SOSTEn hallitusohjelmatavoitteet: hankintalaki Tammikuu 2015 26.1.2015 1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
HE Hankintalaiksi ja erityisalojen hankintalaiksi
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
Palveluseteli vammaisjärjestön näkökulmasta Pikkuparlamentti, kansalaisinfo Sosiaaliturvapäällikkö Virpi Peltomaa.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Katja Mikkonen Kari Niklander
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
UUSI HANKINTALAKI TUTUKSI Lahti
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Terveydenhuollon esimiesten koulutuspäivät
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
KIRKON HALLINTOVIRKAMIEHET RY:N KOULUTUSPÄIVÄT SEINÄJOELLA 20. –21. 9
Hankintadirektiiviuudistus
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
 Tornion kaupunki.  Laitteistoista, verkoista ja ohjelmistoista ei ollut mainintaa dokumentissa, muutakun että järjestelmä- ja palvelutoimittajat.
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
| Kaupan alan foorumi Martin sali Pertti Vikkula.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Sosiaalinen kuntoutus
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Elinvoimaa ja älykkäitä hankintoja Hankinta asiamies Häme.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Sähköiset hankinnat kuntasektorilla Lainsäädännön kehitys Saila Eskola KTM.
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Työllisyyspoliittista avustusta saavat hankkeet
FinELib-aineistojen kilpailuttamisen hyödyt ja haasteet FinELibin asiantuntijaseminaari Toni Vesterinen.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
HANKINTAILTA YRITTÄJILLE
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategia Jarmo Räihä.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Lähis-opas julkisille keittiöille
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Asiakkaan valinnanvapaus
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
Kuntien pienhankinnat Marjojen jatkojalostuskurssi
Maritan testamentti Miniseminaari Suomen Mielenterveysseura
Hankintalain mukainen menettely
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Sisältö Miksi hankintojen erityispiirteiden tunnistaminen on tärkeää
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

SOSTEn hallitusohjelmatavoitteet: hankintalaki Tammikuu

2

Kolme tärkeää päivämäärää 2014 uudet hankintoja koskevat direktiivit hyväksytty EU:ssa työryhmän ehdotus Suomen uudeksi hankintalaiksi valmis uusia direktiivejä soveltava Suomen hankintalaki astuu voimaan

Hankintalaki ja sosiaali- ja terveyspalvelut Hankintadirektiivit ja -laki eivät velvoita viranomaisia ulkoistamaan mitään palveluja Niissä säädetään menettelyistä, joita on noudatettava, jos palveluja päätetään ulkoistaa Hankintalaki ei säädä, mitä hankitaan, vaan ainoastaan miten hankitaan

Mitä uudet EU-direktiivit tuovat sosiaali- ja terveyspalveluihin? Direktiiveissä painotetaan sote-palvelujen erityisluonteen huomioimista ja kansallisen liikkumavaran laajuutta Sote-palvelujen hankinnoissa kynnysarvo on muita palveluja korkeampi: € yleisessä direktiivissä ja € erityisalojen direktiivissä – nämä ovat jäsenvaltioille kuitenkin vain maksimiarvoja Valtion on varmistettava, että sote-palveluja kilpailutettaessa voidaan ottaa huomioon niiden erityispiirteet kuten laatu, jatkuvuus, esteettömyys, saatavuus, kattavuus, käyttäjäryhmien erityistarpeet sekä käyttäjien osallistuminen ja vaikutusvallan lisääminen Jäsenvaltiot voivat säätää, että sosiaalipalvelujen tuottaja valitaan parhaan hinta-laatu-suhteen perusteell a

Tärkein pulma sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjien kannalta Palvelujen kilpailuttamisessa hinta on noussut liian tärkeään asemaan laadun kustannuksella Väärin painotettu hinta-laatu-asetelma on erityisen turmiollista sote-palveluissa, koska ne vaikuttavat merkittävästi palvelunkäyttäjien arkeen, perusoikeuksien toteutumiseen ja osallistumismahdollisuuksiin. Käytännössä hankintalaista on tullut jopa hyvien sosiaali- ja terveyspalveluhankintojen este, sillä erityisesti sosiaalipalveluissa mitattavien ja vertailukelpoisten laatukriteereiden asettaminen on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta. Käyttäjien yksilölliset tarpeet jäävät huomiotta

Miten pulma ratkaistaan? Uudet direktiivit painottavat laadun huomioimista hankinnoissa sekä käyttäjien osallistumista ja vaikutusvallan lisäämistä. Tähän eivät riitä erityislakien (sosiaalihuolto-, vammaispalvelu-, vanhuspalvelu- ja lastensuojelulaki jne.) säädökset, vaan käyttäjien kuuleminen hankintaprosessissa on säädettävä pakolliseksi myös hankintalaissa. Järjestöjen tulee voida edustaa käyttäjiä. Hankintalaissa tulee säätää, että palveluntarjoaja valitaan hinta-laatusuhteeltaan parhaan tarjouksen perusteella ottaen huomioon sosiaalipalvelujen laatu- ja kestävyysperusteet

Tärkeimmät pulmat sote-palveluja tuottavien järjestöjen kannalta (1/3) Faktaa: Yksityiset palveluntuottajat (mukana järjestöt) tuottavat kolmanneksen sosiaali- ja neljänneksen terveydenhuollon palveluista. Järjestöjen rooli on merkittävä erityisesti sosiaali- ja kuntoutuspalveluissa. Järjestöt tuottavat noin 15 % sosiaalipalveluista, mikä vastaa rahallisesti 1,5 mrd euroa

Tärkeimmät pulmat sote-palveluja tuottavien järjestöjen kannalta (2/3) Pulmat: Hankintoja kilpailutetaan niin suurina kokonaisuuksina, että pienillä toimijoilla ei ole mahdollisuutta osallistua kilpailuun. Tämä voi johtaa palvelujen sisällön yhdenmukaistumiseen ja palveluihin liittyvän erityisosaamisen kaventumiseen. Järjestöjen erikoisalaa on kehittää ja tuottaa etenkin pienten erityisryhmien palveluja (esimerkiksi kuntoutus, turvakodit, vaikeavammaisten asuminen). Järjestöt tuottavat myös palveluja kohderyhmille, jotka eivät markkinoita kiinnosta. Jos tämä osa järjestötuottajista katoaa, katoavat myös vastaavat palvelut ja erityisosaaminen

Tärkeimmät pulmat sote-palveluja tuottavien järjestöjen kannalta (3/3) Ratkaisut: Sote-palvelujen kynnysarvo tulee hankintadirektiivin sallimaan euroon. Tämä lisää hankintayksikköjen käytössä olevaa joustovaraa ja tekee helpommaksi yksilöllisemmät, paikallisesti räätälöidyt ratkaisut. Myös muut direktiivin antamat mahdollisuudet pienten ja keskisuurten palveluntuottajien aseman parantamiseen tulee maksimoida. Keinoja ovat mm. suurten hankintojen jakaminen pienempiin osiin ja hankintamenettelyjen yksinkertaistaminen. Sote-uudistuksessa tulee varmistaa, että sote-palveluja voi jatkossakin hankkia ja tuottaa pienissä osissa paikallisten olojen vaatimalla tavalla ottaen huomioon palvelujen käyttäjien yksilölliset tarpeet ja vaikuttamismahdollisuudet. Palveluissa on pyrittävä säilyttämään tuottajakentän moninaisuus ja toisiaan täydentävä luonne, mikä tarkoittaa myös järjestöjen erityisroolin tunnistamista palvelurakenteissa

Järjestöt hankintayksikköinä (1/2) Järjestöt joutuvat kilpailuttamaan hankintansa hankintalain mukaisesti silloin, kun ne saavat julkista tukea yli puolet budjetistaan. Menettelyt ovat teknisesti, rahallisesti ja henkilöresursseina raskaita ja riski joutua markkinaoikeuteen kasvattaa taloudellisia riskejä. Koska järjestöt eivät tavoittele voittoa, ne eivät pysty varautumaan puskurirahastoilla oikeusprosessien varalta. Mielekästä ei ole sekään, että yhä suurempi osa julkisista varoista käytetään hankintaprosesseihin

Järjestöt hankintayksikköinä (2/2) On selvitettävä, miten tilanne voidaan muuttaa. Suomalaisia itsenäisiä kansalaisjärjestöjä ei voida verrata julkisen vallan perustamiin, sen tehtävien suorittamiseen tarkoitettuihin ja sen määräysvallassa oleviin yksiköihin. Näin tällä hetkellä tehdään, kun tulkitaan järjestöt julkisiksi hankintayksiköiksi

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Kirsi Väätämöinen puh