Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN7 2005 Opiskelijan etiikka ja moraali Onko sitä?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Advertisements

Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
Suvi Laine, 2005 Tietoa keskeytyksen taustalla olevista tekijöistä (lainattu OPH:n julkaisusta ”Keskeyttääkö vai ei?)
NATU -neljä askelta tulevaisuuteen
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Maks Larionov DP11LA.   Oppilaitoksen tietojärjestelmien, tietoverkkojen ja näiden välityksellä käytettävien viestintämenetelmien, kuten sähköpostin,
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
Markku Salakka KTK 258 ALAKOULUN USKONTO Markku Salakka KTK 258.
Asiantuntija-ammattien etiikka
Uusi oppilashuoltolaki ja muutokset koulussa
Shuffle reagointi Luetunymmär- täminen ymmärtäminen palaute itsearvio kuullun- rakenne- ja sanasto OSAT: lisätietoa Opi oppimaan lisätehtäviävälitodistus.
Minä oppijana 1 ov..
YLIOPISTO-OPISKELUSTA JA OPISKELIJA-KULTTUURISTA
VARHAINEN PUUTTUMINEN
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
Kommentteja Åbo Akademin vilppiprosessista uudistustyön pohjalta Ole Karlsson
Etiikan peruskäsitteet
Maikki Naarala Rehtorin kanslia
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
HOPS eli Henkilökohtainen OPiskeluSuunnitelma
Ammattiosaamisen toimielimen tehtävät ja Ammattiosaamisen toimikunnan toiminta Koulutuskeskus Salpauksessa Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen.
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Rajauslain soveltamiskäytäntöjä Helsingin yliopistossa Helsingin yliopiston Oodi-päivät Marja Kruut Opiskelijaneuvonta- ja opintotukipalvelut.
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
”Tämän kehittämishankkeen tavoitteena oli saada uusia menetelmiä ja toimintamalleja opiskelijoiden opintojen tukemiseksi ja estämään nuorten syrjäytymistä.
Verkko-opetuksen suunnittelusta Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Palaute elämää diabeteksen ja diabeetikon kanssa päivästä Lauantai
Opiskelijan ohjaus Prosessi- ja ympäristötekniikan osastolla Saara Luhtaanmäki Suunnittelija.
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Prosessikuvaus* plagiointiepäilyn käsittelystä Aalto-yliopistossa
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
OPPI-kysely Opiskelijoiden lähestymistavat ja kokemukset oppimisympäristöistään Helsingin yliopistossa Sari Lindblom-Ylänne & Anna Parpala Yliopistopedagogiikan.
Tulevaisuuden lukiokoulutus NYKYTILA JA TULEVAISUUS.
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Tutkinto- ja oikeusturva- johtosääntö - poimintoja Oodi-työn näkökulmasta Oodi-päivä
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Välkkäkoulutuksen opiskelijapalaute Opiskelijoiden mietteet saadusta alkuinfosta. Yhteistyö kenttäkoulujen kanssa. Oppilaiden asenteet koulutusta kohtaan.
Palautteen antaminen ja saaminen
Opettajan arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opiskelijoiden rooleja STARA dominoi opetustilannetta omilla kommenteillaan, besserwisser, paljon äänessä vaikkei aina oikeassa. EVVK istuu mielenosoituksellisesti.
Vesa Lappalainen. Tavoitteena interaktio massaluennoilla Tuloksena esimerkki projektista, mistä kaikki sanovat että hieno idea, mutta kukaan ei halua.
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD, yliopistonlehtori Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitos.
Prosessin pää-/ongelmakohdat  Ilmoittaja – Opettaja, ohjaaja, tentinvalvoja, toinen opiskelija, ulkopuolinen henkilö, epäilty opiskelija itse – Nimetön.
Rehtori Tuula Tervonen. * Tervetuloa, rehtori Tuula Tervonen * Opiskeluasiaa, psyykkari Taina Härmä * Ajankohtaista, rehtori * Sähköinen opiskelu ja.
Vilppiä ja plagiointia koskevia määräyksiä Jyväskylän yliopistossa.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Toimiva yhdistys ja sen haasteet Eija Eloranta projektipäällikkö Turun yliopiston Brahea-keskus
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
Millaisen seurakunnan SINÄ HALUAT?
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Moraali Eräät nohevat 9A.
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
Katolinen kirkko.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
Reformoidun teologian oppi
4. Luterilainen kristillisyys
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
Opettajan oikeudet ja velvollisuudet
Esityksen transkriptio:

Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Opiskelijan etiikka ja moraali Onko sitä?

Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Lähtökohdat Valmista opasta ei ole tehty Valmista opasta ei ole tehty Pohjautuu pääosin lakiin Pohjautuu pääosin lakiin Tekijänoikeus Tekijänoikeus Oppilaitoksien omat säännöt Oppilaitoksien omat säännöt Omatunto käytännössä ainoa määräävä tekijä Omatunto käytännössä ainoa määräävä tekijä

Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Lähtökohdat Yliopistolaki (645/1997) 19 §: Opiskelijan kurinpito Opiskelijaa, joka on yliopiston piirissä syyllistynyt opetus- tai tutkimustoimintaan kohdistuvaan rikkomukseen, voi-daan kurinpidollisesti rangaista varoituksella tai erottamalla määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Menettelytavasta säädetään asetuksella. Yliopistoasetus (115/1998) 20 §: Kurinpito Yliopistolain 19 §:ssä tarkoitetusta opetus- tai tutkimustoimintaan kohdistuvasta rikkomuksesta opiskelijalle annetta-vasta varoituksesta päättää yliopiston rehtori ja opiskelijan määräaikaisesta erottamisesta yliopiston hallitus. Ennen asian käsittelyä on opiskelijalle todisteellisesti toimitettava tiedoksi, mistä rikkomuksesta häntä syytetään, sekä varattava hänelle tilaisuus tulla asiassa kuulluksi. Oulun yliopiston johtosääntö opetuksesta ja opiskelijoista 26 § Kuulustelu tai muu opintosuoritus voidaan keskeyttää, jos opiskelija sen aikana syyllistyy väärinkäytökseen. Jos vää- rinkäytös havaitaan myöhemmin, opintosuoritus voidaan hylätä. Yliopistolaki (645/1997) 19 §: Opiskelijan kurinpito Opiskelijaa, joka on yliopiston piirissä syyllistynyt opetus- tai tutkimustoimintaan kohdistuvaan rikkomukseen, voi-daan kurinpidollisesti rangaista varoituksella tai erottamalla määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Menettelytavasta säädetään asetuksella. Yliopistoasetus (115/1998) 20 §: Kurinpito Yliopistolain 19 §:ssä tarkoitetusta opetus- tai tutkimustoimintaan kohdistuvasta rikkomuksesta opiskelijalle annetta-vasta varoituksesta päättää yliopiston rehtori ja opiskelijan määräaikaisesta erottamisesta yliopiston hallitus. Ennen asian käsittelyä on opiskelijalle todisteellisesti toimitettava tiedoksi, mistä rikkomuksesta häntä syytetään, sekä varattava hänelle tilaisuus tulla asiassa kuulluksi. Oulun yliopiston johtosääntö opetuksesta ja opiskelijoista 26 § Kuulustelu tai muu opintosuoritus voidaan keskeyttää, jos opiskelija sen aikana syyllistyy väärinkäytökseen. Jos vää- rinkäytös havaitaan myöhemmin, opintosuoritus voidaan hylätä.

Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Opiskelijan etiikka Opiskeluvaiheessa toimintatavat vaihtelevat henkilöittäin Opiskeluvaiheessa toimintatavat vaihtelevat henkilöittäin Myöhästelyt Myöhästelyt Poissaolot Poissaolot Kopiointi ja lunttaus Kopiointi ja lunttaus Työn tekemättä jättäminen Työn tekemättä jättäminen Yleinen käytös Yleinen käytös Ryhmähenki, tasa-arvo Ryhmähenki, tasa-arvo Läsnäolopakko Läsnäolopakko Osalle motivoiva, osalle vaikea Osalle motivoiva, osalle vaikea

Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Opiskeluetiikasta ammattietiikkaan Voiko laiska opiskelija olla tehokas työmyyrä? Voiko laiska opiskelija olla tehokas työmyyrä? Raha Raha Motivaatio Motivaatio Vihdoin pois vuosia kestäneestä kouluvaiheesta (Ala-aste  päättötyö) Vihdoin pois vuosia kestäneestä kouluvaiheesta (Ala-aste  päättötyö) Oma kädenjälki konkreettisempaa Oma kädenjälki konkreettisempaa Valmiit eettiset oppaat! Valmiit eettiset oppaat!

Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Opettajan vaikutus Opettajilla omat eettiset ohjesäännöt Opettajilla omat eettiset ohjesäännöt Vastuu opiskelijan tulevaisuudesta jopa korkeakoulu tasolla Vastuu opiskelijan tulevaisuudesta jopa korkeakoulu tasolla Sukupolviero  eri ajatusmaailma? Sukupolviero  eri ajatusmaailma? ” On sokeasti uskottava oppilaaseen silloinkin, kun uskolle ei näytä olevan mitään perusteita. Ihmiseen sisältyy melkein aina jokin kaipauksen tai tavoittelemisen ulottuvuus, jokin liikkeelle paneva ja suuntaa antaa voima. Opettajan tulisi jaksaa uskoa tähän.”

Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Pohdinta Etiikka riippuu henkilöstä Etiikka riippuu henkilöstä Ei ole määritelty oikeaa ja väärää opiskelijan moraalia Ei ole määritelty oikeaa ja väärää opiskelijan moraalia Oikean ja väärän välissä vain opiskelijan omatunto Oikean ja väärän välissä vain opiskelijan omatunto

TIE0SNY3 Opiskelijat eettiset ohjeet 0.5 Opiskelija käyttäytyy avoimesti, rehellisesti ja vastuuntuntoisesti niin itseään kuin muita kohtaan. Opiskelija käyttäytyy avoimesti, rehellisesti ja vastuuntuntoisesti niin itseään kuin muita kohtaan. Noudattamalla oppilaitoksen järjestyssääntöjä opiskelija edesauttaa yhteistä hyvinvointia ja toimii hyvänä esimerkkinä muille. Noudattamalla oppilaitoksen järjestyssääntöjä opiskelija edesauttaa yhteistä hyvinvointia ja toimii hyvänä esimerkkinä muille. Opiskelijalla on oikeus ja velvollisuus antaa rakentavaa palautetta oppilaitokselle. Opiskelijalla on oikeus ja velvollisuus antaa rakentavaa palautetta oppilaitokselle. Opiskelijan tulee tasapainottaa opiskelu ja muu elämä. Opiskelijan tulee tasapainottaa opiskelu ja muu elämä.

Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Lähteet o.htm o.htm o.htm o.htm