RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

Prosessiteollisuus monessa mukana.
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Ohjelmistokehitys Viikko 2 Mika Salo Pekka Valtonen Asmo Voutilainen
Lihan kylmäketjun vaiheet
Ilkka Nieminen PIENET- JA KESKISUURET TAVARANTOIMITTAJAT KAUPAN YHTEISTYÖKUMPPANEINA KALAVIIKKO 2008 JOHTAJA ILKKA NIEMINEN PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA.
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
Asta Koivisto | Joululeluprojekti Tulokset.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Suomalaisen ruuan brändit ja laatutekijät
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
SÄHKÖTURVALLISUUS ALOITA
Hotelli- ja ravintola-ala
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Saatavuus kilpailukeinona
Missä hän on? Missä he ovat?
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Asioita pohdittavaksi tuotekehitystyötä tehtäessä
Verkkokauppa Internetissä on isompi tavaravalikoima kuin lähimmässä kauppakeskuksessa, siitä voit olla varma.
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
Ohjaatko vai johdatko? Ohjaatko vai johdatko ryhmää – kaksi eri asiaa
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
OMAVALVONTASUUNNITELMA
TALOUDELLINEN VASTUU.
Omavalvontasuunnitelma
Omavalvontasuunnitelma
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Laatu ammattikeittiössä
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Ruuan reitti: Vilja. Ruuan reitti: Vilja Viljan matka pellolta pöytään Miksi pelto kynnetään ennen kuin siihen istutetaan siemeniä? Oletko ollut itse.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Ruoka ammattina ja harrastuksena
1. Hygieniapassikoulutus
Ruuan reitti: kala.
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
Energian säästäminen.
Ruokaa hygieenisesti.
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Ruokatrendit.
Lehmä.
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
Pori Marko Jori.
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
Esityksen transkriptio:

RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA

RUUAN TURVALLISUUS RUOKAKETJUSSA JOKAISEN VASTUULLA Ruoka matkaa pitkän ketjun läpi ennen kuin se päätyy sinun ruokapöytääsi. Seuraavaksi tarkastellaan sitä, miten ketjun osissa varmistetaan se, että ruoka on turvallista kun saat sen käyttöösi. Ketjun osat ovat: Rehu- ja lannoiteteollisuus Alkutuotanto Elintarviketeollisuus Kauppa Kuluttaja

REHU- JA LANNOITETEOLLISUUS Ruuan turvallisuudesta huolehtiminen alkaa jo rehu- ja lannoiteteollisuudesta. Näin taataan tuotantoeläinten hyvä ravinto sekä kasveille hyvä kasvualusta. Jos rehut tai lannoitteet eivät ole turvallisia, ei kuluttajalle myytävä tuotekaan todennäköisesti ole sitä. Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi

ALKUTUOTANTO Alkutuotannossa tuotetaan elintarvikkeiden raaka-aineita. Raaka-aineiden tulee olla puhtaita ja turvallisia. Suomessa puhdas kasteluvesi, kasvinsuojeluaineet sekä kylmä talvi helpottavat raaka-aineiden turvallista tuotantoa. Kuva: Ruokatieto / Laura Lounasheimo

ELINTARVIKETEOLLISUUS Elintarviketeollisuus jalostaa raaka-aineet kuluttajille myytäviksi elintarvikkeiksi. Jalostuksen eri vaiheita valvotaan tarkasti. Elintarviketeollisuudessa on tärkeää, että työntekijät noudattavat Hygieenisiä työtapoja. Elintarviketeollisuuden työntekijöiltä vaaditaan hygieniapassi. Kuva: Ruokatieto / Minttu Virkki

KAUPPA Myös kauppa osaltaan vaikuttaa siellä myytävien tuotteiden turvallisuuteen Myös kaupan työntekijöiltä vaaditaan hygieniapassi Kaupassa kuluttaja voi lukea pakkausmerkinnöistä tarkemmat tiedot elintarvikkeista Esim. parasta ennen -päiväys, valmistusmaa. Miettikää yhdessä, mitä kaikkia merkintöjä pakkauksissa on ja mitä tietoa pakkauksista saadaan? Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi

Huomioi parasta ennen sekä viimeinen käyttöpäivä –merkinnät KULUTTAJA Kuluttajan tehtävänä on huolehtia siitä, että elintarvikkeiden kuljetus kaupasta kotiin sujuu hyvin ja esimerkiksi kylmäketju ei katkea tarpeettoman pitkäksi ajaksi Kotona tuoteturvallisuutta ovat esimerkiksi oikeat säilytystavat Lämpötila Paikka Huomioi parasta ennen sekä viimeinen käyttöpäivä –merkinnät Tiedätkö mitä eroa näillä on?

KYLMÄKETJU Tutustu seuraavassa kalvossa vielä maidon kylmäketjuun Mitä vaiheita maidon kylmäketjuun kuuluu? Mitkä ovat kriittisiä kohtia? Miten eri kohdissa voidaan huolehtia kylmäketjun jatkumisesta?

MAIDON KYLMÄKETJU Maitotila Maitoauto Meijeri Kuljetus kauppaan Kauppa Lypsy +38 astetta, jäähdytys nopeasti +4 astetta. Maitoauto Alle +6 astetta. Meijeri Nopea kuumennus +72-astetta, jäähdytys alle +6 astetta. Kuljetus kauppaan Kauppa Kuljetus kotiin Mahdollisimman kylmänä, nopea kuljetus. Koti Alle +6 astetta Kuvitus: Ruokatieto / Tuija Fagerlund

RUOKATIETO YHDISTYS RY www.ruokatieto.fi www.ruokavisa.fi ruokavisa@ruokatieto.fi