Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Suvi Karhu AUTO3070 Geneettiset algoritmit
Kemiallinen sitoutuminen
MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
HIILIHYDRAATIT.
HIILIHYDRAATIT.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Kontrollirakenteet laajemmin
Veijo Nikkanen: Sisällön ja rakenteen saavutettavuus Kaikille hyvä -koulutus 5. ja Selko-e Sisällön ja rakenteen saavutettavuus Veijo Nikkanen.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
FOSFORI.
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
9. Dna.
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
TERVETULOA SOLUN JA PERINNÖLLISYYDEN MAAILMAAN
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Amiinit.
Hiilivedyt.
Ihmisen ravinto.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Kehon energiantuotto.
2. Solun hienorakenne.
Solu ottaa ja poistaa aineita
Eläimen aineenvaihdunta
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Sp2-HYBRIDISAATIO.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
Kpl 1-3 SOLU.
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Rakennekaavoja.
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Miten lihas tuottaa energiaa?
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Jaksolliset ominaisuudet
Orgaaniset typpiyhdisteet
Ionisidos Ionisidos syntyy kun metalli (pienempi elektroneg.) luovuttaa ulkoelektronin tai elektroneja epämetallille (elektronegatiivisempi). Ionisidos.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Millainen on kemian mikromaailma
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Kontrollirakenteet laajemmin
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
Esityksen transkriptio:

Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa renkaiden väliin tulee happisilta (eetteri), lisäksi reaktiossa vapautuu vettä Sidosta kutsutaan glykosidisidokseksi Polysakkaridit jaetaan tehtävän mukaan varasto- ja rakennepolysakkarideiksi

Tärkkelys, glykogeeni ja selluloosa Kaikki glukoosin polysakkarideja Tärkkelyksessä monosakkaridien välinen eetterisidos on suuntautunut renkaan tasoon nähden alaspäin = α-sidos Selluloosassa sidos on tason yläpuolella = β-sidos Näistä eroista johtuen selluloosa muodostaa pitkiä kuituja, kun taas tärkkelys kierteisiä rakenteita Tärkkelys voidaan jakaa haarautumattomaan amyloosiin, jossa glykosidisidos hiilien 1 ja 4 välillä ja haarautuneeseen amylopektiiniin(sidos välillä 1 ja 6) Glykogeeni ihmisen tärkein varastopolysakkaridi Rakenteeltaan amylopektiinin kaltainen, mutta vielä haaraittuneempi

Proteiinit Muodostuneet amidisidoksin (peptidisidos) toisiinsa liittyneistä aminohapoista Luonnon 20 aminohapon rakenteet löytyvät MAOLista Aminohapot ilmoitetaan usein kolmikirjaimisella lyhenteellä (MAOLissa) Kun aminohappojärjestys kirjoitetaan, lähdetään liikkeelle siitä päästä, jossa on vapaa aminoryhmä (N-pää) ja lopetetaan siihen aminohappoon, jossa vapaa happoryhmä (C-pää)

Proteiinien kolmiulotteinen rakenne Proteiinien rakennetta ei voida selittää pelkän aminohappojärjestyksen (primäärirakenne) avulla Sekundäärirakenne muodostuu amidiryhmien muodostaessa vetysidoksia Sekundäärirakenteet voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: α-kierteisiin β-laskoksiin käänteisiin

Tertiäärirakenteeksi kutsutaan aminohappojen sivuryhmien muodostamien sidosten vaikutuksesta syntynyttä 3d-muotoa Jos proteiini koostuu useammasta alayksiköstä kokonaisuutta kutsutaan kvartaari(kvaternääri)rakenteeksi