LIIKUNNASTA HYVINVOINTIA JA VIIHTYVYYTTÄ KOULUUN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Advertisements

SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
SAFE AND ACTIVE SCHOOLDAY Well-Being Partnership Turun yhteistapaaminen Vanha Viinatehdas, kello 12-16
Lasten ja nuorten hyvinvointikumppanuus UNELMA AKTIIVISESTA ILTAPÄIVÄSTÄ Yhteiskunnassa vallitsee arjen rytmihäiriö. Lapset ja nuoret viettävät iltapäivät.
LIIKKUMAAN AKTIVOINNIN KETJU Auli KanervaSanna Salonen.
Nuorten liikuttamista vuodesta 2003 Jorma Fisk
SAFE AND ACTIVE SCHOOL DAY Well-Being Partnership Turun yhteistapaaminen, , klo Cafe Tiljan, Åbo Svenska Teater
Tampereen urheiluakatemia I-vaihe Paikallisen verkoston rakentaminen ja toiminnan käynnistäminen •opiskelun ja urheilun yhdistäminen (korkeakoulu.
TURUN KOULUT LIIKKEELLE Taustaa, tavoitteita Konkreettisia ensiaskeleita Anu Oittinen, Turun kaupunki, opetuspalvelukeskus,
Liikkuva koulu –hankkeen toimenpiteet
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Toiminnan ydinalueet  Lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja elinolojen edistäminen  Lasten kuulemisen ja osallisuuden.
AKTIIVINEN JA TURVALLINEN KOULUPÄIVÄ AKTIV OCH TRYGG SKOLDAG Yhteistapaaminen Turun Sirkus.
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
SAFE AND ACTIVE SCHOOLDAY WellBeing Partnership
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
"Mitä sitä turhaan rehkimään" - Miten saamme nuoret osallistumaan ja liikkumaan? Nuoren Suomen työseminaari Pauli Miettinen.
Kouluterveydenhoitaja lasten liikunnan edistäjänä ja tukijana
TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI KOULUSSA
Koko koulun projektiksi  lähtökohdat  teeman kehittäminen  päiväkoti- alakoulu-yläkoulu  toimijat  vapaavalintaisuus.
Hyvinvoinnin puolesta
LIIKKUVA KOULU LOUNAIS-SUOMESSA
Hyvinvointia koulun liikunnalla Etätehtävä Tavoite: Opiskelija soveltaa kurssin ” Hyvinvointia koulun liikunnalla” tietoja omaa koulua kehittävän projektin.
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
Menetelmä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Liikunnasta syrjäytyneet –hanke Hankeverkoston tapaaminen Hankekatsaus Katja Rajala / LIKES.
Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ja Nuorten Akatemia Ilmari-hankkeen koordinaattori Riitta Savikko Pandapalkinnon luovutustilaisuus Ilmari-
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Tiistai , klo Turun Ammattikorkeakoulu, Joukahainen OMALLE HUIPULLE.
Harrasteliikuntatuote Poweraction Nuorten liikuttamista vuodesta 2003 Liikuntapalvelukeskus Blomberginaukio 4, Turku Lasten ja nuorten.
Suositusopas ladattavissa osoitteesta:
KERHOTOIMINTA VARISSUON KOULUSSA
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Pedagogisen toimikunnan kymmenennen kokouksen muistio
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
LIIKUNNASTA HYVINVOINTIA - SEMINAARI Turun lyseon koulu Kello
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Seuratuki-info  Perheliikunta on terveyttä edistävää liikuntaa, jota koko perhe ja lähipiiri; lapset, nuoret, vanhemmat, isovanhemmat ja ystävät.
Jyväskylän yliopisto tänään  maan suurimpia  maan tuloksellisimpia  maan valtakunnallisin opiskelijoiden taustalta  opiskelijaa 85 maasta 
TURUN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTIKUMPPANUUS TAUSTAA Turun koulut liikkeelle – hankkeen myötä syntynyt innovatiivinen kumppanuus koulujen ja kaupungin.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Koululiikunnan kehittämissuunnitelmia Liikunta- ja hyvinvointiseminaari
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Vältä koukkua – Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen
VALO JA LIIKUNNAN ALUEJÄRJESTÖT Toimenpiteet liikkuvampaan koulupäivään
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Hesan Nuorten Ääni Lapset ja nuoret kokevat Helsingin kaupunkina, jossa heitä kuullaan ja he voivat vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin. Kaikissa helsinkiläisissä.
Tarja Alamattila LIIKUNTANEUVONTA KOUVOLASSA.
MATKA LIIKKUVAKSI KOULUKSI TAMPERE Kaisa Blomberg ja Anna-Reeta Oksanen.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset (2016)
ELÄMÄNI SANKARI RY.
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Lisää liikettä koulupäivään
Liikunta uudessa opetussuunnitelmassa
LIIKKUMAAN AKTIVOINNIN KETJU Auli Kanerva Sanna Salonen
KURAATTORI elokuu Tehtävä Yhteystiedot Asiakkaat Konsultaatiot
Liikkuva koulu -ohjelma Heidi Honkanen, Langinkosken koulu
Ideointia Oulussa
Tulevaisuus on nuorten! Millainen olisi hyvä opettaja?
Alakoulusta yläkouluun
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
LIHAVUUS LASKUUN MALLINNUSHANKE
Liikunnan Perusopinnot
Kaupunkistrategian laadinta
Oulun normaalikoulu 7-9 ja lukio
Esityksen transkriptio:

LIIKUNNASTA HYVINVOINTIA JA VIIHTYVYYTTÄ KOULUUN Turun koulut liikkeelle –hanke www.koulutliikkeelle.fi Anu Oittinen, projektipäällikkö OTSIKKO HÄMÄÄVÄ: Koulu sinällään ei niin hirveästi muuttunut, mutta enemmän niin, että se kohtaa koko ajan enemmän ja uudenlaisia haasteita ja tätä kautta muutospaineita Kouluhyvinvoinnin lisääminen Kouluviihtyvyys Yksinäiset iltapäivä Lasten ja nuorten moninaiset ongelmat: perheiden elämäntapoihin liittyvät, ylipaino ja siitä johtuvat ongelmat, liian vähäinen liikkuminen Turun koulut liikkeelle –hanke yksi esimerkki tavasta lähestyä tätä ongelmakenttää ja lähteä etsimään ratkaisuja

MITÄ TAVOITTELEMME? Vuoden 2007 loppuun mennessä liikunnan avulla on kyetty lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia ja koulussa viihtymistä. Tämä edellyttää koulujen toimintakulttuurin ja -ympäristön kehittymistä aktiivisuutta ja liikunnallisuutta kannustavaan suuntaan. Tarvitsemme koulukohtaisia toimintaprosesseja ja sitä kautta uudenlaisia ratkaisuja liikunnan tukemiseen.

TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS KOULUKOHTAISET TOIMINTAPROSESSIT (osallistuminen, osallistaminen, omat lähtökohdat) YHTEISTEN INTRESSIALUEIDEN LÖYTÄMINEN (tuotteet, materiaalit, koulutukset, verkostot, yhteistyö, päätöksentekoon, strategioihin ym. vaikuttaminen) TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS

Laaja kaupunkitason hanke 18 alakoulua, 3-4 yläkoulua, 3-4 lukiota, ammatti-instituutti, yli 8 000 lasta eri hallintokunnat, kaupungin johto sitoutunut Valtakunnalliset verkostot esim. Nuori Suomi Eurooppalainen yhteistyö Active living –verkosto EU:n Public Health Programme: Shape Up: miten eri maissa ryhdytty toimiin lasten ylipaino-ongelman ratkaisemiseksi (Turku yksi 25:sta hankekaupungista)

Kerhotoiminnan kehittäminen Rahoitus tervey-denedistämisen määrärahoista? Kerhotoiminnan kehittäminen Liikennemummot ja -vaarit Reissari terveyden edistämisen välineenä Koulumatkaliikunta Koulun sitoutuminen Passiivisten mukaan saaminen Terveyden edistäminen Syrjäytymisen ehkäisy Yhteistyö terveydenhoitajien kanssa Seurayhteistyön kehittäminen Koulumatkakartat Koulujen kampanjat ja kokeilut Positiivinen viestintä ja vuorovaikutus Olosuhdetyö www reissari, liikuntapäiväkirja yhteistyö terveydenhoitajan kanssa muut tuotteet Välituntiliikunta Välituntivälineet ja -taulut Leikkikulttuurin elvyttäminen - koulutus/tapahtumat/julisteet/kirja - perinteiset pihaleikit itse keksityt leikit Välituntiaktivaattorikoulutus Koulujen kokeilut - leikkivälitunnit - leikittäjät Koulujen pihaprojektit Koulupäivän rakennemuutos Pitkä välitunti - lisäaikaa liikkumiseen ja työntekoon ”Personal trainer” Kaveriporukkaliikunta yläkoulut, lukiot ja TAI yläkoulut, lukiot ja TAI Hankkeen päälinjat Alahankkeet

VÄLINEITÄ VÄLITUNTILIIKUNTAAN

AKTIVOINTI-MATERIAALI

ITSE KEKSITYT PELIT JA LEIKIT + frisbeepullo + pukkitaistelutanssi + lipsbeij + kuun kuun + puunkeräys + paha kuningatar + käpis…

VÄLITUNTILIIKUNTA TOIMII YLÄKOULUSSAKIN OIKEIN ORGANISOITUNA ”välituntitrainerit” (oppilaita) vastaavat yhden lajin välineistä sekä porukan kokoamisesta koris, footbag, hyppis, jalkkis, ultimate

Oppilasaktivaattorikoulutus Välituntiliikunta Kaveriporukkaliikunta Kerhotoiminta alakoulut – OKL yläkoulut, lukiot – SPIN vuosittain toistuvaksi?

Koulupihasuunnittelu palloseinän suunnittelukilpailu kouluille koulupihasuunnittelija Snellmanin koulukiinteistö Nummen koulun Halisten yksikkö

Koulujen pihaprojektit

Liikkumaan aktivointikerhot Helppi-kerho Aktiv Vauhtimatka Rento-kerho Sportti-kerho Liikkari Turbo-kerho

Reissari terveyden edistämisen välineenä reissari oppilaille (3-4 l.) opettajan kansio

Liikuntapäiväkirja Yläkoulut Lukiot TAI

LIIKKUMAAN AKTIVOINNIN KETJU MOTTO: Jos toiminnalla saadaan yksikin liikkumaton nuori liikkumaan, ovat sen kansantaloudelliset vaikutukset niin merkittävät, että satsaus kannattaa. 7. luokka: LIIKUNTAA HARRASTAMATTOMIEN KERHOT 8. luokka: TRAINERITOIMINTA + POIKIEN LIIKUNTAKERHO 9. luokka: KAVERIPORUKKALIIKUNTA

LIIKUNTAA HARRASTAMATTOMIA SEISKOJA KUTSUTAAN KERHOTOIMINTAAN

KASEILLE TARJOTAAN ”PERSONAL TRAINERIN” PALVELUKSIA (traineri-Sanna)

KOULU: tarjoaa tilat tarjoaa välineet kannustaa oppilaita kokoamaan kaveriporukoita OPPILAAT: kokoavat porukat valitsevat vastuuoppilaat liikkuvat ja viihtyvät yhdessä! YSIEN KANSSA KÄYNNISTELLÄÄN KAVERIPORUKKALIIKUNTAA