Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro 11.6.2010 Esa Kalela Kuuloliiitto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työhönvalmennuksella työelämään
Advertisements

Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes
Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
YK:N VAMMAISSOPIMUKSESSA
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Lupamenettelyt ja valvonta/ erityisryhmien asuminen Aluehallintoviraston toiminnan kannalta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Aila.
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Strategiakausi käynnistyi. Mitä uutta opintohallintoon? Päivi Pakkanen Rehtorin kanslia/ Tutkimus- ja opintoasiat / Opintoasioiden.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Erityinen tuki Tampereen perusopetuksessa- muuttunut lainsäädäntö muuttuvat tuen rakenteet Leena Salonen
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden luoma toimintamalli, jonka fokuksessa ovat yliopistomme.
Nuoruus kehitysvaiheena
Liisa Huusko 2010 Asiakassuuntautuneen tiimityön juurruttaminen osana monikuntaliitosta -pilottikokeilun päätösseminaari Kauhava Liisa Huusko,
Vammaisten ihmisoikeudet
LAPSEN OIKEUDET.
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Järjestötoiminnalla ihmisoikeuksia rakentamassa
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
– SUOMEN EKONOMILIITTO – – FINLANDS EKONOMFÖRBUND – EkonomiEsimies - Lähikoulutus: itsetuntemuksen kautta muutokseen Tahko ja
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Tutkintotodistukset Oodista nappia painamalla? Oodi-päivät Opiskelijarekisteri/ Teemu Ajalin/ Tutkintotodistukset.
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Jyväskylän kristillinen opisto
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus (CRPD) ja sen valinnainen pöytäkirja Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriö.
Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Yksilön lyhyt historia
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Kuntoutus - kuntoutuminen
Yritykset ja yhteiskunta
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA

Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?

Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto

© Esa Kalela Vammaisuuden yksilöllinen ja sosiaalinen malli havainnollistettuna Yksilöllinen malli ? Sosiaalinen malli ?? ? ?

© Esa Kalela Vammaisuuden ihmisoikeusmalli havainnollistettuna ! ! ! ! !

© Esa Kalela Paradigman muuttumisen ongelma YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus (CRPD) nojaa vahvasti vammaisuuden sosiaaliseen malliin Sosiaalinen malli saamassa entistä enemmän jalansijaa Ihmisoikeusnäkökulma näkyy puhutussa ja kirjoitetussa muodossa, MUTTA: Ketkä puhuvat ja kirjoittavat? Missä ja miten näkökulma näkyy käytännössä? MITEN SAADA IHMISOIKEUSNÄKÖKULMA VAMMAISUUTEEN JALKAUTETTUA? MITEN VAMMAISTUTKIMUS ASEMOI JA PAIKANTAA ITSENSÄ SUHTEESSA IHMISOIKEUSNÄKÖKULMAAN?

© Esa Kalela Yhteiskunnallinen ilmapiiri ja asenne vammaisuuteen Vammaisten elämänlaadun kannalta yksi merkittävimmistä Jos ilmapiiri ja asenne ei ole erilaisuutta, esim. vammaisuutta, salliva ja hyväksyvä  Potentiaalinen osallistuminen yhteiskunnan eri alueilla kaventuu  kiinnostus sosiaaliseen vuorovaikutukseen supistuu  syrjäytymisen riski kasvaa  oman elämän ja ihmisarvon arvostus vähentyy – hyvän elämänlaadun tavoittelu ei tällöin ole enää välttämättä merkityksellistä  Riski sosiaaliseen eristäytymiseen kasvaa MITÄ PITÄISI TEHDÄ ASENTEIDEN MUUTTAMISEKSI? MIKÄ ON TUTKIMUKSEN ROOLI TÄSSÄ PROSESSISSA?

© Esa Kalela Artikla 8 Tietoisuuden lisääminen Lisätään tietoisuutta vammaisista henkilöistä Torjutaan stereotypioita, ennakkoluuloja ja haitallisia käytäntöjä Edistetään tietoisuutta vammaisten henkilöiden kyvyistä ja panostuksesta Kohde: vammaiset henkilöt ja valtaväestö MINKÄLAISTA TIETOA VÄLITETÄÄN? TUTKIMUKSELLA SUURI ROOLI!

© Esa Kalela CRPD:n merkityksestä Esim. esteettömyys (artikla 9): tiedonsaanti, koulutus, työ, fyysinen ja sosiaalinen ympäristö, palvelut jne. Jos esteettömyyskysymykset (sekä tietenkin muut artiklat) otetaan vakavasti:  Vammaisten henkilöiden ihmisarvo toteutuu Vammainen henkilö: ”Yhteiskunta pitää osallistumismahdollisuuksieni kehittämistä tärkeänä asiana, olen tärkeä, voin siis osallistua”.

© Esa Kalela Vammaissopimuksen mahdollisuus Sopimus itsessään ei muuta mitään, vaan tarjoaa perusteita ja lähtökohdan Lainsäädännölliset muutokset yksi osa Vammaisten tulee ymmärtää sopimuksen merkitys omaa elämänlaatua edistävänä välineenä. Tämän tavoitteen toteutuminen vaatii puolestaan ihmisoikeussopimuksen konkreettista avaamista eri oikeuksien suhteen Se vaatii opiskelua miten, missä ja millä tavalla omia oikeuksia voidaan tuoda esille Vammaisten henkilöiden tulee tiedostaa mahdollisuutensa vaikuttaa omaan elämään liittyviin asioihin ja niihin elämänlaatua heikentäviin tekijöihin, jotka johtuvat pitkälti heidän epätasa-arvoisesta tilanteestaan suhteessa valtaväestöön MIKÄ ON TUTKIMUKSEN ROOLI TÄSSÄ PROSESSISSA?

© Esa Kalela Vammaisten henkilöiden elämänlaadun parantuminen CRPD käytännössä Voimaantuminen Valtaantuminen Tietoisuuden lisääntyminen

© Esa Kalela Kuuloliitto ja ihmisoikeudet Ihmisoikeustiimi: CRPD:tä tarkasteltu, avattu, keskusteltu –Työ edelleen kesken Mukana vammaisfoorumissa, Vikessä, ym. yhteistyöhankkeissa Verkkokurssi vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksiin liittyen Ihmisoikeusseminaari nuorille

© Esa Kalela Haasteita Ihmisoikeusnäkökulma vammaisuuteen on uusi monelle vammaisjärjestölle Se on uusi myös akateemiselle maailmalle –Abstrakti, ideaali, teoria vrs. käytäntö, eli soveltaminen Kuten vammaistutkimuskin: –Ihmisoikeuspolitiikka pirstaleista – puuttuu koordinointivastuu ja yhteinen strategia  KUKA OTTAA VASTUUN?  KENELLE VASTUU KUULUU?