EVA 2010 ”Säädösten muutoksia tarvitaan etenkin tietoon (tietosuojasäännökset) ja julkisen vallan suoritteisiin (maksuperustelaki) kohdistuvan lainsäädännön.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Anna Johansson, Aalto-yliopisto & Laura Karppinen, Helsingin yliopisto
Advertisements

Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
1 Eduskunnan oikeusasiamiehen laillisuusvalvonnan havaintoja IT-toiminnasta Valtiontalouden tarkastusviraston IT-foorumi Eduskunnan oikeusasiamiehen.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
Unicoden Common Locale Data Repository (CLDR) Kotus EIK.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Tietohallintolain vaikutus Heikki Lunnas Kuopio.
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietoturvan.
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Tietoturvallisuus osa 6
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
KÄYTTÄJÄTIETOJEN HALLINNOINTI HUOMISEN PALVELUISSA – KOKONAISUUDISTUS EU:N TIETOSUOJALAINSÄÄDÄNNÖSSÄ TERHO NEVASALO.
Kansalaisen asiointitili asiakkaan näkökulmasta Sähköisen asioinnin tietoturvallinen viestintäkanava kansalaisen ja viranomaisen välillä. Osa Suomi.fi-portaalia.
Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä
Yhteispalvelulaki ja yhteispalvelusopimus pilotoinnin perustana
Viestintäsuunnitelma
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ HKO, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat Kehitettävät yhteiset alustat,
Maaseutuviraston tietovarastointitarpeet Tommi Kujala.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Tutkijan identifiointi –seminaari Kommentteja Eeva Rantala |
Sosiaalihuoltolaki.
OTT, VT Rauno Korhonen oikeusinformatiikan professori oikeustieteiden tiedekunta Lapin yliopisto JULKISUUS JA SALASSAPITO VIRANOMAISTOIMINNASSA.
Opintotietojen tietosuojakäytänteet ja niiden kehittäminen Paula Merikko & Antti Mäki
Julkisen hallinnon ICT-näkymiä HAKA-Virtu tilaisuus Tuomo Ahjokannas
Yhden luukun palvelumalli tiedon hyödyntämiseen. Palveluiden käyttäjälähtöisyys kasvaa. Palvelut tehostuvat ja toiminnan tuottavuus kasvaa. Tiedon laatu.
Tietohallintolaki Hannele Kerola Lainsäädäntöneuvos.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
oikeusinformatiikan professori oikeustieteiden tiedekunta
Yhteistyösopimuksen laadinta
EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja VIRTA Valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä Immo Aakkula Hallitusneuvos, OKM.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrityksistä
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
Oppimisanalytiikka ja suostumusten hallinta
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Lainvalmistelua taustoittava kokous, STM
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
JHKA-jaosto Toni Äikäs / VM JulkICT
Tiedon hyödyntämisen verkostotyöpaja avaus
Sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja sekä JHKA
Tietohallintolain perusteella annettavien asetusten valmistelu
Yhdistykset ja tietosuoja-asetus – mikä muuttuu?
Tietosuoja-asiat rekisterinpidossa
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Tietosuoja ja julkisuusperiaate
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Ohjausjärjestelmä yhdellä kuvalla
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Kokonaisarkkitehtuuria koskeva sääntelytarve
Kehittämishankkeista Virtaa ja Synergiaa
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
Tiedonhallintalain valmistelu Tiedonhallinta ja kokonaisarkkitehtuuri
Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutusohjelman tuloksia
Tietohallintolain perusteella annettavien asetusten valmistelu
Esittäjän nimi ja päivämäärä
Henkilötietojen käsitteleminen VIRTA-tietovarannossa
Esityksen transkriptio:

EVA 2010 ”Säädösten muutoksia tarvitaan etenkin tietoon (tietosuojasäännökset) ja julkisen vallan suoritteisiin (maksuperustelaki) kohdistuvan lainsäädännön osalta”. ”Eri ministeriöiden ja valtion virastojen autonomia tai kunnallinen itsehallinto ei saa nousta esteeksi. Keinot tietosuojan periaatteiden toteuttamiseksi on tarvittaessa mietittävä uudestaan. Ratkaisu tietosuojan toteuttamiseksi ei enää voi olla tiedon lokeroiminen lukemattomiin erillisiin rekistereihin.” (EVA:n marraskuussa 2009 julkaisema raportti ”Nykyaikaa etsimässä - Suomen digitaalinen tulevaisuus”) VTV 1998 ”Automaattiseen tietojenkäsittelyyn liittyvän teknologisen kehityksen mukanaantuomia hyötyjä ei hallinnon sisällä ole kyetty ulosmittaamaan sillä teholla, mihin voimassaoleva lainsäädäntö antaisi mahdollisuudet. Yhtenä keskeisistä syistä tähän ovat vaikuttaneet eri hallinnonalojen sisäisen erityislainsäädännön puutteellisuudet.” ”Tietosuojaa koskeva laki on yleinen, ns. puitelaki. Jos varsinaisessa asiakohtaisessa lainsäädännössä on tietojenluovutusta koskeva säädös laadittu silmälläpitäen yhteistyön mahdollisuutta, ei tietosuojalaki ole esteenä viranomaisten eri tarkoitusta varten keräämien tietojen hyödyntämiselle muussa tarkoituksessa.” (VTV:n tarkastuskertomus 8/1998 ”Tietosuoja ja viranomaisyhteistyö”) TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO

TIETOSUOJADIREKTIIVI 95/46/EY Resitaalin 2) -kohta: “Tietojenkäsittelyjärjestelmät on tehty palvelemaan ihmistä; järjestelmiä käytettäessä on kunnioitettava yksilöiden perusoikeuksia ja – vapauksia heidän kansalaisuudestaan tai asuinpaikastaan riippumatta, erityisesti oikeutta yksityisyyteen, ja osallistuttava taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, kaupan kehittämiseeen sekä yksilöiden hyvinvoinnin lisäämiseen.” TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO

EUROBAROMETRI 2008 Rekisterinpitäjien näkemykset - miten hyvin rekisterinpitäjät tuntevat tietosuojalainsäädännön Hyvin FI= 2 % (alhaisin!) EU= 13 % Melko hyvin FI= 48 % EU= 56 % Huonosti FI= 50 % EU= 30 % 4. Alhaisin (FR, PT, BE) FI = 50 % EU = 69 %

Henkilötietolaki (523/1999) 8 § Käsittelyn yleiset edellytykset Henkilötietoja saa käsitellä ainoastaan: …Henkilötietojen luovuttaminen voi tapahtua 1 momentin 5 kohdan nojalla vain, jos henkilötiedon luovuttaminen kuuluu tavanomaisena osana kysymyksessä olevan toiminnan harjoittamiseen edellyttäen, että tarkoitus, johon tiedot luovutetaan, ei ole yhteensopimaton henkilötietojen käsittelyn tarkoituksen kanssa ja että rekisteröidyn voidaan olettaa tietävän henkilötietojen tällaisesta luovuttamisesta. Arkaluonteisten henkilötietojen ja henkilötunnuksen käsittelystä säädetään 3 luvussa. Henkilötietojen käsittelystä erityisiä tarkoituksia varten säädetään 4 luvussa. Oikeudesta saada tieto ja muusta henkilötietojen luovuttamisesta viranomaisen henkilörekisteristä on voimassa, mitä viranomaisten asiakirjojen julkisuudesta säädetään. TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO

JULKISUUSLAKI 621/1999 ” 2 momentti on kumottu L:lla /635, joka tulee voimaan Aiempi sanamuoto kuuluu: /635 Jos tämän lain nojalla annetussa valtioneuvoston asetuksessa niin säädetään, valtion hallinto- ja lainkäyttöviranomaisten on sen lisäksi, mitä 1 momentin 1–5 kohdassa säädetään, hyvän tiedonhallintatavan toteuttamiseksi velvollisuus: 1) turvata tietojärjestelmiä suunnitellessaan ja kehittäessään mahdollisuudet hyödyntää tietojärjestelmiä muiden viranomaisten toiminnassa sekä ottaa tässä tarkoituksessa huomioon yhteensopivuuden varmistamiseksi tämän lain nojalla säädetyt tekniset vaatimukset; 2) osallistua useammalle viranomaiselle yhteiseen yleisen tietoverkon avulla toteutettavaan asiakaspalvelujärjestelmään taikka yleisesti merkittävien asioiden valmistelun julkisuutta edistävien rekisterien ylläpitoon.” TIETOHALLINTOLAKI (634/2011) Lain velvoitteet viranomaisille ja valtiovarainministeriön rooli: Lain voimaantulon myötä julkisen hallinnon viranomaiselle tulee kolme keskeistä velvoitetta: 1) Suunnitella ja kuvata tietohallintonsa julkisen hallinnon tietohallinnon kokonaisarkkitehtuurin mukaisesti. 2) Noudattaa tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuria ja sen edellyttämiä yhteentoimivuuden kuvauksia ja määrityksiä sekä toimialakohtaisia kuvauksia ja määrityksiä, joiden sisältö määritellään asetuksissa. 3) Ottaa käyttöön sellaisia sähköisen asioinnin ja hallinnon tukipalveluja, jotka luovat edellytykset yhteentoimivuudelle. Yhteiset tukipalvelut määritellään tulevassa ICT-strategiassa TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO