The Nature of Work and the Stress of Higher Status Scott Shieman, Yuko Kurashina Whitestone, Karen Van Gundy Journal of Health and Social Behavior 2006,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Käytä työaikasi siihen minkä osaat ja mihin sinut on palkattu
Työhönvalmennuksella työelämään
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
Yksilö ostajana.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Leslie B. Hammer, Jennifer C. Cullen, Margaret B. Neal, Robert B. Sinclair and Margarita V. Shafiro: The Longitudinal Effects of Work-Family Conflict and.
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
Hyvä toimituksen esimies
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Teollisuustyöläisten elämää
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Pellavatehdas Märkäkehruuta Vanha kura-3 -koneella. Kuva otettu ennen vuotta Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Work/Non-Work Interface: A Review of Theories and Findings
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
OPPIMISVERKOSTOT TYÖN JA PERHEEN TASAPAINON RAKENTAJINA Pietari KT, projektin johtaja Tuula Piensoho HY, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia,
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
Uusi työ on täällä – nuorten ajatukset urasta
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Perheasema & palkkaura: Mitä väittää teoria? Mitä vastaa empiria? Perhevapaiden palkkavaikutukset –seminaari
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Lasten vaikutus äidin palkkaan Perhevapaiden palkkavaikutukset -seminaari Jenni Kellokumpu.
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Lasku lapsensaannista Sami Napari (ETLA) Perhe ja ura tasa-arvosuunnittelun.
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
TASAPAINON RAKENTAMINEN
FACILITATING FAMILY LEARNING ON WORK & LIFE BALANCE Project No: LLP LT-GRUNDTVIG-GMP Joustavien työaikajärjestelyjen keinoja ja mahdollisuuksia.
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Oulun Keskuspesula Oy Työntekijöitä 80 henkilöä pesemme päivässä kiloa pyykkiä Tekstiilikappaleita toimitetaan n kpl joka päivä. Asiakaskunta.
FACILITATING FAMILY LEARNING ON WORK & LIFE BALANCE Project No: LLP LT-GRUNDTVIG-GMP Johdanto koulutusohjelmaan ”Työn ja perhe-elämän tasapainottaminen”
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
” Expanding the Psychosocial Work Environment: Workplace Norms and Work-Family Conflict as Correlates of Stress and Health” Journal of Occupational Health.
Support from the top: supervisors' perceived organizational support as a moderator of leader- member exchange to satisfaction and performance relationships.
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
1 Tietovisa sukupuolten palkkaerosta Tervetuloa sukupuolten palkkaeroa koskevaan tietovisaan! Tässä lyhyessä tietovisassa on monivalintakysymyksiä, joiden.
Tarinaa työn mielekkyydestä
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Chakravorty & Krulce. Heterogenous demand and order of resource extraction Econometrica 62,
Aikuiskasvatustieteen tutkijatapaaminen Rovaniemi YLIOPISTOKOULUTETTUJEN NUORTEN AIKUISTEN ELÄMÄÄN TYYTYVÄISYYDEN JA ELÄMÄNÄHALLINNAN HAASTEET.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
TUTKIMUSAVUSTEINEN KEHITTÄMISHANKE LAHDEN KAUPUNGIN IÄKKÄÄT KOTIHOIDON ASIAKKAAT Marjut Komulainen Suuhygienisti (YAMK) / Lahden kaupungin suun terveydenhuolto.
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
OAJ:n Työolobarometrin tuloksia OAJ:n Työolobarometrin perustiedot Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2013 Kyselyn vastaajia 1347 – Opetusalan.
Arvio maan hallituksen 8. 9
Nuoret ja työlainsäädäntö
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Sukupuolten tasa-arvo tilastoissa
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

The Nature of Work and the Stress of Higher Status Scott Shieman, Yuko Kurashina Whitestone, Karen Van Gundy Journal of Health and Social Behavior 2006, Vol. 47 (September):

Tutkimus Onko ammatillisella asemalla ja työolosuhteilla yhteys työ-koti (work to home) konfliktiin? Onko ammatillisella asemalla ja työolosuhteilla yhteys työ-koti (work to home) konfliktiin? Jos on, niin onko työ-koti konfliktin kokemisessa sukupuolten välisiä eroja? Jos on, niin onko työ-koti konfliktin kokemisessa sukupuolten välisiä eroja?

Teoriat ja hypoteesit 1/3 Roolirasitusteorian (role strain theory) mukaan eri rooleihin sidotut vaatimukset ja velvoitteet kilpailevat yksilön rajallisesta ajasta ja energiasta. Roolirasitusteorian (role strain theory) mukaan eri rooleihin sidotut vaatimukset ja velvoitteet kilpailevat yksilön rajallisesta ajasta ja energiasta. Työ-koti -konflikti (work-to-home conflict) tarkoittaa siis sitä, että työn roolit ja vaatimukset häiritsevät työn ulkopuolisia aktiviteetteja. Vastaavasti on myös (home to work) koti-työ konflikti. Tutkimuksessa on keskitytty työ koti -suuntaan mm. siksi, että se on yleisempi. Työ-koti -konflikti (work-to-home conflict) tarkoittaa siis sitä, että työn roolit ja vaatimukset häiritsevät työn ulkopuolisia aktiviteetteja. Vastaavasti on myös (home to work) koti-työ konflikti. Tutkimuksessa on keskitytty työ koti -suuntaan mm. siksi, että se on yleisempi.

Teoriat ja hypoteesit 2/3 Stress of higher status hypoteesi, jonka mukaan korkeassa ammattiasemassa olevat henkilöt, joilla on päätäntävaltaa, autonomiaa, vaihteleva/monipuolinen(nonroutine) työ, vaatimuksia, ovat sitoutuneita, pitkät työpäivät sekä parempi palkka saattavat kokea enemmän työ-koti konfliktia. Stress of higher status hypoteesi, jonka mukaan korkeassa ammattiasemassa olevat henkilöt, joilla on päätäntävaltaa, autonomiaa, vaihteleva/monipuolinen(nonroutine) työ, vaatimuksia, ovat sitoutuneita, pitkät työpäivät sekä parempi palkka saattavat kokea enemmän työ-koti konfliktia. Korkea asema sekä siihen liittyvät työolosuhteet kuten päätäntävalta, autonomia, vaihtelevuus ja tulot voivat toisaalta myös vähentää työ-koti konfliktia (resources of higher status hypothesis). Korkea asema sekä siihen liittyvät työolosuhteet kuten päätäntävalta, autonomia, vaihtelevuus ja tulot voivat toisaalta myös vähentää työ-koti konfliktia (resources of higher status hypothesis).

Teoriat ja hypoteesit 3/3 Perinteinen rooli tasapaino (traditional role balance) näkemyksen perusteella naiset saattavat kokea enemmän työ -koti konfliktia, koska miehille on hyväksyttävämpää ”tuoda työt kotiin”. Tasa-arvo teorian mukaan perinteiset roolit ovat murtumassa ja siitä syystä konflikti on yhtä suuri sekä miehillä että naisilla. Perinteinen rooli tasapaino (traditional role balance) näkemyksen perusteella naiset saattavat kokea enemmän työ -koti konfliktia, koska miehille on hyväksyttävämpää ”tuoda työt kotiin”. Tasa-arvo teorian mukaan perinteiset roolit ovat murtumassa ja siitä syystä konflikti on yhtä suuri sekä miehillä että naisilla.

Toteutus 1/2 Työ-koti konflikti: Kuinka usein työsi vaatimukset häiritsevät perhe-elämääsi? Kuinka usein kotona ollessasi ajattelet työasioita? Usein, kohtuullisen usein, silloin tällöin, en koskaan. Työ-koti konflikti: Kuinka usein työsi vaatimukset häiritsevät perhe-elämääsi? Kuinka usein kotona ollessasi ajattelet työasioita? Usein, kohtuullisen usein, silloin tällöin, en koskaan. Ammatti (occupation): Johtaja, keskitason asiantuntija, hallinnolliset ammatit, myyntityö, ammattitaitoa vaativat työt, työt joihin ei vaadita ammattitaitoa/ ammattitaidottomat. Ammatti (occupation): Johtaja, keskitason asiantuntija, hallinnolliset ammatit, myyntityö, ammattitaitoa vaativat työt, työt joihin ei vaadita ammattitaitoa/ ammattitaidottomat. Itsenäinen ammatinharjoittaja, yrittäjä: Onko työnantajaa vai työskenteletkö yksin? Itsenäinen ammatinharjoittaja, yrittäjä: Onko työnantajaa vai työskenteletkö yksin? Päätäntävalta: Työskenteleekö kukaan alaisuudessasi tai oletko palkannut alaisia? Kuuluuko työhösi, jonkun ohjaaminen? Päätäntävalta: Työskenteleekö kukaan alaisuudessasi tai oletko palkannut alaisia? Kuuluuko työhösi, jonkun ohjaaminen?

Toteutus 2/2 Autonomia: Teetkö päätökset itse? Päätätkö itse työtahdistasi? Onko sinulla runsaasti vapauksia päättää miten työskentelet? Päättääkö esimiehesi mitä teet ja miten? Esimies aina vahtii mitä teet töissä? Autonomia: Teetkö päätökset itse? Päätätkö itse työtahdistasi? Onko sinulla runsaasti vapauksia päättää miten työskentelet? Päättääkö esimiehesi mitä teet ja miten? Esimies aina vahtii mitä teet töissä? Vaihteleva/monipuolinen (nonroutine) työ: Teen asioita aina uudestaan ja uudestaan? Työ on tylsää ja toistuvaa? Työ on raatamista? Vaihteleva/monipuolinen (nonroutine) työ: Teen asioita aina uudestaan ja uudestaan? Työ on tylsää ja toistuvaa? Työ on raatamista? Työn vaatimukset: Sinulla on enemmän töitä kuin useimmilla ihmisillä? Onko sinulla enemmän töitä kuin pystyt tehdä? Työn vaatimukset: Sinulla on enemmän töitä kuin useimmilla ihmisillä? Onko sinulla enemmän töitä kuin pystyt tehdä? Työaika: Kuinka monta tuntia teet töitä viikossa? Työaika: Kuinka monta tuntia teet töitä viikossa? Tulot: Luokat 5000$ välein Tulot: Luokat 5000$ välein Työhön sitoutuminen: Jotkin minulle tapahtuvat tärkeimmät asiat ovat työasioitani? Työhön sitoutuminen: Jotkin minulle tapahtuvat tärkeimmät asiat ovat työasioitani?

Tulokset Tutkimuksessa kävi ilmi, että sekä miehet että naiset, jotka ovat korkeassa asemassa kokivat enemmän työ- koti konfliktia kuin alemmassa asemassa olevat työntekijät. Tutkimuksessa kävi ilmi, että sekä miehet että naiset, jotka ovat korkeassa asemassa kokivat enemmän työ- koti konfliktia kuin alemmassa asemassa olevat työntekijät. korkeaa työ-koti konfliktia kokivat myös itsenäiset elinkeinonharjoittajat, henkilöt joilla on enemmän päätäntävaltaa, on vaativa työ, jotka ovat sitoutuneita työhönsä (involvement) sekä myös ne jotka tekivät pitkää työpäivää. korkeaa työ-koti konfliktia kokivat myös itsenäiset elinkeinonharjoittajat, henkilöt joilla on enemmän päätäntävaltaa, on vaativa työ, jotka ovat sitoutuneita työhönsä (involvement) sekä myös ne jotka tekivät pitkää työpäivää. Ainoa merkittävä sukupuolten välillä oli vaihtelevan (nonroutine) työn osalta, joka oli positiivisessa yhteydessä miesten kokemaan työ-koti konfliktiin, mutta neg. yhteydessä naisten kokemaan työ-koti konfliktiin. Ainoa merkittävä sukupuolten välillä oli vaihtelevan (nonroutine) työn osalta, joka oli positiivisessa yhteydessä miesten kokemaan työ-koti konfliktiin, mutta neg. yhteydessä naisten kokemaan työ-koti konfliktiin.

Muuta huomioitavaa Ihmiset jotka kokevat työ-koti konfliktia saattavat valikoitua työvoimasta jollakin tavoin. Ihmiset jotka kokevat työ-koti konfliktia saattavat valikoitua työvoimasta jollakin tavoin. Korkeamman aseman työntekijöillä on paremmat mahdollisuudet hakeutua tehtäviin jossa työ- koti konfliktia voi välttää. Tästä syystä tutkimus saattaa aliarvioida korkean aseman ja työ-koti konfliktin positiivista yhteyttä etenkin naisten osalta. Korkeamman aseman työntekijöillä on paremmat mahdollisuudet hakeutua tehtäviin jossa työ- koti konfliktia voi välttää. Tästä syystä tutkimus saattaa aliarvioida korkean aseman ja työ-koti konfliktin positiivista yhteyttä etenkin naisten osalta. Yleistys on rajoitettu Yleistys on rajoitettu