RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA
RUUAN TURVALLISUUS RUOKAKETJUSSA JOKAISEN VASTUULLA Ruoka matkaa pitkän ketjun läpi ennen kuin se päätyy sinun ruokapöytääsi. Seuraavaksi tarkastellaan sitä, miten ketjun osissa varmistetaan se, että ruoka on turvallista kun saat sen käyttöösi. Ketjun osat ovat: Rehu- ja lannoiteteollisuus Alkutuotanto Elintarviketeollisuus Kauppa Kuluttaja
REHU- JA LANNOITETEOLLISUUS Ruuan turvallisuudesta huolehtiminen alkaa jo rehu- ja lannoiteteollisuudesta. Näin taataan tuotantoeläinten hyvä ravinto sekä kasveille hyvä kasvualusta. Jos rehut tai lannoitteet eivät ole turvallisia, ei kuluttajalle myytävä tuotekaan todennäköisesti ole sitä. Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
ALKUTUOTANTO Alkutuotannossa tuotetaan elintarvikkeiden raaka-aineita. Raaka-aineiden tulee olla puhtaita ja turvallisia. Suomessa puhdas kasteluvesi, kasvinsuojeluaineet sekä kylmä talvi helpottavat raaka-aineiden turvallista tuotantoa. Kuva: Ruokatieto / Laura Lounasheimo
ELINTARVIKETEOLLISUUS Elintarviketeollisuus jalostaa raaka-aineet kuluttajille myytäviksi elintarvikkeiksi. Jalostuksen eri vaiheita valvotaan tarkasti. Elintarviketeollisuudessa on tärkeää, että työntekijät noudattavat Hygieenisiä työtapoja. Elintarviketeollisuuden työntekijöiltä vaaditaan hygieniapassi. Kuva: Ruokatieto / Minttu Virkki
KAUPPA Myös kauppa osaltaan vaikuttaa siellä myytävien tuotteiden turvallisuuteen Myös kaupan työntekijöiltä vaaditaan hygieniapassi Kaupassa kuluttaja voi lukea pakkausmerkinnöistä tarkemmat tiedot elintarvikkeista Esim. parasta ennen -päiväys, valmistusmaa. Miettikää yhdessä, mitä kaikkia merkintöjä pakkauksissa on ja mitä tietoa pakkauksista saadaan? Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
Huomioi parasta ennen sekä viimeinen käyttöpäivä –merkinnät KULUTTAJA Kuluttajan tehtävänä on huolehtia siitä, että elintarvikkeiden kuljetus kaupasta kotiin sujuu hyvin ja esimerkiksi kylmäketju ei katkea tarpeettoman pitkäksi ajaksi Kotona tuoteturvallisuutta ovat esimerkiksi oikeat säilytystavat Lämpötila Paikka Huomioi parasta ennen sekä viimeinen käyttöpäivä –merkinnät Tiedätkö mitä eroa näillä on?
KYLMÄKETJU Tutustu seuraavassa kalvossa vielä maidon kylmäketjuun Mitä vaiheita maidon kylmäketjuun kuuluu? Mitkä ovat kriittisiä kohtia? Miten eri kohdissa voidaan huolehtia kylmäketjun jatkumisesta?
MAIDON KYLMÄKETJU Maitotila Maitoauto Meijeri Kuljetus kauppaan Kauppa Lypsy +38 astetta, jäähdytys nopeasti +4 astetta. Maitoauto Alle +6 astetta. Meijeri Nopea kuumennus +72-astetta, jäähdytys alle +6 astetta. Kuljetus kauppaan Kauppa Kuljetus kotiin Mahdollisimman kylmänä, nopea kuljetus. Koti Alle +6 astetta Kuvitus: Ruokatieto / Tuija Fagerlund
RUOKATIETO YHDISTYS RY www.ruokatieto.fi www.ruokavisa.fi ruokavisa@ruokatieto.fi