Järjestöt toimijoina kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Lahti, Fellmanni 23.11.2006 Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Advertisements

Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Toimintavuoden 2011 keskeiset toiminnot. Epilepsialiiton strategia vuoteen 2010 • Avoin suhtautuminen epilepsiaan ja sen monimuotoisuuteen • Laadukas.
Päijät-Hämeen sosiaalipoliittinen foorumi Sibeliustalo, Lahti
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Warkop Oy Hengitysliitto Heli ry Varkauden kaupunki Työtä KoulutustaKuntoutusta.
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Tietoa ja neuvontaa kohtaamispaikoista Helena Liimatainen Sirpa Sulku.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
Kotipalvelut Eija Bouras Ky
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
KANSAINVÄLINEN HARJOITTELU OSANA OPINTOJA Bolognan vanavedessä – seminaari, Turku Helli Kitinoja Kansainvälisten asiain päällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Kuka vaikuttaa Kansalaisosallistuminen seutukehittämisessä Uudenmaan sosiaaliturvayhdistys ry Seutuverkostokehittäjä Anne Aholainen.
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
Teemme tulevaisuutemme - yhdistyskierros syksy 2014.
Liikuntaseura tai –järjestö sekä yhtiöittäminen Heikki Kahakorpi, SLU Milloin jäsenpalvelut muuttuvat liiketoiminnaksi ja mitä sitten pitää.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
Järjestöt ja kunta- ja palvelurakenneuudistusprosessi Pohjois-Karjala Järjestöfoorumi 25.10: työryhmä valmistelemaan asiaa Työryhmässä : Sosiaali- ja terveysturvan.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
pk Sopimusvuori ry & Sopimusvuorisäätiö Järjestö Sopimusvuori ry & Sopimusvuorisäätiö palveluntuottaja päivittäin yli 600 kuntoutus- ja hoitopaikkaa.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Matkailun mahdollisuudet käyttöön! PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Hanna Kääriäinen
Tilinpäätös 2004.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä KESKI-SUOMEN MATKAILUELINKEINON STRATEGIA 2010 Suomalaisin Suomi – viihdy ja voi hyvin.
Leif Åberg: Viestinnän näkökulma kolmanteen sektoriin Opinto-ohjelma Viestintä ja yhteisöt 2001.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Taloustilanne at.
Järjestöbarometri 2014 Juha Peltosalmi, Tyyne Hakkarainen, Pia Londén, Vertti Kiukas, Riitta Särkelä.
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
Miten kunnat makaavat? Kunta-alan ajankohtaiskatsaus Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu Toimitusjohtaja Jari Koskinen
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Järjestöbarometri 2014 Juha Peltosalmi, Tyyne Hakkarainen, Pia Londén, Vertti Kiukas, Riitta Särkelä.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Järjestöbarometri 2014 Järjestöjohdon tilaisuus Scandic Park.
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
PoSoTe – työryhmän kokous
Järjestöjen sosiaali- ja terveyspalvelut 2017
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Elinkeinopolitiikalla kasvua
Ohjaamot.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Esityksen transkriptio:

Järjestöt toimijoina kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Lahti, Fellmanni Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

LÄHTEET JA UUTTA TIETOA SOSIAALI- JA TERVEYSJÄRJESTÖISTÄ: Järjestöbarometri ajankohtaiskuva sosiaali- ja terveysjärjestöistä. Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto. Vuorinen & al; Vertaansa vailla. Ajankohtaiskuva sosiaali- ja terveysjärjestöistä Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.  Särkelä & Vuorinen & Peltosalmi: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen mahdollisuudet palvelujen ja tuen tuottajina Selvitys Valtiontilintarkastajille.

PÄHKINÄNKUORESSA:  Järjestöjen roolit:  Asiantuntijoina  Vaikuttajina  Vertaistuen tarjoajina  Vapaaehtoistoiminnan paikkoina  Palveluiden kehittäjinä ja tarjoajina  sosiaali- ja terveysjärjestöä rekisteröity  työntekijöitä n Marja Vuorinen STKL

Paikallisyhdistyksistä vuonna 2005: kolmasosalla palkattua henkilökuntaa puolet saa kuntien toiminta-avustusta 14 % arvioi palvelutuotannon tuotot merkittäviksi tutkimuksen perusjoukosta (2 291 yhdistystä) 1 % sai RAY:n yleisavustusta 6 % sai RAY:n projektiavustusta Marja Vuorinen

Paikallisyhdistysten toiminnan painopisteet Järjestöbarometri 2006

Paikallisyhdistystypologia Järjestöbarometri 2006

Ihmisryhmät, joille paikallisyhdistykset tarjoavat palveluja tai tukea Järjestöbarometri 2006

Paikallisyhdistysten toiminnan ja osallistujien määrän kehitys viimeisten viiden vuoden aikana

Paikallisyhdistysten talousarvion loppusumma v Järjestöbarometri 2006

Eri rahoituslähteiden merkitys paikallisyhdistyksille Järjestöbarometri 2006

Paikallisyhdistysten arviot toimintansa kehittämishaasteista Järjestöbarometri 2006

Vertaistoiminnan ja muun paikallistoiminnan kysyntä on kasvussa Järjestöbarometri 2006 Valtakunnallisten liittojen toiminnan painopisteiden muutos 2000-luvulla Vertaistuen ja osallistumismahdollisuuksien tarjoaminen sekä ehkäisevä työ tällä hetkellä järjestöjen keskeisiä yhteiskunnallisia tehtäviä

Mikä muutoksessa? Oman palvelutuotannon kasvusta palvelujen laatuun vaikuttajiksi Järjestöt tuottavat 18 % sosiaalipalveluista Yksityisten sosiaalipalvelujen kasvusta 75 prosenttia vuonna 2005 oli yritystoiminnan kasvua Asumispalveluja yli kaksi kertaa enemmän kuin yrityksillä, suhteellinen osuus pienenemässä ( as/ 2005) Kotipalveluja kolmanneksen yrityksiä enemmän, osuus pienenemässä ( as/ 2005) Ensi- ja turvakotitoiminta sekä yksityinen päihdehuolto käytännössä järjestöjen varassa Kuntoutus etenkin väliinputoajaryhmille (Kela 141 milj euroa, RAY 39 milj euroa / vuonna 2005) Lastensuojelupalvelut

Nyt muutoksessa: Palvelujen yhtiöittäminen seuraus:  edellyttää panostusta alueille, jotka liiketaloudellisesti kannattavia Palvelutuotannon lopettaminen seuraus:  palveluja vaille jäävät ihmiset Toiminnan osittaiset tuotteistamispaineet seuraus:  ehkäisevä työ vähenee, jos rahoitus tulee suoritteiden myynnistä

Valtakunnallisten järjestöjen tärkeimmiksi arvioidut vaikuttamisen kohteet Järjestöbarometri 2006

Järjestöjen aluetyön palveluja ja toimintamuotoja: Tiedotus, ohjaus, koulutus ja neuvonta yli hallinnonrajojen  asianosaisille, ammattihenkilöstölle, läheisille ja koko väestölle Verkostojen solmukohdassa ja linkkinä julkisen sos- ja terveystoimen, esh:n, kuntien, paikallisten yhdistysten ja yksittäisten ihmisten välillä Kuntoutusohjaus ja -palvelut varsinkin väliinputoajaryhmille kuntoutusohjaus, kuntoutuskurssit ja sopeutumisvalmennus

Yleishyödyllisen ja ehkäisevän toiminnan tunnetuksi ja näkyväksi tekeminen järjestöjen haasteena (1)

Yleishyödyllisen ja ehkäisevän toiminnan tunnetuksi ja näkyväksi tekeminen järjestöjen haasteena (2) Järjestölähtöinen auttamistyö järjestöjohdon mukaan  ei ole elinkeinotoimintaa  ei voi vapailta markkinoilta ostaa  ei voi kattaa palvelumaksuilla  ostaja ei maksa tuotantokustannuksia Mahdollisuus osallistua kansalaisena, ei vain tuen ja avun kohteena tai kuluttajana Yleishyödyllisen ja elinkeinotoiminnan raja - Valtioneuvoston periaatepäätös tulossa

Näkyväksi tekeminen haasteena (3) STM:n strategia ja hyvinvointipalvelujen resurssit rakentuvat ehkäisevän työn varaan Mm. kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä vain järjestöjen palvelutuottajarooli näkyvä Järjestöt osa palvelupalettia, vaikkei olisi myytävää toimintaa Järjestöiltä toiminnan näkyväksi saaminen edellyttää yhteistä vaikuttamista ja tiedon tuotantoa

Johtopäätökset Vertaistoiminnan kysyntä on kasvussa Järjestölähtöinen auttamistyö ei ole elinkeinotoimintaa Omasta palvelutuotannosta yhteiseen vaikuttamiseen Vetovoimaisen yhdistystoiminnan edellytykset turvattava RAY:n monopoliasema on kansalaisjärjestötoiminnan elinehto Järjestöjen haasteena on tehdä työnsä näkyvämmäksi Tulevaisuuden skenaarioita ja valinnan paikkoja