Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari 19.3.2009 Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
Ruokakriisi tänään ja tulevaisuudessa
Terveyden edistäminen
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Suhdannekatsaus 1/2010 Elintarvikkeiden hinnat. Ruuan hinta laski • Arvonlis ä veron alentaminen n ä kyi ruuan hinnassa v ä litt ö m ä sti – hintojen.
Kuluttajapoliittinen katsaus
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Elinkeinokalatalouden näkymiä ohjelmakaudella Kalaviikko, Ylitarkastaja Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
- mahdollisuus kehittämiseen -
Ympäristöterveys.
MITÄ KÖÖPENHAMINAN JÄLKEEN
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Globaalia riippuvuutta – Mitä on kehityspolitiikka? Heini Utunen FM, YTK Koli
Päättäjäpäivä Vähittäiskaupan kilpailukyky.
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
Alkutuotannon arvonlisäys Etelä-Pohjanmaan seutukunnissa 2011.
Elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkaseminaari ”teoriasta käytäntöön” Mika Jyrkönen, Valio
Talouden tila ja näkymät Lähteet: Tilastokeskus, TEM ja ennustelaitokset.
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Koulutuksen tavoite antaa toimijoille ja valvojille tietolähteitä
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
Copenhagen Oslo Reykjavik
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Paikallistaloushanke Tiedotustilaisuus Elintarvikkeiden suorempi tie kuluttajille.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Askel aikaa edelle Maailma haastaa – suomalainen työvoima vastaa Leila Kostiainen
Maatalous ja ympäristönsuojelu
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
Luonnonvara- ja ympäristöalan tulevaisuus ja koulutuksen muutostarpeet Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä,
Eurooppalaiset haasteet huippuosaamiselle Hannu Takkula Euroopan parlamentin jäsen, Kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan varapuheenjohtaja.
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
RAVINTEIDEN KIERRÄTYS
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Aineettomien oikeuksien hallinto Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Kuljetusjärjestelmätason tarkastelut ja energiatehokkuuden näkökulmat Logistiikkaseminaari Pöyry Infra Oy Jarkko Rantala.
Laatu ammattikeittiössä
1 Asiakas ensin EHY-päivät Pääjohtaja Matti Aho Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
Perttu Pyykkönen Pellervon Päivä
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
Toimitusjohtaja Pasi Holm, PTT Pellervon Päivä Helsinki
Aluetalouden suhdanteet Keski-Karjalassa 7-12/2016
Alkutuotannon arvonlisäys Etelä-Pohjanmaan seutukunnissa 2014
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Maailmankauppajärjestön vaikutus pellervolaiseen osuustoimintaan
Suoramyynnissä mahdollisuus
Marjatilan ympäristövaikutusten arviointi - HORTIFUTURIA
Etelä-Pohjanmaan seutukunnat Alkutuotannon arvonlisäys 2016
Kuinka marjanviljely kehittyy – mitä puutarhatilastot paljastavat?
Veera Holappa PTT:n aluetalouden seminaari
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
Esityksen transkriptio:

Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö

Mitä on biologinen turvallisuus? elintarvikkeissa ei ole tauteja aiheuttavia mikrobeja tai toksiineja elintarvikkeiden laatu vastaa kuluttajan odotuksia kulutushetkellä biologiset muutokset eivät heikennä tuotteiden taloudellista arvoa biologisen turvallisuuden arviointiin liittyvät tiedot

”Meidän elintarvikkeesta ei kukaan ole koskaan sairastunut” mikrobit epätasaisesti jakaantuneita elintarvikkeisiin ja ympäristöön ihmisten altistus vaihtelee annoksen mukaan ihmisten herkkyys mikrobeille vaihtelee mikrobien eristäminen vaikeaa vain pieni osa sairastumisista selvitetään

Elintarvikemikrobien historiaa

Kuljetuksen ja varastoinnin haasteet kaupan globaalit muutokset ilmastonmuutos väestörakenteen muutos teknologian kehitys uudet uhat, terrorismi huoltovarmuus

Globaali, globaali ja globaali olemme osa globaalia elintarviketaloutta –Suomessa valmistetun ruuan osuus pt-kaupassa 83 % (ETL)

Globaali elintarviketalous keskittyy

Globaalit muutokset vaikuttavat väestömuutokset

Ennustettu väkiluvun muutos (%) kunnittain

Ilmastonmuutos tärkein

Uudet teknologiat kuluttaja -> lukuisia kuluttajapienryhmiä kuluttajien odotukset kasvavat geenitekniikka nanoteknologia hyödyt osoitettava kuluttajalle rinnakkainelo, jäljitettävyys

Kansainvälinen kauppa WTO tukien muutos -> täydentävät ehdot rakennemuutos jatkuu voimakkaana Suomessa laatu kehittyy tuotanto verkostoituu riskit hallittava ajoissa

Kuluttaja- ja asiakasnäkökulma terveystrendi kilpailuvahvuudet turvallisuus ja laatu on oltava todennettavissa menestystarinat –salmonella –BSE-luokitus –eläinterveydenhuolto

Suomessa luotetaan ruuan turvallisuuteen

Olemmeko jo huipulla? Sikojen salmonellaprevalenssi EU-maissa

Kuljetuksen ja varastoinnin on vastattava ilmastonmuutos, energia –kuljetustehokkuus –kylmäaineet, -kalusteet –varastotappiot väestönmuutos, kuluttajatarpeet –lähiruoka Suomessa? –ateriapalvelut –läpinäkyvyys, jäljitettävyys

Kuljetuksen ja varastoinnin on vastattava uudet uhat –tietämys mikrobien käyttäytymisestä kasvaa –terrori uudet mahdollisuudet –pintamateriaalit –rfid –nettiruoka