TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN Ajankohtainen viesti – Hyvän hallinnon periaatteet ja toimiva sisäinen valvonta Ylijohtaja Marjatta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matkustusstrategia – miten tästä eteenpäin
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Toimintaympäristön analyysi
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Marjut Bragge, Mari Hellman, Outi Karppanen
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Luottamus kansakunnan pääomana ja talousjohtamisen tavoitteena Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti Ylimmän virkamiesjohdon.
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
VTT / Jarkko Lehtinen, Juha Tapio
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Hyvät käytännöt sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi- ja vahvistuslausumien valmistelussa ja hyödyntämisessä Tilintarkastuspäällikkö, JHTT.
Vaalirahoituksen valvonta - tarkastusviraston tehtävät Ylijohtaja Marjatta Kimmonen
OPETUSMINISTERIÖN VALTIONAVUSTUKSET Avustukset
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
TILINPÄÄTÖS 2013 VALTUUSTO TP 2013 valtuusto.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Ostopalvelujen kasvu selittää parhaiten menojen jyrkkää kasvuvauhtia Juuassa Palvelujen ostoihin Juuan kunta käytti vuoden 2009 tilinpäätöksen.
MAINOSTAJIEN LIITTO MARKKINOINTIVIESTINNÄN PANOSTUSTEN KEHITTYMINEN LOPPUVUONNA 2004 VERRATTUNA ALKUPERÄISEEN BUDJETTIIN SALDO MAINOSBAROMETRI.
YRITYSVEROTUS NYT JA TULEVAISUUDESSA
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Sastamalan kaupunki SASTAMALAN TALOUS VUOTEEN 2012 Valtuustojen seminaari Elina Alajoki.
Vaalirahoitusvalvonta vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV
TULOKSELLISUUSTARKASTUKSEN AJANKOHTAISET VIESTIT Ylijohtaja vesa Jatkola Ylimmän virkamiesjohdon VTV –foorumi
VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Dipoli , Kaarin Ruuhilehto VOIKO TURVALLISESTI RAKENTAA? Talonrakentamisen työturvallisuusmenettelyiden kehittäminen.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Julkisyhteisön laskentatoimen toiminnan ja talouden käsitteitä
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Tutustumistreeni  Nimi, ammatti, mistä tulee,  tilaisuuden teemaan liittyvä ajatus  Mikä oli kauhein kouluruoka?  Kirja, jota parhaillaan luen  Lapsuuden.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä. Johtokunnan kokous Ajankohtaiskatsaus Pertti Mäkelä
Raportointi Suomessa. GRI  Enemmistö vastuuraportoinnin julkaisevista yrityksistä raportoi GRI:n mukaisesti  Uusi 2006 julkaistu G3-versio painottaa.
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma Tiedotustilaisuus Kaupunginjohtaja Mauri Gardin.
Kiekun käyttöönoton mahdollistama tuottavuuden parannus talouspäällikkö Jukka Nummikoski.
Hankkeen hallinta Muistilista muutoshanketta toteutettaessa Valtion henkilöstöpalvelut.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Riskienhallinta ja –valvontaprosessi rahoitussektorilla – Polina Heininen.
Ajankohtaista Keski-Suomen sairaanhoitopiirin taloudessa
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Kasvatus- ja opetuslautakunta/huhtikuu 2017
Pelastuslaitoksen ja toiminnanharjoittajan yhteistyö
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Henkilöstöhallinnon käsikirja
Tarkastuslautakunta /
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2015
TILINPÄÄTÖS 2013 valtuusto
Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
JHKA-jaoston kokous Jari Kallela
Raahen sataman tavaraliikenne 2005–2017
Johdon valinnat 1/3 Pääjohtajan ja toimialajohtajat nimittää viraston käynnistymisvaiheessa valtioneuvosto ja hallintojohtajan ja oikeusturvayksikön päällikön.
Ohjausjärjestelmän valmistelun eteneminen pääpiirteissään
Toiminnallinen ohjaus
Valtiontalouden ja toiminnan ohjaus
Esityksen transkriptio:

TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN Ajankohtainen viesti – Hyvän hallinnon periaatteet ja toimiva sisäinen valvonta Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV

2 TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN 1.Tilintarkastuskertomuksen kannanotto talousarvion ja sitä koskevien keskeisten säädösten noudattamisesta - Jäävuoren huippu 2.Taloudenhoidon johtaminen – Toiminnallisen tehokkuuden tavoitteet ja tulosinformaatio 3.Hyvän hallinnon periaatteiden toteutuminen taloudenhoidossa – Sisäinen valvonta osa johtamista

3  Sisältyi 21:een tilintarkastuskertomukseen ja yhteen laillisuustarkastuskertomukseen  Jos virastorakenteen muutos otetaan huomioon, määrä kertomusten perusteella pieneni edelliseen vuoteen verrattuna kuudella  Muodostuvat useista aiheista – Kokonaismäärä kasvoi edellisen vuoden paristakymmenestä vähän yli 30:een  Painopiste muuttunut – Nyt korostuvat talousarvion vastaiset menettelyt  Kielteinen laillisuuskannanotto on vakava puute - Myös sisäisessä valvonnassa ja johtamisessa KIELTEISIÄ LAILLISUUSKANNANOTTOJA HARVEMMILLE - MUTTA USEAMMASTA ASIASTA

4  Huomautukset koskivat talousarviossa myönnetyn määrärahan tai valtuuden käyttöä  Sisältyi 11 tilintarkastuskertomukseen ja yhteen laillisuus- tarkastuskertomukseen  Kokonaismäärä parikymmentä – Perusteena  Määrärahan tai valtuuden käyttötarkoitus  Määrärahan tai valtuuden tosiasiallinen ylittäminen  Aikaisemman vuoden valtuuden käyttäminen kuluvana vuonna  Menojen kohdentaminen tai muu määrärahan käyttöaikaa koskenut virhe  Nettobudjetoinnin vastainen tulojen käsittely TALOUSARVION NOUDATTAMINEN LÖYHENTYNYT

5  Kielteisiä laillisuuskannanottoja sisältyi kahdeksaan tilintarkastuskertomukseen  Maksullisen toiminnan osalta tilanne on jo hyvä – Kielteinen laillisuuskannanotto vain kolmessa kertomuksessa  Syynä yleensä laskentatoimen puutteet  Tavoitteiden asettaminen ontuu – Taloudellisuustavoitteita pidettiin riittävinä 43 %:ssa, tuottavuustavoitteita 48 %:ssa virastoja  Tietoja esitetään useammin - Oikeat ja riittävät tiedot taloudellisuudesta esitti 82 % ja tuottavuudesta 75 % kirjanpitoyksiköistä TALOUDELLISUUDEN JA TUOTTAVUUDEN JOHTAMISESSA PARANTAMISEN VARAA

6 TOIMINNALLISEN TEHOKKUUDEN JOHTAMINEN

7 TALOUDELLISUUDEN JOHTAMINEN

8 Viraston johdon on huolehdittava, että virastossa toteutetaan sen talouden ja toiminnan laajuuteen ja sisältöön sekä niihin liittyviin riskeihin nähden asianmukaiset menettelyt (sisäinen valvonta), jotka varmistavat  talouden ja toiminnan laillisuuden ja tuloksellisuuden  hallinnassa olevien varojen ja omaisuuden turvaamisen  oikeat ja riittävät tiedot taloudesta ja toiminnasta Menettelyiden on käsitettävä viraston vastattavana tai välitettävänä olevien varojen hoito ja ne toiminnot ja tehtävät, jotka se on antanut muiden tehtäväksi tai joista se muuten vastaa. Kirjanpitoyksikkönä toimivan viraston menettelyjen tulee sisältää myös sille kirjanpitoyksikkönä kuuluvat tehtävät SISÄINEN VALVONTA – MITÄ SIITÄ SÄÄDETÄÄN

9  Sisäisen valvonnan tilanne huomautusten määrän perusteella arvioituna parantunut – Perustuu kertomusten määrään  Toistuvat huomautukset talousarvion noudattamisessa kertovat myös sisäisen valvonnan puutteista  Epäselvät säännökset sisäisen valvonnan vastuusta, kun useita toimijoita, muodostavat riskin  Joka viidennen viraston ohjauksessa taloudellisuudella ja tuottavuudella on merkitystä – Sisäinen valvonta ei pure jos tahtotila puuttuu SISÄINEN VALVONTA EDELLYTTÄÄ TIETOA JA TAHTOA – JA JOHTAMISTA

10  Selkeät säädökset ja selkeä vaatimus säädösten ja määräysten noudattamisesta  Mihin ollaan menossa vähän pidemmässä perspektiivissä – Myös käytännön asioissa ja käytännöllisesti  Selkeämpi tilivelvollisuus – Niin tilinpäätöksen sisällön kuin tuloksellisuudenkin osatekijöiden osalta  Sisäisen valvonnan vastuuta täsmennettävä – Monimutkaisuus ja epätäsmällisyys johtanut monenkertaiseen työhön ja siihen ei ole varaa  Taloudellisuuden ja tuottavuuden ohjaamiseen ja johtamiseen olisi panostettava – Tai sitten siitä on luovuttava  Yhteinen tahto- ja tavoitetila MITÄ SEURAAVAKSI