Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mannerlaatat laattaliikunnot ja niiden seuraukset, maapallon rakenne

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mannerlaatat laattaliikunnot ja niiden seuraukset, maapallon rakenne"— Esityksen transkriptio:

1 Mannerlaatat laattaliikunnot ja niiden seuraukset, maapallon rakenne

2 Ennakkokäsityksiä ja keskustelua
Millainen on maapallon rakenne? Miten vuoristot ovat syntyneet?

3 Maankuoren laatat kelluvat maapallon lähes sulan vaipan päällä
Minkä maankuori muodostaa? Mitä ainetta maan vaippa on? Miksi sisin ydin on kiinteä? Maan kallioperän. Magmaa. Kovan paineen vuoksi.

4 1. Atlantin keskiselänteessä maankuoren laatat eroavat toisistaan
Mitä seurauksia laattojen erkaantumisella on?

5 2. Euraasian laatan rajat Kuva 14B
Euraasian laatan länsipuolella on Pohjois-Amerikan laatta ja etelässä Afrikan laatta.

6 3. Afrikan laatta painuu Euraasian laatan alle
Mitä maankuoren laattojen törmäämisestä seuraa?

7 Mistä maankuoren laattojen liike johtuu?
Maankuoren laatat ovat jatkuvassa liikkeessä Kuvassa tilanne 135 miljoonaa vuotta sitten Mistä maankuoren laattojen liike johtuu?

8 Maankuoren laatat ovat jatkuvassa liikkeessä
Maankuoren laatat kelluvat jähmeän vaipan pinnalla. Laatat liikkuvat vaipan magmavirtausten vuoksi. Eurooppa ja Pohjois-Amerikka erkaantuvat toisistaan Atlantin keskiselänteessä. Magmaa purkautuu ja syntyy uutta merenpohjaa. Islannissa on tuliperäistä toimintaa, tulivuoria ja geysirejä. Afrikan laatta törmää Euraasian laattaan. Alueella on syntynyt poimuvuoristoja. Alueella on maanjäristyksiä. Italiassa on tulivuoria. Nuoret poimuvuoristot ovat terävähuippuisia ja jyrkkärinteisiä, vanhat loivapiirteisiä. Kerrostulivuoressa on vuoroin laava- ja tuhkakerroksia.

9 Mannerlaattojen liikkeiden seurauksia: Tsunami
Tsunamin aalto voi olla jopa 30 metriä korkea.

10 Lohkovuoristo Vuoristoja on syntynyt myös maanjäristysten seurauksena, kun kallioperän lohkot ovat kohonneet ja toiset vaipuneet alas. Keski-Euroopan matalat vuoristot ovat synnyltään tällaisia. Rein, Saksa

11 Kerrostulivuori Tutki kuvaa. Mitä osia tulivuoressa voidaan erottaa?
Miten kilpitulivuori syntyy? Miten kerrostulivuori eroaa syntytavaltaan kilpitulivuoresta? 2. Kilpitulivuori syntyy, kun kuuma ja notkea laava ehtii virtaa kauas. 3. Kartiomainen kerrostulivuori syntyy, kun viileä laava jähmettyy nopeasti ja tuhkaa kertyy laavakerrosten väliin.

12 Tulivuoresta purkautuu laavaa, kiviä, tuhkaa ja kaasuja
Mitä vaaroja tulivuorten lähistöllä asumisessa on? Stromboli, Italia

13 Islannissa laatat erkaantuvat toisistaan
Islannissa, Thingvellirin kansallispuistossa, on kohta, jossa Euraasian ja Pohjois-Amerikan laatat erkaantuvat toisistaan. Paikalle on syntynyt jyrkkäseinäinen vajoama.

14 Etnan uinuvia sivukraattereita
3 350 metriä korkea Etna on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Se on purkautunut usein vuodesta 1995 alkaneen aktiivisen kautensa aikana.

15 Poimuja Pyreneillä Miten vuorenpoimutus tapahtuu?

16 Alpit on nuori poimuvuoristo
Miten Alpit ovat syntyneet? Mitä nuoren poimuvuoriston piirteitä huomaat kuvassa?

17 Skandit, Pohjois-Euroopan poimuvuoristo
Skandien vuoristo syntyi noin 400 miljoonaa vuotta sitten. Syntynyt vuoristo kului puolitasangoksi, mutta kohosi uudelleen Alppien poimutuksen yhteydessä. Skandien on arvioitu korkeimmillaan ulottuneen lähes 10 kilometriin. Skandien korkeimmat huiput sijaitsevat Norjassa.

18 Keskeisiä käsitteitä Kallioperä on kivestä muodostunut kiinteä maankuori. Laatat muodostavat maapallon kallioperän. Ne aivan kuin kelluvat alla olevan jähmeän kiviaineen päällä ja ovat jatkuvassa liikkeessä. Atlantin keskiselänne on keskellä Atlanttia pohjoisesta etelään suuntautuva merenalainen vuoristo kahden laatan välisellä rajalla. Geysir on ajoittain suihkuamalla purkautuva kuuma lähde. Esim. Islannissa on geysirejä. Maanjäristys on kallioperän äkillinen siirros tai murtuminen, kun kallioperän laatat törmäävät toisiinsa tai erkanevat toisistaan. Keskivuoristot ovat Euroopan keskiosissa sijaitsevia, korkeudeltaan melko matalia vuoristoja. Useimmat ovat lohkovuoristoja. Esim. Saksassa Harz ja Erzgebirge. Vrt. lohkovuoristo.

19 Keskeisiä käsitteitä…
Hyökyaalto, tsunami on maanjäristyksen seurauksena vedestä nouseva ja valtavalla voimalla rannalle paiskautuva korkea aalto. Tulivuori on paikka, jossa sula kiviaines eli magma nousee maan alta ja purkautuu laavana ympäristöön. Rinteitä alas valuvan laavan jäykkyys määrää tulivuoren muodon. Magma on maan sisässä olevaa sulaa kiveä. Tulivuoren purkautuessa se nousee sulana laavana maanpintaan. Kraatteri on tulivuoren laavan purkausreitti syvältä kallioperästä maan pintaan.

20 Keskeisiä käsitteitä…
Kraatteri on tulivuoren laavan purkausreitti syvältä kallioperästä maan pintaan. Kilpitulivuori syntyy, kun kuuma ja notkea laava virtaa kauas ja muodostaa loivarinteisen tulivuoren. Kerrostulivuori syntyy, kun viileämpi ja hidasliikkeinen laava jähmettyy nopeasti ja syntyy jyrkkärinteinen tulivuori. Laavapesäke on tulivuoren alla olevaa, magmaa ja kaasuja sisältävä pesäke, josta aineet purkautuvat tulivuoren toimiessa. Mutavyöry syntyy tulivuoren purkautuessa, kun jää ja lumi sulavat sen rinteillä ja niistä syntynyt vesi kuljettaa alemmaksi valtavat määrät maa-aineksia.

21 Keskeisiä käsitteitä…
Poimuvuoristo on kahden laatan törmäyskohtaan syntynyt vuoristo, kun alun perin vaakasuorat kivilajit ovat työntyneet yhteen ja kohonneet. Nuoret poimuvuoristot ovat iältään nuorimpia, korkeimpia ja jyrkkärinteisimpiä vuoristoja. Alpit on Euroopan tunnetuin nuori poimuvuoristo. Vanhat poimuvuoristot ovat iältään vanhimpia, mataloituneita ja pyöristyneitä poimuvuoristoja. Esim. Ural. Lohkovuoristossa kalliolohkot ovat laajoilla alueilla nousseet maanjäristyksissä ylöspäin vuoristoiksi. Esim. Saksan Harz ja Erzgebirge. Hautavajoama on kallioperän pitkä ja kapea lohko, joka on vajonnut maanjäristyksessä. Esim. osa Reinin laaksosta on syntynyt tällä tavalla.

22 Maankuoren laatat Selitä, mikä voima saa laatat liikkumaan toisiinsa nähden. Miten laatat liikkuvat toistensa suhteen kohdassa A? Entä kohdassa B? Mitä ilmiöitä tapahtuu kohdassa A? Mitkä ilmiöt ovat tyypillisiä kohdassa B? B A

23 Euroopan maanjäristys- ja tulivuorialueet
Missä valtioissa on ollut eniten maanjäristyksiä? Miten tilanne voidaan selittää? Islannissa, Italiassa, Kreikassa ja Balkanin niemimaan muissa valtioissa. Islannissa on Amerikan laatan ja Euraasian laatan erkanemiskohta ja Etelä-Euroopassa Afrikan laatta törmää Euraasian laattaan.

24 Nimeä korkokuvan alueet
A Merenpinnan tason alapuolella B Alle 200 m:n korkeudessa C Alle 2 km:n korkeudessa D Yli 2 km:n korkeudessa Mikä kirjaimin A-D merkityistä alueista on YLÄNKÖÄ/SYVÄNKÖÄ/VUORISTOA/ALANKOA?

25 Nimeä Euroopan suuret vuoristot, huiput ja suurimmat tulivuoret
1–6 vuoristoja 7–9 tulivuoria 10–12 huippuja Kirjoita vastaukset vihkoosi, käytä apuna oppikirjan karttaa. 7 2 1 11 (Vastaukset seuraavalla sivulla) 5 4 12 6 3 10 8 9

26 EDELLISEN SIVUN KARTAN VASTAUKSET
Skandit Ural Pyreneet Alpit Karpaatit Kaukasus Hekla Vesuvius Etna Elbrus Tatra Mont Blanc

27 Osaatko? Mikä käsite? Maan uloin osa, kuorikerros.
Sula kiviaines maan sisällä. Alue merenpohjassa ja Islannin kohdalla, jossa Amerikan laatta ja Euraasian laatta ovat erkaantumassa toisistaan. Kuuma lähde, josta suihkuaa vettä säännöllisin väliajoin. Jyrkkä, terävähuippuinen vuoristo. Loivarinteinen tulivuori, josta purkautuva aines on notkeaa. Jyrkkäreunainen tulivuori, jonka laava virtaa hitaasti ja kerrosten väliin kertyy tuhkaa. Lohkovuoristojen keskellä oleva alue, jossa kallioperä on vajonnut alaspäin. Reinin laakso. Suuri hyökyaalto. Maankuoren laattojen nytkähdykset saavat aikaan.

28 Osaatko? Vastaus Mikä käsite? Maan uloin osa, kuorikerros. KALLIOPERÄ
Sula kiviaines maan sisällä. MAGMA Alue merenpohjassa ja Islannin kohdalla, jossa Amerikan laatta ja Euraasian laatta ovat erkaantumassa toisistaan. ATLANTIN KESKISELÄNNE Kuuma lähde, josta suihkuaa vettä säännöllisin väliajoin. GEYSIR Jyrkkä, terävähuippuinen vuoristo. NUORI POIMUVUORISTO Loivarinteinen tulivuori, josta purkautuva aines on notkeaa. KILPITULIVUORI Jyrkkäreunainen tulivuori, josta purkautuva aines on jähmeää. KERROSTULIVUORI Lohkovuoristojen keskellä oleva alue, jossa kallioperä on vajonnut alaspäin. Esim. Reinin laakso. HAUTAVAJOAMA Suuri hyökyaalto. TSUNAMI Maankuoren laattojen nytkähdykset saavat aikaan. MAANJÄRISTYS


Lataa ppt "Mannerlaatat laattaliikunnot ja niiden seuraukset, maapallon rakenne"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google