Matti Koivikko CP-lasten kuntoutus ja sen tavoitteet - siirtyminen aikuisten palvelujen käyttäjäksi.   Vajaaliikkeisten Kunto – Bot för Rörelsehindrade.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Advertisements

Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Soveltava liikunta tieteen ja tutkimuksen näkökulmasta
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Valmentajana ja ohjaajana toimiminen Psyykkinen valmennus Tavoitteenasettelu Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Asiakasyhteistyö toimintakyvyn arvioinnissa
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
FC WILD VALMENNUSLINJA versio 2011/ Harjoitukset Taito, taito ja taito  Nopeudesta ei hyötyä jos ei taitoa, harjoitukset pallollisia Liikkuva.
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
Matti Koivikko CP-lasten kuntoutus ja sen tavoitteet - siirtyminen aikuisten palvelujen käyttäjäksi.   Vajaaliikkeisten Kunto – Bot för Rörelsehindrade.
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
Ammattitaitokilpailujen mahdollisuudet TULEVAISUUS ON AMMATTIOSAAJISSA Laivaseminaari m/s Silja Serenade Markku Aunola, Kiipulan ammattiopisto.
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Vammaisuuden määrittelyn malleja
CxO Mentor Oy. Kyselytutkimus Vastauksia 36 kpl Vastaajat aikuisia, yksi 16-vuotias mukana Mukana seuran toiminnassa: – 1-3 v (7 hlö) – 4-9 v (21 hlö)
Lasten osallisuutta kartoittamassa
Terveystieto 7.
Millaista valistusta vanhemmille? Viisas vanhemmuus -ohjelmasta Matti Piispa
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
Sensorinen integraatio
Kuntoutusmuodot Minna Launonen.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Kuntoutumisen tukemisen op. jakso. Erityispedagogiikka
Luki- ja oppimisvaikeuksien neurologista taustaa; tiivistelmä
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Tuula Savikuja, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry./HERO
Skitsofrenian epidemiologia
Toimintakyvyn arviointi
Aivoverenkiertohäiriön jälkeinen moniammatillinen kuntoutus
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Palauteseteli Sosiaalinen innovaatio © Nisse Suutarinen,
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Lasten ”Voimaryhmä” Metropolia amk, Itäinen perhekeskus (Vuosaaren toimipiste) & Haruspuisto Katja Ihamäki & Paula Olkkonen.
Opetusteknologioista Mikko Myllymäki. Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Liikuntavammaisen lapsen ja nuoren avustaminen Petra Suonio 2012.
Lapsen näkemyksen huomioiminen iän ja kehitystason mukaan
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
Sosioemotionaalinen kehitys
Motorinen kehittyminen
ICF moniammatillisena arviointimenetelmänä
Ideointia Oulussa
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
O0104ST Kuntoutuksen perusteet 3 op
MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE
Katja Ihamäki & Paula Olkkonen
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
Kuntoutuksen perusteet
Kuntoutuksesta ja työttömyydestä
Kielellinen erityisvaikeus
Liikunnan Perusopinnot
Esityksen transkriptio:

Matti Koivikko CP-lasten kuntoutus ja sen tavoitteet - siirtyminen aikuisten palvelujen käyttäjäksi.   Vajaaliikkeisten Kunto – Bot för Rörelsehindrade r.y. http://www.vlkunto.fi/

VASTASYNTYNEIDEN AIVOVAURIOT (verenkierto) VERENKIERTOA LIIKAA: VUOTO LIIAN VÄHÄN: ISKEMIA (sopivasti: vaikeaa, säätely puuttuu) RISKIKOHDAT: germinal matrix (jossa runsas verenkierto) watershed – ”vedenjakaja”-alueet VUOTO: eriasteisia I – IV TAI VI joskus hydrokefalus ISKEMIA = PERIVENTRIKULAARINEN LEUKOMALASIA

Yhteensä n. 1 % LASTEN VAMMAISUUS LIIKUNTAMMAT (CP) 0,2 % ÄLYLLINEN KEHITYSVAMMAISUUS 0,7 – 1,5 % AISTIVAMMAT LIHASTAUDIT, NEUROPATIAT 0,1 % HYDROKEFALUS 0,1 % MYELOMENIGOCELE 0,04 % KEHITYKSEN ERITYISVAIKEUDET (eri asteisia) Yhteensä n. 1 %

LIIKUNTAMMAT (CP) 0,2 % hemiplegia spastica (verraten hyvä ennuste) tetraplegia spastica (vaikea monivammaisuus) dystonia tetraplegica (vaikea monivammaisuus) diplegia spastica (keskivaikea) athetosis (vähentynyt) ataxia (harvinainen) sekamuotoja

Motoriset radat Fysioterapia Toimintaterapia

Fysioterapiamenetelmistä: Bobathin menetelmä tunnistaa ei toivotut, vamman aihettamat liikemallit 'reflekseiksi', joita yritetään pitää fysioterapeuttisin keinoin taka-alalla. Toiveena on, että näin saadaan motorinen kehitys etenemään hyvään suuntaan. Kritiikkinä voidaan esittää, että 'refleksejä' estettäessä muuta motoriikkaa harjoitetaan liian vähän. Vojtan menetelmässä motoriikkaa stimuloidaan enemmän, mutta siinä taas moititaan stimulaation epämukavuutta. Kehitystä laajemmin tukeva 'neurodevelopmental therapy' (NDT) on terapiamuoto, jossa malleja tulkitaan ja sovitetaan lapsen tilanteen mukaan, kuitenkin aina tiukasti toiminnallisessa teoriassa pysyen. Eräiden menetelmien intensiteetti on mitoitettu hyvin suureksi. Tuloksena on ollut selvä hyöty lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä tähtäimellä hyöty on ollut vähäisempi tai puuttunut.

Assosiaatioradat Hahmotus Puheterapia Toimintaterapia Neuropsykol. kuntoutus

LeDoux: Synaptic self 2002

Analyyttinen, koulumainen tapa Suora, alkuperäinen (?) tapa LeDoux: Synaptic self 2002

Lääketieteellinen terveydentila (tauti / tapaturma / vaurio) Kuntoutuksen jako WHO (1969): - lääkinnällinen - sosiaalinen - ammatillinen - kasvatuksellinen WHO: ICF- käsitteet Lääketieteellinen terveydentila (tauti / tapaturma / vaurio) Elimistön Suoritukset Osallistuminen toiminnot ja rakenteet Ympäristötekijät Yksilötekijät

Osallistuminen on tärkeää Ympäristötekijät Yksilötekijät Elimistön Suoritukset toiminnot ja rakenteet Osallistuminen on tärkeää

ICF-luokitus korostaa osallistumista ja yksilön ja ympäristön välistä vuorovaikutusta. Vammakeskeisen ajattelutavan asemasta korostetaan mahdollisuuksia ja suorituksia, joiden päämääränä on osallistuminen. Tämä asetelma on keskeinen myös kuntoutuksen taustalla. Emme kuntouta vain puhetta tai kävelyä, vaan taitoja, joilla voi osallistua.

Varhaiskasvatus, kouluopetus Erityispedagogiikan ensisijaisen kohde-alueen muodostavat vähempiosaiset, hitaammin oppivat ja kehitysvammaiset, koska he hyötyvät siitä enemmän. (Hautamäki ym. 2001)

VAIKEUSASTE YLEISYYS R.Valtonen: Kehityksen ja oppimisen ongelmat Vammaisuus 1,0 % 11,5 % 17,3 % selviä lieviä ei ongelmia YLEISYYS

Kuntoutuksen, opetuksen yms. vaikutus suorituksiin Aikuisen suoritustaso 1,0 % 11,5 % 17,3 % Lähtötaso (ei siis tavallaan häviä tai muutu)

Koulutus Suomessa: yhä enemmän ja yhä useammalle Kuvio 1. Yleissivistävän peruskoulutuksen oppilasmäärä 1920-2005 17,3 % 11,5 % Riitta Valtonen: Kehityksen ja oppimisen ongelmat