Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa."— Esityksen transkriptio:

1 Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa luvun ja suvun mukaan. tre söta hundvalpar

2 Adjektiivien taivutus
en-muoto perusmuoto Ett-muoto t-muoto Monikko ja määräinen muoto, a-muoto lång långt långa ny nytt nya vacker vackert vackra röd rött röda Tästä linkistä löydät tietoa epäsäännöllisistä adjektiivimuodoista. Taipumattomia Monet a-, e- ja s-loppuiset adjektiivit: bra, noga, äkta, nutida, enda, öde, gyllene, gratis, gammaldags, medelålders -ande ja –ende –päätteiset främmande, spännande, givande, leende Muita: fel, kul sönder

3 Adjektiivien käyttö Jag har en ny bil. Det finns ett nytt museum.
Attribuuttina (määrittää substantiivia) Predikatiivina (olla-verbin määreenä) Jag har en ny bil. Det finns ett nytt museum. Jag tycker om söta hundar. Jag är glad. Bordet är vitt. Barnen blev trötta under resan.

4 Adjektiivien vertailumuodot
Adjektiiveilla on kolme vertailumuotoa: perusmuoto uusi = ny komparatiivi uudempi = nyare superlatiivi uusin = nyast (den/det/de nyaste) Adjektiiveja vertaillaan joko päätteillä tai mera/mest –sanoilla. Lisää tietoa vertailumuodoista.

5 Vertailu Perusmuoto (positiivi) komparatiivi superlatiivi 1. ny nyare
nyast , den nyaste 2. stor större störst , den största 3. musikalisk mera musikalisk mest musikalisk komparatiivi superlatiivi 1. Päätteenä -are Päätteenä –ast , taipunut muoto + -e 2. Päätteenä -re Päätteenä –st, taipunut muoto + -a 3. mera mest Useimmiten adjektiivit vertaillaan komparatiivissa päätteellä – are ja superlatiivissa päätteellä –ast. Joidenkin adjektiivien komparatiivin pääte on –re ja superlatiivin –st. Nämä ovat muutenkin poikkeuksellisia (esim. vokaalinmuutokset). Mera ja mest –sanoilla vertaillaan –isk ja -e päätteeseen loppuvat adjektiivit sekä partisiipit.

6 KUIN SOM ÄN Kun vertailtavat ovat samanlaiset
Hon är lika gammal som jag. De har samma adress som tidigare. Kun vertailtavat ovat erilaiset Hon är äldre än jag. Jag vill träffa någon annan än din bror. Metoden är annorlunda än förr.

7 Harjoituksia Kieliverkosta löytyy adjektiiveihin ja substantiiveihin liittyviä harjoituksia. Tee seuraavat tehtävät: Adjektiivilausekkeen taivutus, adjektiivi ja substantiivi 1 Adjektiivilausekkeen taivutus, adjektiivi ja substantiivi 2 Adjektiivien vertailumuodot 1 Tee myös seuraavat harjoitukset BUDin sivuilta: 3. Täydennä aukot (adjektiivien vertailumuodot) 4. Täydennä aukot (adjektiivimuodot) 5. Täydennä taulukko (adjektiivien vertailumuodot) Digitala spåret –sivuston tehtävät: Valitse oikea muoto adjektiivista 1 Valitse oikea muoto adjektiivista 2 Valitse oikea muoto adjektiivista 3 Komparatiivi 1 Komparatiivi 2


Lataa ppt "Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google