Kappale 3 Kivilajeja tunteva pystyy ”lukemaan” kallioperän vanhoja tapahtumia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
EUROOPAN KORKOKUVA (vanhan kertausta ja uutta asiaa)
Advertisements

Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä.
1. Presentation • Kanarian saarille muuttanut eläkeläinen punnitsee itsensä kylpyvaa´alla. Vaaka näyttää hänen painonsa a)Lisääntyneen hieman b)Vähentyneen.
Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja ”
Maapallo – ihmisen koti
SUOMI – JÄRVIEN JA JOKIEN MAA
Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?
Paras aika tehdä kivitilaukset?. Riittävän ajoissa!
Km Suomi Kappale 2. Pohjoismaitten kallioperä
Luonnonkiviseminaari – Joensuu
Kiinteän maan geofysiikka – liikkuvat laatat
Tilavuus.
Korroosiomaalauksen perusteet
klo Omat toiveet – unelmakartta esittely Pihan jäsentely
Olet saapunut laivallasi aarresaaren luo. Ankkuroit laivan kauemmaksi rannasta ja lähdet muutaman luottomiehesi kanssa pienemmällä veneellä kohti saarta.
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
1/2002 Oma Nimi 1 Maa Yksi neljästä peruselementistä.
LIETTUA LIETUVA.
Massa ja paino.
Esa Hakkola Tutkija, Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta SCOPE2005 – KAUPUNKIKEHITYKSEN UUDET TUULET
Kappale 19 Iho on suurin elin. Ihon tehtävät:
Tsunamit ja maanjäristykset
Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin.
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
Kappale 2.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
Kiviaineksen kiertokulku
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Maailmankaikkeuden rakenne
Tulivuorten purkaukset ja
TÄHDENLENTO.
Hieman yleistä taustaa Metallien maailmanmarkkinahintojen nousu Suhteellisen köyhienkin esiintymien muuttuminen mielenkiintoisiksi malmiesiintymiksi Perinteisten.
METALLIN HOHTO- työpaja Tarvikkeet: muotit öljyhiekka talkki valettava esine avaimenperärengas tina viiloja ja hohtimia esiliina tai työtakki Työpajan.
MAANKOHOAMINEN JÄÄKAUDEN JÄLKEEN
Suprajohtava Magnetometri Esko Luontola Aki Korpua Samuli Kaipiainen Aki Sysmäläinen Mikko Jormalainen.
Suprajohtava Magnetometri Järjestelmä jolla voidaan nopeasti mitata kappaleen magneettisuus sekä demagnetisoida kappaleita. Laitetta käytetään Helsingin.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
z Graniitilla näyttäviä rakenteita Viherpäivät Jyväskylä Antti Elomaa.
Pienoispanda. Tämä eläin edustaa pesukarhujen perhettä. Se elää Kiinassa, Pohjois- Burmassa, Bhutanissa, Nepalissa ja Koillis-Intiassa. Se asuu vuoristoissa.
Endogeeniset tapahtumat Endogeeniset tapahtumat  ns. sisäsyntyiset tapahtumat  Saavat energiansa maapallon ytimen ydinreaktioista  mm. tulivuoritoiminta,
2. PINNANMUODOT VAIHTELEVAT ALANGOISTA YLÄNKÖIHIN
14. Maapallon rakenne. Maapallon kuori Kiinteää kiveä ”Kelluu” vaipan astenosfäärissä Mantereinen kuori n. 35 km paksu Kevyempiä kivilajeja Paksuimmillaan.
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
NORJA TIETOJA NORJASTA  Norjassa on paljon vuoria ja meriä.  Norjassa sataa paljon vettä.  Norjalaiset ovat hyviä talviurheilu lajeissa, koska siellä.
Suomen kallioperän kehitys
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
Vulkanismi.
Korkeakulttuurit ja Egypti
EUROOPAN KORKOKUVA (vanhan kertausta ja uutta asiaa)
MALMIT & KAIVANNAISET Malmit & epämetallit ovat uusiutumaton luonnonvara Esiintyy etenkin vanhoissa poimuvuoristoissa => vuorten kuluminen paljastanut.
Vuorovaikutus ja voima
Keltasirkku.
Aurinkokunta.
Maaperä Tekijä:Minä.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Teknillinen geologia ja sovellettu geofysiikka
My Home . By:Ines.N.
Mannerlaatat laattaliikunnot ja niiden seuraukset, maapallon rakenne
Sakari Koistinen 2010 MATKA MAAN UUMENIIN.
Vulkaaninen toiminta.
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
Haarapääsky Haarapääsky elää melkein koko elämänsä ilmassa.
Malmin louhinta kaivoksissa tai avolouhoksissa. Malmin rikastus
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Tutki mitkä asiat vaikuttavat kitkaan
2 Paine.
Jukka-Pekka Ranta Mineralogian peruskurssi Mineraalien tunnistaminen, oksidit, sulfidit, hydroksidit, karbonaatit ja fosfaatit.
Karttamerkit 2
Esityksen transkriptio:

Kappale 3 Kivilajeja tunteva pystyy ”lukemaan” kallioperän vanhoja tapahtumia.

Kiven rakenne Yksittäinen kivi rakentuu eri mineraaleista. Esimerkki: Kivilaji -Mineraalit

Kivilajien syntytavat kuvassa 17 A 1. Magmakivilajit ovat syntyneet magmasta: A) Laavakivilajit maan pinnalla nopeasti jäähtymällä. Esim. diabaasi, basaltti, obsidiaani = todisteita tulivuorista. B) Syväkivilajit kallioperän sisällä hitaasti jäähtymällä. Esim. graniitti.

2. Muuttuneet kivilajit ovat syntyneet vuoristojen (Svekofennidit, Karelidit, Skandit) poimutuksissa. Esim. gneissi, kvartsiitti, kiilleliuske = todisteet poimutuksista.

3. Kerroskivilajit ovat syntyneet merien pohjassa kilometrien syvyyksissä. Esim. hiekkakivi. Kerroskivilajit ovat todisteita vanhasta merenpohjasta.

Malmikivet Kun kallioperän kiviaineksessa on metallia niin paljon, että sen louhinta on kannattavaa, puhutaan malmista. Mannerjää on levitellyt kiviä ympäristöön, joten malmion sijainti voidaan selvittää.

Malmikiven tuntomerkkejä Katsotaan vastahalkaistusta kivipinnasta ! 1. metallinkiilto 2. paino 3. magneettisuus 4. selvä viiru lasittamattomaan posliiniin 5. sipulimainen haju