Velvoiteoikeus / Halila

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eläinten hyvinvoinnin tuki
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Kiinteistönkauppa sähköisesti
Good Karma = Hyviä Seurauksia
LUVALLISET POISSAOLOT
Jumalan kanssa.
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
treeni.fi harjoituspäiväkirja
Apurahansaajien eläketurva Kulttuurin, taiteen ja luovien alojen rahoituspäivä Turku Henri Virtanen.
John Rawls REILUPELI.
Ajankohtaista Melasta
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Nokia Internal Use Only PESTI Pesti ja Aikuisenohjaaminen Piiritoimijakurssi 2012.
Asunnon vuokraaminen:
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
Preppaus ENA 4.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Luoton alistaminen Luoton alistaminen voidaan toteuttaa usealla eri tavalla: Rakenteellinen alistaminen -> tulee kysymykseen moniportaisessa yritysjärjestelyssä.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Duaali Teemu Myllynen.
62-vuotiaana vanhuuseläkkeelle Työttömyysturvalain mukaisilla lisäpäivillä olevalla henkilöllä on oikeus työeläkelakien mukaiseen vanhuuseläkkeeseen.
Lukemaan oppii vain lukemalla
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Miten menetellä ongelmatilanteissa
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Itellan ylemmät toimihenkilöt ry VIESTINVÄLITYS- JA LOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS Ja INFORMAATIOLOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN.
SUMUVERHON TUOLLA PUOLEN – tulevaisuusorientoitunut menetelmä opinto- ja uraohjaukseen.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
TYÖSOPIMUS.
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun prosessikuvaukset ja prosessien laatukriteerit 1 Opintojaksoreklamaatio Prosessin nimiKuvaus luotu Opintojaksoreklamaatio.
TUTTI - TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne v 1.0 ©2012 Kimmo Rousku sivu 1(8) TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne Pisteytysapuvälineet.
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Talousseminaari, Hoffmann1 Verotus kerhoissa ja veroilmoitus Torsten M. Hoffmann Talousseminaari, Räyskälä
PILKKU.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
Viestintäsuunnitelma
Salaus ja tietoturva Mitä käsittää?.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Ympäristötukien valvonta 2007 Maija Kyrö MMM / Tukiyksikkö.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Yhteysopettajakoulutus
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Lauseenvastikkeet AI 15.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Oikeustapauksia ”Pacta sunt servanda”?.
Siviilipalvelusvelvollisen kurinpito ja siviilipalvelusvelvollisuuden rikkominen Mikke(Kuolema), Pekka, Aleksi, Sakari.
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Jäämistöoikeuden laskennalliset ongelmat
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012
Sosiaalihuoltolaki.
Lakitieto VELKA JA VAKUUDET.
Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen Verohallinto.
Kuka voi saada opintolainan
Oikeustapauksia. Kuitin tarjoamisvelvollisuus Turun HAO Kuitintarjoamisvelvollisuus käteiskaupassa - Kuitin tulostaminen - Laiminlyöntimaksu.
Oppimisanalytiikka ja suostumusten hallinta
Matkailujuridiikka Ylipainomaksu – kohtelu lähtöselvityksessä
Yhteiskunnallinen kyselytutkimus
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
KKO:2016:10 Jarmo Heikkilä
Esityksen transkriptio:

Velvoiteoikeus / Halila Tenttikysymys 12.12.2014 Velvoiteoikeus / Halila

A-kohta Tuottokorko on korkoa sellaisen pääoman hallussa pitämisen perustella, jonka osapuoli joutuu palauttamaan toiselle. Erityissäännöksiä ja tapauskohtaista harkintaa. Negatiivisia velvoitteita ovat mm. kilpailukielto, salassapito ja tiedon hyväksikäyttökielto Velkojaolettama tarkoittaa velkakirjalaissa asetettuja edellytyksiä sille, kenellä katsotaan olevan velkojan oikeus velkakirjan perusteella.

B-kohta Takaussitoumuksessa on lauseke, joka tarkoitta sitoutumista yleistakaukseen. Yleistakaus merkitsee sitoutumista muuhunkin kuin yksilöityyn päävelkaan. Se on takauslaissa sallittu takaustyyppi, mutta yksityistakaajalle, jollainen C on, annettava tietoa tämän sitoumuksen sisällöstä. Tieto on annettava joko suullisesti tai kirjallisesti viimeistään takaussitoumuksen antamista edeltävänä päivänä. Yksityistakaajan kysymyksessä ollen, niin kuin tässä, yleistakauksessa on yleistakauksessa on oltava euromääräinen katto sekä aikaraja, jonka kuluessa syntyvistä tai erääntyvistä pääveloista takaaja vastaa. Tässä ei ole tiedonantovelvollisuutta täytetty asianmukaisesti. Ei riitä, että asianomainen itse tutustuu ehtoihin konttorissa. Jos ehtoja ei ole annettu etukäteen, informaation on tapahduttava suullisesti. Informaatiovelvollisuuden laiminlyönnistä seuraa epävarsinainen sovittelu. Takausta voidaan kohtuullistaa, jos tiedon antamatta jättämisen voidaan katsoa vaikuttaneen takaukseen.

Yleistakauksessa oli euromääräinen yläraja mutta voimassaoloaikaa ei ollut rajattu. Tämä johtaa siihen, että takaaja vastaa vain niistä veloista, joita varten takaus on annettu tai jotka olivt syntyneet ennen takauksen antamista ja olivat tuolloin takaajan tiedossa. Luotonantajan on selvitettävä takausvastuun määrä 6 kuukauden välein yleistakaajalle. Tässä sitä ei ilmeisesti ole tehty. Informoimisen laiminlyönti voi johtaa takauksen sovitteluun, jos laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen takaukseen. Takauksen sovittelu tai vastuun rajautuminen on tässä tilanteessa eri perusteilla mahdollinen.

On mahdollista, että takausta sovitellaan tiedonantovirheen vuoksi 80 On mahdollista, että takausta sovitellaan tiedonantovirheen vuoksi 80.000 euron luoton osalta. On kuitenkin selvitettävä, mitä C oli itse saanut selville takauksen ehdoista ja oliko hän ymmärtänyt mahdollisesti lukemaansa tekstiä. Arvioinnissa otetaan huomioon C:n ammatti, joka on toimittaja. Epävarsinaista sovittelua puoltaa se, että C:lle ei ilmeisesti ollut ilmoitettu 80.000 euron maksuvelvoitetta, kun takausvastuu oli syntynyt. Ks. Takauslaki 12-13 §. On kuitenkin otettava huomioon läheistakaus: entinen avovaimo n voinut tietää silloisen puolisonsa myöntämästä takauksesta. Luultavaa on, ettei takaaja joudu maksamaan 80.000 euron määrää sillä perusteella, ettei hän tiennyt yleistakauksen sisältöä.

On mahdollista, että C:n antamaa takausta sovitellaan takauslain 7 §:n perusteella. Takaukset ovat usein läheistakauksia, eikä avosuhteen purkautuminen ole sovitteluperuste. Työttömyys voisi sellainen olla, mutta oikeuskäytäntö on ollut sovittelussa tiukka. Vastatakaaja on antanut takauksen päätakaajan regressin varalta. Siksi pankki ei voi vaatia vastatakaaja D:ltä mitään. Jälkitakaajan puoleen pankki voi kääntyä heti, jos se on luonteeltaan omavelkainen. Asia ei aivan selvästi ilmene tekstistä. Takaus on toissijainen, jollei muusta ole sovittu.

Vielä on otettava huomioon takauksen vanhentuminen, vaikkei siitä ole tehty väitettä. 80.000 euron luotto on erääntynyt vuonna 2009. Se on vanhentunut vuonna 2012, ellei vanhentumista ole katkaistu.

Arvostelusta A-kohdan jokaisesta kohdasta oli mahdollisuus saada yksi piste, eli tästä kohdasta oli mahdollista saada kolme pistettä. Parhaiten osattiin negatiivinen velvoite. Tuottokoron sisältö hallitiin hyvin, mutta sitä koskevan pääsäännön osaamisessa oli haparointia. Velkojaolettama osattiin huonoiten. B-kohdan arvostelussa painopiste oli yleistakauksen erittelyssä. Tehtävä vaati tarkkuutta ja hyvää osaamista. Vasta- ja jälkitakauksen osalta riitti pääsäännön kertominen. Tässä ei tarvinnut selvittää regressitilanteita, kun ne eivät olleet tapauksessa mitenkään esillä.