Projektipäällikkö Matti Mäkelä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Maakunnallinen ohjausmalli
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
SEINÄTÖN PAJA- VERKOSTOTAPAAMINEN Työpaja-seinillä ja ilman
Kyselyyn vastasi:Espoo 23/25 Kirkkonummi3/4 Kauniainen0/1 Ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet nuoret Kesäkuu Espoo146 Kirkkonummi20 3 koulua, joissa kaikki.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
Nuorten yhteiskuntatakuun tehostaminen – työryhmän ehdotukset Ohjaus ja nuorten yhteiskuntatakuu – Yhteinen vastuumme, Jyväskylä/Aalto-sali Koulutuspäällikkö.
OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
KOULUTUSTAKUU.
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen •Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
MAAHANMUUTTAJANUORTEN KOULUTUSTAKUU eli KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI Projektipäällikkö Matti Mäkelä Maahanmuuttajanuorten VaSkooli.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Kymmenen vuotta nuorisotakuuta Varsinais-Suomessa
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Perusopetuksen ryhmäkoko
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Näin me ajatellaan – Nuorten kuulemisen tuloksia keväältä 2010.
Nuorisotoimi Nuorten työpajatoiminta Lapissa 2009.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Ammattistartti ja seuranta Seminaari Ahlmanin ammattiopistolla Tampere Ulla Aunola.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Miten koulutuksen järjestäjä varmistaa oppisopimuskoulutuksen edellytykset? OPPISOPIMUKSEN SYYSSEMINAARI Hannu Salminen Johtaja, opetusneuvos.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa Nuorten kuuleminen Läpäisy ja työelämään.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Ammatillinen koulutus
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Projektipäällikkö Matti Mäkelä Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimi Kehittämisestä koulutustakuuseen Elinikäinen ohjaus ammatillisessa koulutuksessa -kutsuseminaari 11.10.2012

Esityksen rakenne: mikä? miten? miksi?

Mistä puhumme kun puhumme laajennetusta koulutustakuusta?

Sanastoa: koulutustakuu: a) vähintään 96 % perusopetuksen päättäneistä jatkaa seuraavana syksynä toisella asteella tai lisäopetuksessa (2003); b) jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, oppisopimuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin (hallitusohjelma) laajennettu koulutustakuu: huomio nivelvaiheen lisäksi toisen asteen keskeyttämisten ehkäisyssä, läpäisyn edistämisessä sekä työelämään ja jatko-opintoihin siirtymisessä nuorten yhteiskuntatakuu: jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta

Esityksen tausta: VaSkooli-hanke (Turun ja Salon seutukunnat) 2004-2008 EQUAL-teematyö nuorten työllistymisen edistämiseksi (valtakunnallinen) 2006-2008 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli (Turun ja Salon seutukunnat) 2008-2010 MAST-hanke (Varsinais-Suomi) 2009-2011 Hyvällä mallilla -hanke (OPH:n rahoittama valtakunnallinen levittämishanke) 2010-2011

Laajennetun koulutustakuun hankkeet nuoren koulutuspolulla

Miten varmistamme laajennetun koulutustakuun toteutumisen? Avainasioita ovat…

…tosiasioiden hyväksyminen   ”Meidän tehtävämme on opettaa juuri niitä lapsia, joita meillä on. Ei niitä lapsia, joita meillä joskus oli, ei niitä lapsia, joita toivoisimme koulussamme olevan eikä niitä lapsia, jotka ovat olemassa vain kuvitelmissa. Se tarkoittaa, että meidän on tarjottava oppimisympäristö, joka on yhtä monipuolinen kuin ihmisyys itse.” Chris Pense, Toronton koululaitoksen johtaja (lähde: Opettaja-lehti 50/2010, Hanna Kivistö)

…onnistuneet toimintamallit ennen toiselle asteelle siirtymistä 3-portaisen tuen malli peruskoulun joustavat koulutuspolut vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö tiedotus 1. nivelvaiheen moniammatillinen yhteistyö ja eri toimijoiden vastuista sopiminen tiedonsiirto

…ja toisella asteella ohjaus ja tuki joustavuus tiimityö kaikki ohjaa eri toimijoiden yhteistyö osallisuus ratkaisukeskeisyys asiakaslähtöisyys

…erityisryhmien koulutustakuun toteutumisen varmistaminen Erityisopiskelijat erityishaaste: 2002-2007 erityisopiskelijoiden määrä ammatillisessa koulutuksessa kasvoi 59,7 %, samaan aikaan ammatillisten erityisoppilaitosten opiskelijoiden määrä kasvoi 22,0 %   Maahanmuuttajanuoret koulutuksen ulkopuolelle jäämisen riski noin kaksinkertainen kantaväestöön verrattuna

…ja sitoutuminen riittävien resurssien takaaminen johdon tuki henkilöstölle yhteistyö, avoimuus, kehittämismyönteisyys, uskallus lupausten muistaminen ja pitäminen

Miksi vaivautua? Historian havinaa vuodelta 2005   Historian havinaa vuodelta 2005 Kaksi vastausta kysymykseen ”Miksi koulutustakuuta tarvitaan?” ”Yksilön kannalta koulutustakuu antaa kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet toteuttaa unelmiaan työurasta. Koulutustakuu on yksi demokraattisen yhteiskunnan yksilön perusoikeuksista.” Pasi Kankare, Salon seudun koulutuskuntayhtymän johtaja (VaSkooli-projektin ohjausryhmän puheenjohtaja) ”Rahalla ei kuitenkaan todellista menetystä mitata. Kyse on elämästä ja se on ainutkertaista.” Rauno Saari, Länsi-Suomen läänin maaherra

”Jos nuori ajautuu sosiaalisesti huono-osaiselle elämänuralle ja syrjäytyy pysyvästi työmarkkinoilta, niin tästä aiheutuu yhteiskunnalle noin miljoonan euron kustannukset ennen kuin kyseinen henkilö täyttää 60 vuotta.” Nuorten syrjäytymisen ehkäisy -raportti, Valtiontalouden tarkastusvirasto

Case 1: Turun ammatti-instituutti Panostaminen ohjaus- ja tukimallien sekä uudenlaisten koulutusmallien kehittämiseen Keskeyttämisprosentin lasku (2003: 4,7 – 2008: 2,8 ja 2009: 3,7) Läpäisyn parantuminen (2003: 65,2 – 2008: 72,0 ja 2009: 71,0) Säästöt säästyneinä valtionosuuksina 186 000 euroa vuonna 2009 ja 471 000 euroa vuonna 2008 (tuloksellisuus-rahoituksen huomioiminen nostaa saavutettua säästöä huomattavasti)

Case 2: nuorten pajajaksot Varsinais-Suomessa 2010-11 (MAST-projekti) Opiskelijoita pajalla suorittamassa ammatillisia perustutkinto-opintoja: 59 tutkinnon suoritti valmiiksi kymmenen 34 jatkoi opiskelua oppilaitoksissa yksi nuori sai peruskoulun päätökseen työpajalla neljä pajajaksoa edelleen käynnissä keskeyttäneitä kymmenen Onnistumisprosentti 83,1

Kustannukset: Hyödyt: keskimääräinen pajajakso maksanut oppilaitokselle 2 254 euroa / opiskelija   Hyödyt: oppilaitos: nuori ei keskeytä opintojaan (valtionosuus) ja/tai valmistuu (valtionosuus, tuloksellisuusrahoitus) yhteiskunta: syrjäytymiskierre katkeaa (rahallinen säästö 28 000 – 1 000 000 euroa) nuori: mittaamaton