Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö
Mitä on biologinen turvallisuus? elintarvikkeissa ei ole tauteja aiheuttavia mikrobeja tai toksiineja elintarvikkeiden laatu vastaa kuluttajan odotuksia kulutushetkellä biologiset muutokset eivät heikennä tuotteiden taloudellista arvoa biologisen turvallisuuden arviointiin liittyvät tiedot
”Meidän elintarvikkeesta ei kukaan ole koskaan sairastunut” mikrobit epätasaisesti jakaantuneita elintarvikkeisiin ja ympäristöön ihmisten altistus vaihtelee annoksen mukaan ihmisten herkkyys mikrobeille vaihtelee mikrobien eristäminen vaikeaa vain pieni osa sairastumisista selvitetään
Elintarvikemikrobien historiaa
Kuljetuksen ja varastoinnin haasteet kaupan globaalit muutokset ilmastonmuutos väestörakenteen muutos teknologian kehitys uudet uhat, terrorismi huoltovarmuus
Globaali, globaali ja globaali olemme osa globaalia elintarviketaloutta –Suomessa valmistetun ruuan osuus pt-kaupassa 83 % (ETL)
Globaali elintarviketalous keskittyy
Globaalit muutokset vaikuttavat väestömuutokset
Ennustettu väkiluvun muutos (%) kunnittain
Ilmastonmuutos tärkein
Uudet teknologiat kuluttaja -> lukuisia kuluttajapienryhmiä kuluttajien odotukset kasvavat geenitekniikka nanoteknologia hyödyt osoitettava kuluttajalle rinnakkainelo, jäljitettävyys
Kansainvälinen kauppa WTO tukien muutos -> täydentävät ehdot rakennemuutos jatkuu voimakkaana Suomessa laatu kehittyy tuotanto verkostoituu riskit hallittava ajoissa
Kuluttaja- ja asiakasnäkökulma terveystrendi kilpailuvahvuudet turvallisuus ja laatu on oltava todennettavissa menestystarinat –salmonella –BSE-luokitus –eläinterveydenhuolto
Suomessa luotetaan ruuan turvallisuuteen
Olemmeko jo huipulla? Sikojen salmonellaprevalenssi EU-maissa
Kuljetuksen ja varastoinnin on vastattava ilmastonmuutos, energia –kuljetustehokkuus –kylmäaineet, -kalusteet –varastotappiot väestönmuutos, kuluttajatarpeet –lähiruoka Suomessa? –ateriapalvelut –läpinäkyvyys, jäljitettävyys
Kuljetuksen ja varastoinnin on vastattava uudet uhat –tietämys mikrobien käyttäytymisestä kasvaa –terrori uudet mahdollisuudet –pintamateriaalit –rfid –nettiruoka