodessa •Kaupunki ottaa lainaa kymmenkertaisesti tämän määrän 3 vuoden aikana •Helsingin.
Yksilö ostajana.
Tupakka ja ympäristö.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Analyyttinen vai holistinen oppija?
- mahdollisuus kehittämiseen -
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Kai Flink Eduskuntavaaliehdokas
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Pieni on parempi ! Koulujen koko ja laatu Peter Backa.
Kaksi olohuonetta ja tilaa riisisäkille? – Maahanmuuttajat ja asumisen suunnittelu Hanna Dhalmann HY / Maantieteen laitos.
Nuoruus kehitysvaiheena
Tutkimuksen ja opetuksen rajapintoja taidealojen koulutuksessa FT Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Kiina.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
Tapio Aaltonen Tuovi Haikala
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Toimintaohjeet opelle
Juutalaisvainot -Holokausti
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Analyysissä huomioitavaa
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF
Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
”Ihminen ympäristössä 1/3: Ilma” -seminaari
Onko Espoossa hiljaista?
Mielenterveyden häiriöt
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
Yksilön lyhyt historia
Keskustelua nuuskasta
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
KESKIAJAN VÄESTÖ Luku Suuri kuolema, s. 94–103.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
Opintopsykologi Katja Hietanen
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Esityksen transkriptio:

Oikeus hiljaisuuteen FT Outi Ampuja Musiikki ja lääketiede

Oikeus hiljaisuuteen. Barrikadi, WSOY 2008.

Mitä melu on? ei-toivottu ääni sosiaalisesti nolostuttava ääni ilon ilmaisu kehityksen ääni kulttuurista riippuvainen, subjektiivinen hyvinvoinnille haitallinen ääni tutkimuksessa kaupunkilaisille määrittelyvalta

Tilastoja EU:n alueella noin 120 miljoonaa ihmistä eli 30 % väestöstä altistuu yli 55 dB liikennemelulle. Vastaavan tasoiselle rautatieliikennemelulle altistuu n. 10 % ja lentoliikenteen melulle 10 %. Suomessa yli miljoona asuu melualueilla Helsingissä noin

Melun terveysvaikutuksia: huonontaa kuuloa nostaa verenpainetta heikentää immuniteettijärjestelmää aiheuttaa stressiä heikentää unen laatua yhteys ennenaikaisiin kuolemiin (sydäninfarktit)

Terveysvaikutuksia viivyttää lasten lukemaanoppimista vaikeuttaa keskittymistä voi vaikuttaa lasten aivojen organisoitumiseen meluun ei totu!

Mitä tutkin? Pohdin historiallisia, rakenteellisia, taloudellisia ja kulttuurisia syitä sille, miksi melusta on tullut vakava ympäristöongelma ja miksi sitä ei olla tähän saakka kyetty kattavasti ratkaisemaan. Miten kaupunkilaiset arvioineet urbaania äänimaisemaa? Kohteena Helsinki 1950-luvulta nykypäivään.

Mitä sain selville? Ongelmana melulähteiden hajautuneisuus Kukaan ei ole vastuussa kokonaisuudesta Tärkeää oli ongelman politisoituminen Teknologiaan liittyvillä päätöksillä suuri rooli Melu on 2. luokan ongelma Kulttuurisia paineita nähdä melu normaalina kaupunkielämään kuuluvana asiana

Miksi melua tulisi sietää? Muuta maalle -argumentti Yksilöllinen liikkumavapaus Teknologia ratkaisee Työpaikat ja muut taloudelliset syyt Eurooppalaisuus-argumentti

Entä hiljaisuus? määritelmiä filosofia käytäntö mihin sitä tarvitaan vai tarvitaanko?

Hiljaisuus Hiljaisuutta tarvitaan mielen ja ruumiin tasapainottamiseen, oman keskiön löytämiseen. Sitä tarvitaan, jotta voisi itse valita, miten suhtautua asioihin. Jos joudumme reagoimaan refleksinomaisesti päällekaatuviin pakkoihin, on turha puhua valinnanvapaudesta.

Miten kaupunkilaiset arvioineet urbaania äänimaisemaa? Kaipuu hiljaisempiin paikkoihin, joissa voinut kuulla luonnon ääniä. Mikäli uhattuina, syy kritisoida viranomaisia tehottomasta meluntorjunnasta. luonto/luonnon äänimaisema esteettis-moraalisena mittapuuna Myös kotona odotettiin olevan hiljaista. Valinnanvapaus melun ja hiljaisuuden välillä tärkeää.

Elvyttävät ympäristöt luonnon elementtejä hiljaista/ kohtuullisen hiljaista ulkona ja sisällä kotona tulisi olla ainakin yksi rauhallisempi huone potilastilat? avokonttorit?

When park is situated near home it is visited more often and it reduces stress (Rappe et al, Puisto, puutarha ja hyvinvointi. 2003)

Mitä voimme tehdä? Ympäristöviranomaisilla suurin vastuu Valinnat teknologioiden välillä vaikuttavat Kaupunki- ja rakennussuunnittelu ja yhdyskuntarakenteen muuttuminen avainasemassa Kokonaiskuvan hahmottaminen, useita rinnakkaisia meluntorjuntakeinoja Myös omat valinnat ja toisten huomioonottaminen

Kyse on siitä, millaisessa yhteiskunnassa haluamme elää.

Oleellista on melun ja hiljaisuuden välinen tasapaino.