Terveyden edistäminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

Etelä-Savon Raittiuspiiri ry:n seminaari Mikkelissä
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Suomen sairaanhoitajaliitto ry Tehy ry
Vapaaehtoistoiminnan johtaminen
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Mika Niemelä Riikka Helin
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Tavoitteena vastuullinen alkoholipolitiikka TERVETULOA! Hilton Strand, Helsinki UUSI ALKOHOLIAKATEMIA:
Ehkäisevän päihdetyön järjestöjen yhdistymishanke.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Esitys Juha Mieskolainen
Työntekijöiden odotukset työhyvinvoinnille
Airi Partanen Kehittämispäällikkö
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Aikuistyön yksikkö aikuistyön päällikkö Antti Hytti.
PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Päiväkeskustoiminnan tulevaisuus Lahti Kari Haavisto, STM PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Music Against Drugs ry Music Against Drugs ry on valtakunnallisesti lasten ja nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta edistävä.
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Mitä yhdistymissopimuksessa sovittiin ja millä tavoin EHYT ry:n strategiatyötä jatketaan? Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi Valtuusto
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
NOPS – hanke LbD –arjen onnistumisia Leppävaara Projektipäällikkö, lehtori Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS Projektipäällikkö.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Sininauhaliiton Jäsenjärjestöpäivät 2009
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Sairaanhoitajaliitto Terveydenhuoltohenkilöstö ja työtehtävien siirto ja vastuu Joensuu Katriina Laaksonen Suomen sairaanhoitajaliitto.
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
Yhdessä pohjoissuomalaisten parhaaksi
Onko rakenteet kunnossa, vai romahtaako katto? Ajatuksia terveyden edistämisen rakenteista suunnittelija Nella Mikkonen.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Imatra Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma.
Hurtig TE1 Terveyden edistäminen ja terveyserojen kaventaminen.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
YAD ja arviointi Tampere Arvioinnin hyödyt ja merkitys YADille Arvioivan työtavat/ajattelun kehittäminen omaan työhön Laatutähti ja indikaattorit.
Kainuun Turvallisuussuunnitelma Vuosille Sari Marita Ikäheimo
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan. Miten
Johtaminen, kehittäminen ja yrittäjyys
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
2 Terveysosaaminen.
Hoitotyön soveltaminen eri toiminta-alueilla
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Terveyden edistäminen PÄIHDEHOITOTYÖ Terveyden edistäminen ©Jan Holmberg

Terveyden edistäminen ja laatu Terveyden edistämisen käsite on arvoihin perustuvaa sekä tavoitteellista että välineellistä toimintaa. Tavoitteena on ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin aikaansaaminen ja sairauksien ehkäiseminen 1) Tuloksia ovat terveyttä suojaavien sisäisten ja ulkoisten tekijöiden vahvistuminen, elämäntapojen muutos terveellisimmiksi ja terveyspalvelujen kehittyminen 1) Laatu koostuu niistä ominaisuuksista, joihin perustuu organisaation, palvelun tai tuotteen kyky täyttää siihen kohdistuvat odotukset ja vaatimukset 2) 1) Savola E, Koskinen-Ollonqvist P. Terveyden edistäminen esimerkein. Käsitteitä ja selityksiä. Terveyden edistämisen keskuksen julkaisuja –sarja 3/2005; 2) Laatutähteä tavoittelemassa. Ehkäisevän päihdetyön laatukriteerit. 2006. Stakes, 32. ©Jan Holmberg

Ehkäisevä päihdetyö Ehkäisevä päihdetyön toiminnan tavoitteena on edistää terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia: - edistämällä päihteettömiä elintapoja - ehkäisemällä ja vähentämällä päihdehaittoja - lisäämällä päihdeilmiön ymmärrystä ja hallintaa toteuttaa ja edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista päihteisiin liittyvissä kysymyksissä Ehkäisevän päihdetyön keinoin pyritään vähentämään päihteiden Kysyntää, saatavuutta, tarjontaa ja haittoja Ehkäisevän päihdetyön vaikuttamiskohteet ovat päihteitä koskevat tiedot, asenteet ja oikeudet päihdehaitoilta suojaavat tekijät ja niiden riskitekijät päihteiden käyttö ja käyttötavat ©Jan Holmberg

Laatu ehkäisevässä päihdetyössä Valtionosuuusuudistuksessa 1993 sitovasta, normi- tai resurssiohjauksesta siirryttiin ohjelma- ja suositustyyppiseen ohjaukseen. 2000 useita sosiaali- ja terveyspalvelujen laatusuosituksia, yhtenä Päihdepalveluiden laatusuositukset 2006 Ehkäisevän päihdetyön laatukriteerit: Laatutähteä tavoittelemassa. Ehkäisevän päihdetyön laatukriteerit -> http://neuvoa-antavat.stakes.fi ©Jan Holmberg

preventio promootio Hallitsematon päihderiippuvuus Ongelmallinen käyttö hoito Säännöllinen käyttö preventio promootio Ajoittainen käyttö viihdekäyttö Satunnainen käyttö Päihteiden käytön kokeileminen/raittius ©Jan Holmberg

©Jan Holmberg

hankalat ja vaaralliset Terveyden edistäminen hoidon osana oma terapia työparityöskentely konsultaatio tiukka asiallisen rauhallinen empatia tutkiva ote hoitotyöhön Apuvälineiden kehittäminen ammatillinen asenne verkostoyhteistyö oikeus hoitoon? Hoitolinjaukset Ja -vastuut työnohjaus Itseaih. ? 60-80% sairauksista on. päihdeongelma vs.rikollinen syöpäpotilas? ammattikirjallisuus Ja -tutkimukset oma suhde päihteisiin Omat rajat ja arkijaksaminen Säännöllinen kouluttautuminen hankalat ja vaaralliset tilanteet + puitteet työn kuormittavuus johtajuus- ongelmat päihdepotilaiden terveyden edistäminen edistää henkilökunnan terveydenedistämistä Työnjohto vs. Suorittava taso kliinisen työn ongelmat tunteiden tuuletus ©Jan Holmberg työilmapiiri

PÄIHTEET JA HOITOTYÖ -KOULUTUSPÄIVÄT 2007 www.sairaanhoitajaliitto.fi/koulutuskalenteri Vastuu ja osaaminen päihdehoitotyössä Tervetuloa Jyväskylään 18.-19.10.2007! ©Jan Holmberg

Kiitos osallistumisestasi luentoon! Jan Holmberg projektityöntekijä jan.holmberg@sairaanhoitajaliitto.fi (044) 5290 062 (09) 2290 0245 Suomen sairaanhoitajaliitto ry/ Toimintamallit käytännöiksi –projekti Asemamiehenkatu 2 00520 Helsinki ©Jan Holmberg