Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pelastuslaitoksen ja toiminnanharjoittajan yhteistyö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pelastuslaitoksen ja toiminnanharjoittajan yhteistyö"— Esityksen transkriptio:

1 Pelastuslaitoksen ja toiminnanharjoittajan yhteistyö
Kirsti Tarnanen-Sariola, Apulaisjohtaja, Suomen Satamaliitto ry

2 Satamista ja satamayhtiöiden roolista
Satama on liikenteen palvelupaikka. Se voi olla lisäksi: vaarallisia aineita käsittelevien terminaalien keskittymä teollisuuspuisto satamatoimintojen ohella olla naapuri teollisuuskeskittymälle. Satama-alueen haltijoita (satamanpitäjiä) ovat kuntien omistamat ja yksityisesti omistetut satamayhtiöt sekä teollisuusyritykset. Satamanpitäjä vastaa satama-aluetta koskevien velvoitteiden toimeenpanosta, mm.: yhteisen työpaikan työturvallisuusasioista, toiminnallisesta ympäristöluvasta, turvatoimia koskevasta ISPS-sertifikaatista, sisäisestä pelastussuunnitelmasta (’SPS’) ja turvallisuusselvityksen laatimisesta.

3 PL 48 §: Ulkoisen pelastussuunnitelman laatiminen yhteistyössä asianomaisen toiminnanharjoittajan kanssa Kunnallinen satamatoiminta on ollut yhtiöitettyä lähtien  satamayhtiöt ovat lain tarkoittamia toiminnanharjoittajia myös oikeudellisesti. Satamanpitäjä: määrittelee tahtotilan alueen turvallisuustasolle ja -käytännöille koordinoi turvallisuussuunnitelmia ja -menettelyjä sataman tasolla alueen kulunvalvonnasta on linkki alueen yrityksiin ja käyttäjiin Satamanpitäjä on oikea yhteistyötaho, paitsi oikeudellisesti myös käytännölliseltä kannalta ulkoista pelastussuunnitelmaa (’UPS’) laadittaessa.

4 UPS-prosessi Pelastuslaitokset ovat keskenään erilaisia.
Erityistä vaaraa aiheuttavat kohteet ovat laajuudeltaan ja luonteeltaan erilaisia. Osa suunnitelmista tehdään sisäisenä työnä. Osa pelastuslaitoksista kytkee toimijat mukaan laatimiseen.  Laadittuun suunnitelmaan perehdyttäminen  Ajoittain toistuva yhteistyön asteen tarpeen arviointi kunkin kohteen osalta? UPS- ja SPS-syklit poikkeavat toisistaan  Millä menettelyillä varmistetaan syklien vuorovaikutteisuus? Se mahdollistaa paremmin kummankin evoluution. Toistuvuus lisää vuorovaikutteisuuden merkitystä.

5

6 Pelastuslaitosten ja satamien yhteistyö
Satamanpitäjät arvostavat korkealle säännöllistä kanssakäymistä pelastuslaitoksen kanssa! Tiedonvaihto Henkilöiden tuttuus Harjoittelun tuottamat hyödyt Projektit Yhteistyö ylläpitää puolin ja mahdollisimman ajantasaista kuvaa alueesta ja sen muutoksista (organisaatio, toiminnot, henkilöt). Se nopeuttaa tiedonkulkua uusista riskeistä mutta myös uusista valmiuksista. Yhteistyö antaa konkreettisen kuvan toiminnasta ja pelastussuunnitelmista.

7 Harjoittelu satamassa
Satamilla on erilaisia harjoituksia, tarkastuksia, auditointeja vuoden mittaan runsaasti  eri velvoitteisiin liittyvien harjoitusten yhdistäminen satamassa on ollut mielekästä oppimisen ja ajankäytön kannalta. Satamilla on hyviä kokemuksia satamien yhteistyöstä varsinkin laajojen harjoitusten järjestämisessä  vuorot kiertävät ja järjestelyvastuu osuu kohdalle harvemmin. Myös seuraamalla muiden toimintaa oppii, ja antaa lisäarvoa arvioinneille. Satamaliitto/Satamaturvallisuustyöryhmä toimii yhteistyökumppanina alan kehittämisessä.

8 Kiitos


Lataa ppt "Pelastuslaitoksen ja toiminnanharjoittajan yhteistyö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google