Tietoturva Tietoturvan tavoitteet (Järvinen 2003)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Advertisements

Tietopaketti Big Datasta
Ajatuksia elämästä..
Active directory.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Innovatiiviset opetuskäytänteet ja opetusteknologian pedagogiset haasteet Juho Norrena projektitutkija Agora Center
Toimittaja – Sovellusarkkitehtuuritas on pilkkominen Kalle Launiala, ProtonIT Oy
Tietoturva, 2 ov
Menetelmäharjoitus: Kokous- ja kommunikaatiokäytännöt Mikko Rönkkö.
Tietoturvallisuus osa 7
Vallan keskittymisen vaarat miksi pelkään Bill Gatesia enemmän kuin Saddam Husseinia Johan “Julf” Helsingius
Tietoturvakoulutus Tietojenkäsittelyn koulutus-ohjelmassa
Koirat…. vastaan ihmiset….
Saatavuus kilpailukeinona
Hakkerin näkökulma avoimeen dataan
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Suunnitelma paperittomasta kokouskäytännöstä koko luottamushenkilöhallinnolle Kaupunginhallitus
Tietoturvattu etätyö – rutiinia Valtakunnallinen TIVA-seminaari Tietoturvapäällikkö Kari Keskitalo.
T Personal SE assignment Communication Practices Miikka Lötjönen.
Etäkäyttö ja tietoturvatasot
Tietoturva ei ole ainoastaan dokumenttien ja viestien salausta
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Hakkerointi.
IP Security Architecture RFC2401-RFC2412 Tommi Lepistö Mika Hiltunen.
Salaus ja tietoturva Mitä käsittää?.
Tietoturvan historiaa Markus Miettinen Tietojenkäsittelytieteen historia -seminaari
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Helppokäyttöinen, tietoturvallinen monikäyttäjäjärjestelmä Case: Venture Cup Finlandin Intranet Diplomityöseminaari Iikka Väkiparta.
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
Tietoturva Toni Pirinen Esa Kuparinen Otso Lonka
1 Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan? -Pyritään haastatella mahdollisimman erilaisia ihmisiä (nuoria, vanhempia, etninen tausta, uskonto tausta) 2 Millainen.
Pirkanmaan koulutus- ja työmarkkinoiden tulevaisuus Tulevaisuus Pirkanmaalla -ennakointikoulutus Jari Järvinen Foredata Oy
Langattoman verkon suojaus WiFi (WLAN) ja Bluetooth Miten eroavat toisistaan? Miten verkkoihin voi liittyä? (montako kerrallaan) Millaisia laitteita voi.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ TIETOTURVA ON NOUSSUT KESKEISEKSI KYSYMYKSEKSI INTERNETISSÄ. VERKKOYMPÄRISTÖSSÄ ON MAHDOLLISTA MM. MUUNNELLA WWW-SIVUSTOJEN TIETOJA.
Agenda  Määritelmiä  Case Valio: – Taustaa – Tekoja – Tulevaisuutta  Muita mietelmiä.
Tietoturva. Tieto turvalla pyritään suojaamaan tietoja, palveluita, järjestelmiä ja tietoliikennettä. Tällaisten uhkina pidetään erinlaisia huijausyrityksiä,
Tietoturva. Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan kaikissa IT-ratkaisuissa. Yrityksesi tai organisaatiosi tietojen turvaaminen on vähintään yhtä tärkeää.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena.
Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,
H5 TIETOTURVA NETISSÄ JANI BJÖRKBACKA MYHOKO15A. YLEISTÄ TIETOTURVASTA Tietoturva tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
Tietoturva Internetissä
Tietoturva internetissä
TIETOTURVA Sami Hilli tlpt14B.
TIETOTURVA.
Tietoturva käsitteenä
Matias Orreveteläinen.
Tietoturva.
Tietoturva internetissä
Tietoturva.

H5 Tietoturva Patrik Lammela.
Tietoturva.
TIETOTURVALLISUUS.
H5 Tietoturva internetissä
Digitaalinen turvallisuus,
Tietoturva Henkka Jokela MYtlpt15B.
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Linnea Luokkanen Myelpt14B
Tietoturva.
Tietoturva Jari Koivisto opetusneuvos Opetushallitus
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
Tietoturva Internetissä
Tietoturva.
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Esityksen transkriptio:

Tietoturva Tietoturvan tavoitteet (Järvinen 2003) Luottamuksellisuus (confidentiality) Eheys (integrity) Saatavuus (availibility) Pääsynvalvonta (access control) Kiistämättömyys (non-repudiation) Todennus (authentication)

Tietoturva Saatiin jaottelu kuuteen eri osa-alueeseen: Miksi tietoturva sitten on niin vaikeaa saada kuntoon?

Tietoturva Tietoturva on ketju, jossa lenkkeinä ovat koneet ja ihmiset “Ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki” Hyökkääjälle riittää löytää yksikin heikko kohta suojauksesta.

”Pelko on hyvä myyntivaltti” Tietoturva ↔ Bisnes ”Pelko on hyvä myyntivaltti”

Mikään ei ole täydellistä Odotamme usein uusilta järjestelmiltä täydellistä toimivuutta ja oikeellisuutta. Samalla kuitenkin hyväksymme ne virheet ja ongelmat joita asioiden hoitaminen perinteisellä tavalla aiheuttaa. Tietokoneiden aiheuttaman virhe ylittää uutiskynnyksen kun sama virhe perinteisellä tavalla taas ei ylitä.

Tietoturva tekosyynä Tietoturva on eräs yleisimmistä ja helpoimmista tavoista käytettäväksi tekosyynä jonkin uuden järjestelmän tai toiminta-ajatuksen torjumiseen.

“Netillä on norsun muisti” Tietosuoja “Netillä on norsun muisti”

Osaatko pitää salaisuuden? Kaikesta inhimillisestä toiminnasta jää nykyään enemmän ja tarkempia jälkiä kuin ennen Kauppaostokset Lankapuhelut vs mobiilipuhelut Käteinen vs korttimaksaminen Televisio/radio vs Internet Puhelin/tapaamisen vs sähköposti

Vastuu hämärtyy verkossa Aseellinen pankkiryöstö Digitaalinen pankkimurto Kumpi on pahempi rikos, kummasta jää helpommin kiinni, kumpi on tuottoisampaa? Piratismi: varastaisitko kaupan hyllyltä esim. CD:n?

Hakkerointi Jo pelkkä yrityskin – vieraan käyttäjän tunnusten tai salasanojen arvailu - on rikos. VALTA + VAPAUS = VASTUU