Oppimistehtävä Oppimaan oppimisen koulutus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

OPS-TYÖSKENTELYÄ LUOKISSA pe klo
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Toimintaohjeet opelle
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Olemassa olevien trikoopaitojen analysointi. Analysoikaa pienryhmissä kahta erilaista trikoopaitaa •Opettaja ja oppilaat voivat tuoda omia trikoopaitojaan.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Novellin analyysin käsitteitä
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa.
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Todennäköisen käsite alakouluikäisille
TASAPAINON RAKENTAMINEN
8 -luokan biologian maasto-opiskelua
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Algoritmi-harjoituksia…
Tilastomatematiikkaa verkossa - Pythagoras-oppimisympäristö
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
Ammatin esittely Digitarina Pohjankartanon lisäluokkien opetuksessa.
Poikolan kognitio-projekti Anne, Helena ja Kristiina Syksy-kevät
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
Vertailussa aikuisten sekä nuorten novellikokoelma
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Tarinaa työn mielekkyydestä
Mitä opetan peruskoulussa? (Tärkeimmät sisällöt) Kyösti Blinnikka
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
”Mitä meillä jo on tehty”! Mitä ja miten haluamme jatkossa tehdä yhdessä (ja erikseen?) Valitut Jatkotoimenpiteet – toimintasuunnitelma 2015 – 2017 Yhteinen.
Korkeakouluopiskelutaidot 5 op Tutkinto-opetuksen seuraaminen
Toimintaohjeet opelle
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Oma koti - osaprojekti Kohti sujuvampaa arkea. Mistä on kyse? Tavoitteena on, että pystymme täyttämään kasvavan asiakastarpeen järkevästi siten, että.
MITÄ TAPAHTUU 6. LUOKALLA? Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Luokanopettajat täyttävät.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
 Jäälin koulu 5-6D VANHEMPAINILTA MAANTIEDON PROJEKTI  Syksyn maantiedon projektissa tutustumme Euroopan valtioihin ja niiden tärkeimpiin.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Töissä.fi – sivusto Korkeakoulusta valmistuneet työelämässä Harjoituksia ja tehtäviä valintojen tueksi Leena Penttinen, Jyväskylän yliopisto Kaisa Karhu,
Tiedonhaku Käänteinen Inkvisitio 11. (toiminta) 11 ● Itsearviointi ● Opiskelija pohtii mitä uusia asioita on oppinut kurssin aikana? ● Opiskelija pohtii.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Mitä tällä tunnilla tehdään?
YH 1, OPS Aloitustunti.
Tämä on mun juttu – yrittäjyyskasvatusta alakoululaisille
SMART Table (Kaijan kokeilu)
Kirjallisuuden käsitteitä
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Tutkielman teko-ohjeet
Pataluodon koulu Draamaluokka Klikkaa lisätietoja:
Työelämän tekstejä sähköposti.
Pataluodon koulu Draamaluokka
Luen, kirjoitan ja kerron
Kansainvälisyyspäivät Seinäjoella
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Pataluodon koulu Draamaluokka
Kertausta tärkeimmistä asioista
Ammatinkuvaus Etunimi Sukunimi.
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Teema 1: Henkilökohtaiset vahvuudet ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat vahvuudet Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa omia ammatillisia.
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Esityksen transkriptio:

Oppimistehtävä Oppimaan oppimisen koulutus Pogostan koulu, Ilomantsi Milla Enojärvi-Koskela, Pihla Härkönen, Ritva Kärnä, Anne Palviainen, Eija Sivonen

VERTAILU eri oppiaineissa ylä- ja alakoulussa

6. luokan historiassa 1. Lue ja vertaile tarinoita Robin Hoodista. Mitä samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia löydät niistä? Onko Robin Hood ollut oikeasti olemassa? Perustele mielipiteesi. 2. Vertaile aateliston ja talonpojan elämää 1400-luvulla kirjan kuvien perusteella. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin! Miten talonpojan arki erosi aateliston elämästä? Huomioita: osa oppilaista kykenee itsenäisesti näihin tehtäviin, osa tarvitsee open apukysymyksiä päästäkseen alkuun

7. luokan äidinkielessä ja kirjallisuudessa Adjektiivien opiskelun yhteydessä opiskeltiin vertailuasteet: positiivi eli perusaste, komparatiivi, superlatiivi Huomioita: adjektiivien vertailuasteiden tuottaminen oikein on helpohkoa, mutta tekstistä löytäminen ja kieliopillinen nimeäminen on osalle oppilaista vaikeaa. Tunnistamista hankaloittaa sanojen taipuminen: nominatiivimuotoiset löytyvät helpoiten, taivutetut hankalammin. Kirjallisuudessa: vertaillaan kahta eri kertomusta kirjallisuuden käsitteiden näkökulmasta: aihe, kertoja, tapahtumaympäristö, aika, henkilöt jne. Tavoitteena havaita, millainen vaikutus kertomuksen eri elementeillä on. (Esim. miten kerronnan aikamuodon tai kertojan vaihtaminen vaikuttaa tekstiin.) (Ei vielä toteutettu.)

8. luokan kemiassa Aihe: Ionisidos ja molekyylisidos Käsiteltiin teoriaa vertaillen ioni- ja molekyylisidoksia. Kokeellisesti oppilaat vertasivat ionisidoksisten ja molekyylisidoksisten yhdisteiden sähkönjohtavuutta. Huomioita: Oppilaiden oli helppo ymmärtää, että ionisidoksisten yhdisteiden vesiliuokset johtavat sähköä toisin kuin molekyyliyhdisteet tai niiden vesiliuokset. Paljon vaikeampi oli hahmottaa atomitason eroavaisuus. Vertaileminen auttoi osaa oppilaista.

8. luokan oppilaanohjauksessa Oppilaat tutustuivat oman kiinnostuksen mukaan kahteen ammatinkuvaukseen ja vertailivat ammatteja. Tarkastelun kohteena esim. koulutus, työpaikat, työn sisältö, työn vaatimukset, työllisyystilanne, työaika, palkkaus Tehtävän teki neljä luokkaa. Huomioita: Tunnin alussa määrittelimme, mitä vertailu on ja annoin esimerkkejä ammattien vertailusta. Oppilailla erilaiset valmiudet vertailun tekemiseen. Osa pystyy suoraan johtopäätöksiin. Osalla tehtävä jäi asioiden luetteloimiseksi ilman samankaltaisuuksien ja eroavaisuuksien etsimistä. Vertailtavien asioiden muututtua abstraktimpaan suuntaan tehtävä muuttuu vaikeammaksi (esim. koulutus tai palkka vs. työn vaatimukset). Muutin tehtävänantoa ja vaiheistin tehtävää seuraaville ryhmille, mikä ei kaikkien kohdalla auttanut.

9. luokan yhteiskuntaopissa Demokratia ja diktatuuri Tehtävä tehdään pareittain siten, että toinen selvittää demokratian ja toinen diktatuurin, minkä jälkeen oppilaat vertailevat selvittämiään asioita toistensa kanssa (siis pareittain). Avuksi voidaan antaa tukisanoja kuten vaalit, median vapaus, kokoontumisvapaus ym. Lopuksi kootaan tehtävä yhdessä. HUOMIOITA: Oppilaat suoriutuivat paritehtävästä varsin hyvin ja osasivat toteuttaa vertailun tietojen hankkimisen jälkeen. Joidenkin kohdalla tukisanat olivat tarpeellisia. Yhteinen koonti lopuksi tuki käsitteiden ymmärtämistä.

LOPUKSI: Mielestämme vertailu on hyvä opetusmenetelmä ja soveltuu moniin aineisiin ala- ja yläkoulussa. Huomasimme, että osalle oppilaista vertaileminen on helpompaa ja osalle haasteellista. Opettajan huomioitava eriyttäminen Tärkeää hyvät ohjeet aluksi Lopuksi yhteinen koonti