TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TULOSOHJAUS VARASTOKIRJASTON NÄKÖKULMASTA VARASTOKIRJASTON KOKOELMAYHDYSHENKILÖIDEN SEMINAARI
Advertisements

Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Yleiset kirjastot - tekijänoikeus Kirjastopäivät Hallitusneuvos Jorma Waldén, kulttuuriyksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT KDK: asiakasliittymähanke 9. 5
Yliopistolaki ja kirjastojen kokoelmat ─ Näkökulmia ja kysymyksiä Harri Ahonen Suomen tieteellinen kirjastoseura, kokoelmatyöryhmä.
Tietotaitotalkoot tutkimuksen tilanne 3/2011. Tutkimukseen koottu aineisto  Ohjausryhmän haastattelut  15 avaininformanttihaastattelua  5 talkoon osallistujahaastattelut.
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
KDK:n Asiakasliittymä haasteet ja uudet vaihtoehdot Ari Rouvari.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Taidemuseoaineistojen erityisproblematiikka tekijänoikeuksien näkökulmasta Tuula Hämäläinen Porin taidemuseo
LUOVUUS, OSAAMINEN, VERKOSTOT, RAHA Seudulliseen yhteistyöhön! -opetustoimen seutuseminaari Rehtori Yrjö Sotamaa, Taik
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet Ari Rouvari ja Esa Kurki.
Lukiokoulutuksen kehittäminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
Muistiorganisaatioiden aineistokyselyn satoa Suunnittelija Tapani Sainio, KDK Sovellussuunnittelija Jukka Pennanen, Kirjastoverkkopalvelut, Kansalliskirjasto.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Kristiina Hormia-Poutanen Mitä Suomessa voitaisiin tehdä? OPEN ACCESS-keskustelutilaisuus Opetusministeriö Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto.
VAPAAEHTOISTOIMINNAN LAATU JA TUKIRAKENNE Valtakunnallinen asiantuntijaseminaari ja neuvottelupäivä Keski-Suomen Museo, OHJELMA 9.30 – Ilmoittautuminen.
Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen vaikuttavuus Helsinki Gustav Björkstrand.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Millainen on hyvä digitointistrategia ja toimintasuunnitelma?
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
KDK:n asiakasliittymän käytettävyydestä Eija Liukkonen.
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
FinElib-päivä Kai Ekholm. Strategiset teesit 1.Digitaalinen kirjasto kansalaisten käyttöön 2.Kansallisen kulttuuriperinnön säilyttäminen digitoinnilla.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ 2013 Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö AMKIT-Linnea2 –yhteiskokous
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
Uusien taidetoimikuntien ja jaostojen perehdytyspäivä Säätytalo Ylijohtaja Riitta Kaivosoja.
Anneli Ketonen Länsi-Suomen lääninhallitus Seinäjoen maakuntakirjastokokous
Mentoreiden verkostoitumisiltapäivä klo
Ahdistaako avoimuus? - sosiaalinen media projekti/hankeviestinnässä
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Sähköiset lähdejulkaisut kansallisena tietovarantona Anne Lehto OPM, Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto, Tiedepolitiikan yksikkö Arkistosta julkisuuteen.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
MONIKULTTUURISUUS SUOMESSA 6 op
Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Miten tuotetaan digikansalaisia? Näkökulmia ja keskustelua
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku Ari Rouvari.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Opetusministeriön kirjastopäivät Minna Karvonen.
Kansallinen Digitaalinen kirjasto, KDK - hyödyt tutkimukselle ja oppimiselle Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto Arene
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Strategiaperusta ja ohjelmat
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Kirjaston prosessit digitalisaation pyörteissä
KDK-KA versio 3 Kommenttikierroksella huomioitavaa
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Kansallisesta kokoelmapolitiikasta ja Varastokirjaston roolista siinä
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
Esityksen transkriptio:

TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo perjantai kello 10 –

3 Tulevaisuuden voimatekijät vuonna Nykyistä huomattavasti merkittävämpi osa taloudesta koostuu aineettomasta tuotannosta sekä sen tuottamasta lisäarvosta, kulttuurituotteiden ja -palveluiden kulutuksesta ja vaihdannasta. Suomen panostus luovuuteen, taiteen ja kulttuurin osaamiseen pitkällä tähtäyksellä on osoittautunut menestyksekkääksi. Kulttuuriperintöä hyödynnetään luovassa taloudessa. Olennainen osa kulttuuriperintöä on digitalisoitu. Kansallisen digitaalisen kirjaston metatiedonhaku toimii osana eurooppalaista digitaalista kirjastoa ja niiden yhteinen käyttöliittymä toimii kaikilla tietojenkäsittelyvälineillä ja alustoilla. Kulttuuri - tulevaisuuden voima Toimikunnan ehdotus selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta Opetusministeriön julkaisuja 2010:10

3 Tulevaisuuden voimatekijät vuonna Taustaselvitykseen kootuista muutospaineista pelkistyi seitsemän ydinaluetta, joiden suhteen tarvitaan yhteiskunta- ja kulttuuripoliittisia linjauksia, arvovalintoja ja ratkaisuja. Nämä ovat: - taiteen ja kulttuurin arvo ja merkitys, - kulttuuriperintö ja kulttuuriympäristö, - kulttuurinen moninaisuus ja monikulttuurisuus, - yhteisöllisyys sekä sivistykselliset ja kulttuuriset oikeudet, - luovuuden edellytykset, kulttuuripalvelut ja tuotannot sekä - kulttuuritoimialojen talous, työllistyminen ja toimeentulo. Tavoitteiden saavuttamisen menetelmiä ja välineitä ovat - hallinnolliset ratkaisut (verkostot, poikkihallinnollisuus), - eri sektoreiden yhteistyömuodot (joustavat rahoitusmallit, poikkisektoraalisuus, taiteen ja tieteen yhteistyö), - rakenteelliset ratkaisut (hallinnolliset rakenteet, virtuaalirakenteet), - teknologiset innovaatiot (sulautettu tietotekniikka, uusi tallenneteknologia,ympäristöteknologia), - yhteisöllinen media, sosiaaliset innovaatiot sekä taiteen ja kulttuurin uudet painopisteet ja sisäinen kehitys. Kulttuuri - tulevaisuuden voima Toimikunnan ehdotus selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta Opetusministeriön julkaisuja 2010:10

Luovat alat, tekijänoikeudet ja sähköinen saavutettavuus. Yhteislisensiointi? Mitä tapahtuu tekijänoikeussäännösten näkökulmasta, kun siirrytään kohti valtakunnallisia ja eurooppalaisia tietopalvelurakenteita, Kansallista digitaalista kirjastoa ja Europeanaa? Tekijänoikeudet, lähioikeudet, isyysoikeudet, sitaattioikeudet...: mitä kulttuurialan toimijoiden kannattaa ottaa huomioon sopimuksia tehtäessä ja aineistoja julkaistaessa, mitkä ovat hyvät toimintatavat? Digitaalisten sisältöpalvelujen tuottaminen ja tekijänoikeuskustannukset – kuka maksaa? Voitaisiinko kulttuuriperintöalan sähköisiin sisällöntuotantoprojekteihin hakea yhteistä rahoitusta?

10.00 – 10.20Ilmoittautuminen ja kahvi Café Muusassa – Tilaisuuden avaus, Esko Nummelin Porin taidemuseo – Katsaus Kansallinen digitaalinen kirjasto-hankkeen tilanteeseen pääsuunnittelija Ari Rouvari, Kansalliskirjasto – 11.30KDK ja tekijänoikeudet, yhteislisenssit ja niiden rahoitus? tekijänoikeusneuvos Viveca Still, Opetus- ja kulttuuriministeriö – Kirjasto-, arkisto- ja museosektorin juridinen yhteistyö ja kulttuuriperinnön saavutettavuus – lakimies Pekka Heikkinen, Kansalliskirjasto – Lounas, Porin taidemuseon Café Muusa – Taidemuseoaineistojen erityisproblematiikkaa tekijänoikeuksien näkökulmasta lakimies Tuula Hämäläinen, Valtion taidemuseo, KEHYS – Kysymyksiä ja keskustelua teemoista (Digikuvasto-palvelu, toiminnanjohtaja Kristel Nybondas Kuvasto ry. Peruuntunut.) – Iltapäiväkahvit Café Muusassa

Luovat alat, tekijänoikeudet ja sähköinen saavutettavuus. Yhteislisensiointi? Mitä tapahtuu tekijänoikeussäännösten näkökulmasta, kun siirrytään kohti valtakunnallisia ja eurooppalaisia tietopalvelurakenteita, Kansallista digitaalista kirjastoa ja Europeanaa? Tekijänoikeudet, lähioikeudet, isyysoikeudet, sitaattioikeudet...: mitä kulttuurialan toimijoiden kannattaa ottaa huomioon sopimuksia tehtäessä ja aineistoja julkaistaessa, mitkä ovat hyvät toimintatavat? Digitaalisten sisältöpalvelujen tuottaminen ja tekijänoikeuskustannukset – kuka maksaa? Voitaisiinko kulttuuriperintöalan sähköisiin sisällöntuotantoprojekteihin hakea yhteistä rahoitusta?