7.4.2017 Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemusasiantuntijaksi ja asiakasraatilaiseksi! Rekrytointitilaisuus 5.8.2014 Projektipäällikkö Tuula.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Leena-Kaisa Nikkarinen Kaste-ohjelmapäällikkö,
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
Tuella palkatun siirtäminen muun työnjärjestäjän tehtäviin
10 vinkkiä voimaantumiseen
Sosiaalityö Tornio Saalismaa Seija, Karjalainen Sirpa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
Uudistuva sosiaalihuoltolaki ja työelämäosallisuus
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS – hanke
PAOK/PIRKO Kehittämisprojekti kevät 2010 Moodle-verkkokurssit Anna-Kaija Yli-Orvola.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Broker-kokemuksia -TEKEMÄLLÄ OPPII- Oppisopimuskoulutuksen järjestäjien seminaari koulutustarkastaja Liisa Klinge Jyväskylä
Ehkäisevä päihdetyö aikuissosiaalityössä
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Asiakkaan osallisuus omien palveluiden kehittämiseen – Ravitsemus, liikunta ja toimintakyky – kolme asiaa, millä mahdollistetaan kotona kokonainen elämä.
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Kuntapajaseminaari Kuntarajat ylittävä yhteistyö, case Jyväskylä – Muurame - Jämsä -Harri Halttunen, hankepäällikkö-
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Sosiaalinen kuntoutus
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Vaikeasti puhevammaisten tulkkipalvelu
KANSALAISTOIMINTA Osa Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä Kokoaa erilaisia ihmisiä yhteen mielekkään toiminnan.
Valtakunnallinen kokemuskoulutusverkosto
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Unelma I ja II Valmisteluhanke /
Anna-Liisa Lämsä: Tuhat tarinaa lasten ja nuorten syrjäytymisestä.
Kokemuskenttä - Nyt ja tulevaisuudessa
projektipäällikkö Anna Ollila1 Anna Ollila projektipäällikkö Seminaari : Aikataulu ja resurssit.
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.
Sote -uudistus – missä mennään, miten & millä eteenpäin?
Hyvät kokemukset – tampere
SOS –hankkeiden yhteiset tavoitteet:
SOSIAALITYÖN LUOKITUKSET KEHITTÄMISTYÖN KOHTEENA
Sosiaalipalvelujen neuvonta X.X.2012Matti Meikäläinen.
SOS – Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin
Kirjastopalveluiden tavoitetila Yksikön toimenpiteet MittaritAikatauluVastuu- henkilö 1.Päivitetään keskeiset palveluketjut 2.Palveluketjut toimivat osana.
Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Hanna Kääriäinen
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Toimeentulotuen yksikön sosiaaliohjaus
SOS-hanke/Aikuissosiaalityö
Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke
”Mitä meillä jo on tehty”! Mitä ja miten haluamme jatkossa tehdä yhdessä (ja erikseen?) Valitut Jatkotoimenpiteet – toimintasuunnitelma 2015 – 2017 Yhteinen.
OSALLISUUS JA KOKEMUSASIANTUNTIJA
Matalan kynnyksen päihdetyötä perusterveydenhuollossa
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS - hanke
AIKUISSOSIAALITYÖ OSALLISUUTTA TUKEMASSA Marja Paananen kehittäjäsosiaalityöntekijä.
Olen Voimakas Voimavarakeskeisen tuen työtapoja Voimakas-projektissa Sosiaalialan asiantuntijapäivät Jyväskylä Kehittämiskeskus Tyynelä/Kirsi.
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
SOS II Rakenteellinen sosiaalityö Työpaja 1 Tampere
Nuorisovaltuusto - Kokoaa äänet yhteen.  Nuorisovaltuusto eli NUVA on kaupungin nuorten äänenkannattaja päätöksenteossa. Se toimii nuorisotoimen alaisuudessa.
Ennakkotuloksia toimeentulotuen Kela-siirrosta
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
Kokemusasiantuntijaksi vain kouluttautumalla?
Lapsiperheraati Varkaudessa Marja-Liisa Honkanen
Aikuissosiaalityön Praksis
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
1. Millä tavoin tämä osa-alue parantaa hyötyä asiakkaalle?
Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillisen toimintamallin kehittämistyöryhmä kokousversio.
KP OTE Opinnoista töihin
Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemus- asiantuntijaksi!
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Jatkettu väliraportin ja nykytilan työstämistä.
Pete & Turre (Petri Hälikkä ja Mikko Turtiainen)
Esityksen transkriptio:

7.4.2017 Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemusasiantuntijaksi ja asiakasraatilaiseksi! Rekrytointitilaisuus 5.8.2014 Projektipäällikkö Tuula Tuominen, projektityöntekijät Mia Mäki-Fränti ja Samuli Pietilä

Sosiaalisesti osalliseksi sosiaalityöllä SOS II-hanke Sosiaalisesti osalliseksi sosiaalityöllä Kaste-ohjelman hankkeita, Sosiaali- ja terveysministeriön rahoitus 75%, loput kunnilta. Aikuissosiaalityön kehittämishanke, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä asiakkaiden osallisuutta. Ajalla 1.11.2013-31.10.2015. Tampereella 2 työntekijää ja yhteinen projektipäällikkö muiden Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen kuntien kanssa.

Kokemusasiantuntija sosiaalityössä Kokemusasiantuntijat ovat sosiaalityön palveluita tuntevia asiakkaita, omakohtainen kokemus sosiaalitoimen asiakkuudesta tulee olla. Asiakkuus mielellään Tampereen aikuissosiaalityössä, lapsiperheiden sosiaalityössä, Toimeentulotuen yksikössä, kuntouttavassa työtoiminnassa. Kokemusasiantuntijat tuovat esiin asiakkaan ääntä.

Miksi kokemusasiantuntijatoimintaa ja asiakasraati? Tavoitteena: 1. Kokemustiedon eli asiakkaan äänen esiintuominen: asenteisiin, palveluihin ja yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttaminen ruohonjuuritasolta. 2. Heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten osallisuuden ja osallistumismahdollisuuksien lisääminen.

Toimintamuotoja eli mitä tehdään? Asiakasraati kokoontuu kerran kuussa kahden tunnin ajan. Raadissa on aina asialista ja kokoontumisista tehdään muistio. Raatia vetävät aikuissosiaalityön sosiaaliaseman sosiaaliohjaajat/sosiaalityöntekijä sekä SOS II-hankkeen projektityöntekijät. Asiakasraadin tarkoituksena on keskustella, pohtia ja viedä eteenpäin yhteisesti sovittuja kehittämisideoita Tampereen kaupungin sosiaalityöstä ja muista yhteiskunnallisista asioista. Lisäksi kokemusasiantuntijoita tarvitaan: Seminaareissa, koulutuksissa ja oppilaitoksissa puhujina. Opinnäytteissä, tutkimuksissa, esitteiden ja asiakaskyselyiden laatimisissa asiantuntijoina.

Johtoryhmissä, ohjausryhmissä, hankepäivillä, muissa työryhmissä. Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista eikä vaadi aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisista tehtävistä. Kaikki ei osallistu kaikkeen. Oma tilanne ja olotila tulee olla sellaisessa vaiheessa, että pystyy toimimaan kokemusasiantuntijana ja raadin jäsenenä. Asiakasraati ja kokemusasiantuntijana toimiminen ei ole omien tai kaverin ongelmien ja turhautumisten jakamisen areena.

Mitä asiakasraadissa on tehty ja missä on oltu mukana? Paljon vierailijoita eri tahoilta: sosiaalityöntekijöitä ja muita ammattilaisia, kaupungin valtuutettuja, apulaispormestari, sosiaaliasiamiehet, avopalvelujen johtokunnan puheenjohtaja, Tetolan suunnittelupäällikkö, sosiaalipalvelupäällikkö, YLE Tampere ja muita toimittajia. Paljon opiskelijoita ja muita osallisuuden toteutustavoista kiinnostuneita. -> raatilaiset ovat voineet antaa välitöntä palautetta vierailijoille sekä vierailijat ovat voineet kysellä raatilaisten mielipiteitä ja kokemuksia esim. sosiaalitoimen palveluista.

Mitä tehty - alla muutama esimerkki? 10 raatilaista haastateltu liittyen Tampereella tehtyyn ”Selvitys toimeentulohakemusten käsittelyprosessista Tampereella” (12/2012). Samoin 10 raatilaista haastateltu liittyen kuntakokeilun sosiaalisen kuntoutuksen selvitystyöhön. Kyseessä n. 250-sivuinen laaja raportti. Opinnäytetöihin (gradut ym.) haastateltu raatilaisia.  Mukana sähköisen toimeentulotuen kehittämisessä Tampereella (asiakasnäkökulma). Tehty yhteistyötä kansanedustaja Kike Elomaan kanssa liittyen mm. nettipankkitunnuksiin, viety tietoa Kikelle, oltu vierailulla eduskunnassa. Tehty kuntalaisaloite, kansalaisaloite ja muita kirjoituksia. Seurataan lautakunnan esityslistaa ja otetaan kantaa, jos listalla meille sopivia asioita.

Asiakasraatilaisten ja kokemusasiantuntijoiden valinta: Sos- II hankkeen työntekijät haastattelevat kaikki halukkaat, jätä yhteystietosi tässä tilaisuudessa. Kyseessä ei ole työpaikkahaastattelu , vaan kysymykset ovat seuraavanlaisia: Mikä Sinua kiinnostaa sosiaalipalveluiden kehittämisessä? Minkälaista kokemusta Sinulla on sosiaalipalveluista? Millä tavalla haluat osallistua kehittämistoimintaan?

Kokemusasiantuntijana saat: Koulutuksen toimintaan, alkaa elokuun puolessa välissä (viikko 34). Koulutus on 9 puolta päivää, kerran viikossa, joskus kaksi. Kouluttajina TAMK:n opettajat. Työnohjauksellista tukea toiminnan aikana. Sosiaalisia kontakteja ja yhteenkuuluvuutta. Mahdollisuuden vaikuttaa ja saada äänesi kuuluviin. Palkkion esiintymisistä ja matkakulukorvauksen osallistumisesta asiakasraatiin sekä kahvit. SEURAAVA ASIAKASRAATI KOKOONTUU: 14.8.2014 kello 13.00 Frenckellillä, Puutarhakatu 2.

Kokemusasiantuntijatoiminnassa on kysymys sosiaalipolitiikasta, jolla pyritään kansalaiskeskeiseen palvelujen tuottamiseen. (Asta Niskala, Pohjois-Suomen osaamiskeskus, kehittäjäfoorumi) Esitys löytyy kotisivuiltamme: www.sos-hanke.fi